Privat testfirma har opgivet at kommunikere med SSI og skriver nu direkte til politikere

Mens statsminister Mette Frederiksen har talt om fremtidens muligheder for spyttest, har et privat firma i ugevis haft løsningen klar og har forgæves forsøgt at få Statens Serum Institut i tale. Nu skriver firmaet direkte til sundhedsminister Magnus Heunicke og Folketingets sundhedsordførere.

 
Fra på mandag åbner dele af det danske samfund, lyder det fra regeringen på et pressemøde på Christiansborg. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

»Test, test, test,« sagde Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for snart et år siden, da covid-19-epidemien var ny.

Flere problematiske mutationer og måneder senere har den danske regering erklæret en ambition på et helt nyt testniveau.

»Man skal vænne sig til, at det at blive testet tit – ganske givet et par gange om ugen – er en fundamental del af strategien for at have et mere åbent samfund end i dag,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i Berlingske 13. februar.

Og statsministeren var udmærket klar over, at det næppe ville kunne lade sig gøre uden nye former for test.

»Engang vidste ingen, hvad en PCR-test var. Så viste kviktest sig at være bedre end sit rygte. Og nu arbejder nogen på en spyttest,« forklarede hun.

Men det sker ikke af sig selv. Selvom flere private firmaer har lige præcis den slags test klar, er kommunikationen med Statens Serum Institut (SSI) sandet til, og firmaet Eurofins Genomics har nu taget konsekvensen. Da SSI ikke har svaret på firmaets henvendelser siden 12. januar, har Eurofins nu skrevet et brev direkte til Sundhedsministeriet og alle Folketingets sundhedsordførere.

»Forbedrede og mere kosteffektive COVID-19 test muligheder på Spyt – også for virus mutationer,« lyder brevets overskrift, og herefter beskriver Eurofins, hvordan firmaet allerede samarbejder med hospitaler i de danske regioner, hvordan firmaet allerede har tre laboratorier i Danmark med en kapacitet, der skan skrues op til 100.000 test om dagen, og hvordan firmaet kan levere spyttest, som ovenikøbet kan påvise virusmutationer specifikt.

Og det er ikke noget, der er under udvikling. De såkaldte qPCR-test kører allerede i blandt andet Østrig og Frankrig.

»En spytprøve vil give mulighed for simpel test af skolebørn – for eksempel ved at forældre hjælper til med at udtage en morgenprøve og sende prøven med barnet i skole for her at blive afhentet af vor logistik og testet samme dag. Vi ser også spytprøve-kittet brugt på plejehjem, så personale kan udgå at skulle teste med podeswabs i næse eller mundhule – og til virksomheder, sådan at man på arbejdspladsen let og hurtigt kan lade sig teste og på den måde kan skabe tryghed og reagere hurtigt på eventuel smitte,« skriver Eurofins til sundhedsministeren og Folketingets sundhedsordførere, og fortsætter.

»qPCR-spyt-testmetode vil være et godt alternativ til de mange hurtigtest, der udføres i stigende omfang. Resultater fra spyttesten vil være langt mere sikre (færre oversete smittetilfælde), og resultater vil kunne foreligge samme dag. Og ikke mindst vil der være en betydelig besparelse på prøvetagning.«

Jacob Sickmann Ransborg, direktør for Eurofins Genomics Danmark. Virksomheden har tilbudt Statens Serum Institut en målrettet PCR-test, der præcist og hurtigt kan afgøre, om en person er smittet med den engelske variant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix.

Kommer ingen vegne

Hvorfor skriver I direkte til politikerne og ikke SSI og TestCenter Danmark, som står for testning i Danmark?

»Fordi det har vi gjort, men vi har ikke hørt noget fra SSI siden 12. januar. Så det kommer vi ikke nogen vegne med, så nu skriver vi til politikerne, og så ved de i hvert fald, at muligheden findes,« siger direktør i Eurofins Genomics Danmark Jacob Sickmann Ransborg.

Men jeres test kommer vel ingen vegne, før SSI har godkendt dem?

»Måske. Vi har kørt validering af testene i Frankrig og Østrig og er også gået i gang i Sverige. Det vil sige, at vi kører vores test sideløbende med de almindelige PCR-test, så man kan se, at de er lige så gode. Og det er de i Østrig og Frankrig. Vi ville også gerne køre en validering i Danmark, hvis det er det, der skal til, men vi har meget svært ved at få fat i positive prøver i Danmark,« forklarer Jacob Sickmann Ransborg.

Har I spurgt SSI om adgang til positive prøver?

»Ja, det har vi, men det har vi ikke fået noget svar på. Vi har også spurgt, om vi kunne køre side-by-side validering. Altså, hvor vi lader de samme personer tage en almindelig PCR-test og vores spyttest, så man kan se, at der ikke er forskel, men det har SSI heller ikke svaret på. Så nu skriver vi direkte til politikerne. Jeg ved ikke, om det hjælper, men nu ved de i hvert fald, hvad der kan lade sig gøre,« siger Jacob Sickmann Ransborg.