Politisk flertal vil stoppe udenlandsk støtte til friskoler

DF, S og SF er enige om beslutningsforslag, der skal sætte prop i pengestrømme til friskoler i Danmark. For vidtgående, mener LAs Henrik Dahl. Det lugter af dobbeltmoral, indvender Dansk Friskoleforening.

Roser Skolen i Odense har modtaget penge fra Islamic Development Bank med base i Saudi-Arabien. Den form for pengestrøm vil et politisk flertal vil nu stoppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Der skal lukkes ned for tvivlsomme pengestrømme, som går fra udlandet til friskoler i Danmark.

Det mener et politisk flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF. Partierne stemmer med deres i alt 90 mandater for DFs beslutningsforslag om begrænsning af udenlandsk støtte til danske friskoler. Forslaget førstebehandles torsdag.

Pointen med forslaget er, at beskytte friskolerne mod pres eller påvirkning. Konkret lægger det op til, at skolerne ikke må modtage penge fra, være ejet af eller leje boliger af personer, som bor uden for EU.

Mattias Tesfaye, Socialdemokratiets integrationsordfører

»Vi må ikke være naive. Der findes stater og organisationer i mellemøsten, som meget aktivt forsøger at eksportere og udbrede radikale fortolkninger af Islam.«


Eller som Socialdemokraternes integrationsordfører Mattias Tesfaye formulerer det:

»Vi må ikke være naive. Der findes stater og organisationer i Mellemøsten, som meget aktivt forsøger at eksportere og udbrede radikale fortolkninger af islam.«

Berlingske har beskrevet, at Islamic Development Bank (IDB) med base i Saudi-Arabien direkte eller indirekte tidligere har støttet muslimske friskoler i Danmark med mere end 6,5 mio. kr.

Banken donerer og investerer hvert år milliarder af kroner i overensstemmelse med islamisk sharialovgivning. Fra pengetanken er der bl.a. doneret 2,7 mio. kr. til Familie Fonden, der ejer den muslimske friskole Roser Skolens bygninger. Banken støttede i 2009 renoveringen af Al Quds Skole med 1,8 mio. kr. Og dagbladet Information har beskrevet, at banken i 2006 donerede to mio. kr. til opførelsen af Selam Privatskoles bygninger i Aarhus.

Men er det et teoretisk eller praktisk problem, at påvirkning følger pengene?

»Vi ved det i princippet ikke. Men i dette tilfælde er teori vigtig: Vi vil ikke have, at vores skoler finansieres af ekstreme fonde. Vi skal vide, at vores børn og unge ikke udsættes for alt muligt,« siger SFs uddannelsesordfører Jacob Mark.

Gode og dårlige penge

Beslutningsforslaget behandles samme uge, som Danmarks største muslimske friskole, Iqra Privatskole i Københavns Nordvestkvarter, endegyldigt mister sit statstilskud på grund af dårlig økonomi.

Økonomien har dog ikke været skolens eneste problem: Den kom i 2017 under skærpet tilsyn som konsekvens af, at Berlingske bl.a. har afdækket, at den tidligere skoleleder Shahid Mehdi på sin hjemmeside rådgav unge til at undgå ikkemuslimske venner.

I sidste uge blev regeringen og DF enige om finansloven for 2019 og aftalte i den forbindelse, at udenlandske donationer til trossamfund og foreninger skal forhindres, »hvis formålet er at modarbejde og underminere demokrati og grundlæggende frihedsrettigheder«. Regeringen skal ifølge aftalen og inden årets udgang fremlægge et forslag til det værn.

Derfor mener Henrik Dahl, Liberal Alliances uddannelsesordfører, at finansloven har overhalet DFs aktuelle beslutningsforslag. Desuden mener han, at man skal passe på, at værnet ikke bliver for vidtgående.

»Penge fra USA har vi for eksempel ikke noget problem med, men penge fra wahabistiske golfstater har vi et problem med. Regeringen har ikke helt besluttet sig endnu, men vi kommer nok til at foreslå, at vi samtænker beslutningsforslaget med det, der er aftalt i finansloven,« siger Henrik Dahl.

Ellers tak, siger DFs folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen.

»Vi fastholder presset på regeringen, så de ikke smyger udenom. Og selv om teksten i finansloven er god, opstår problemerne, når det bliver konkret. Og det her er så konkret, som det overhovedet kan være,« siger Alex Ahrendtsen.

Hvad med pengene den anden vej?

Peter Bendix Pedersen, formand for Dansk Friskoleforening, advarer, at beslutningsforslaget netop vil stoppe alle lån eller pengegaver til de 550 friskoler og privatskoler i Danmark – uanset om pengene kommer fra en fond i USA, en katolsk rigmand i Argentina eller en sheik i Saudi-Arabien.

Det afgørende er i hans øjne, at der er gennemsigtighed, og han påpeger, at friskoleloven blev strammet i 2016, så skolerne i dag skal oplyse navne på alle donorer, der giver mere end 20.000 kr.

»Hvis politikernes mål nu er at stoppe pengestrømme mellem Danmark og Saudi-Arabien, skal vi vel også stoppe de pengestrømme, der går den anden vej. Ellers er det dobbetmoral, og så bliver friskolerne gjort til slagmark for symbolpolitik,« siger Peter Bendix Pedersen.

Til indvendingerne om, at forslaget er for vidtgående, svarer DFs Alex Ahrendtsen, at det eneste eksempel – udover muslimske friskoler – som han kender på friskoler, der modtager donationer, er Scientologi-friskolen:

»Og jeg synes egentlig ikke, det er særligt betryggende, at de i dag kan modtage donationer fra USA,« siger han.