Politikere vil have Forsvaret til at undersøge krænkelser

Forsvarets ledelse skal selv undersøge krænkelser i Forsvaret uden politisk indblanding, mener ordførere.

Der er ikke behov for politisk indblanding, efter at 100 kvinder har berettet om sexistisk kultur, tilråd eller fysiske krænkelser i Forsvaret.

Det mener en række forsvarsordfører.

I stedet bør det i første omgang være op til ledelsen i Forsvaret at undersøge kulturen og arbejdsmiljø i Forsvaret.

»Det er mit indtryk, at forsvarschefen og ledelsen ikke går på kompromis på arbejdsmiljøet.«

»Det skal gerne være det gode arbejdsmiljø og den gode indsats, der kendetegner det danske forsvar. Så jeg forventer, at det er noget, der er fokus på,« siger forsvarsordfører Peter Juel-Jensen (V).

Hos Socialdemokratiet mener forsvarsordfører Henrik Dam Kristensen også, at det er ledelsens ansvar at træde i karakter i denne sag.

Samtidig er han klar til at gå ind i sagen, hvis der ikke sker en forbedring.

»Hvis Forsvaret ikke selv finder ud af det, så vil jeg gerne give et meget klart budskab om at tage denne sag alvorligt,« siger Henrik Dam Kristensen (S).

SF kalder tallene »chokerende«, og forsvarsordfører Holger K. Nielsen mener også, at det bør undersøges af Forsvarets ledelse. Han udelukker heller ikke, at Forsvarets Auditørkorps skal indblandes.

»Vi taler alle om, at der skal flere kvinder i Forsvaret. Så kan vi jo ikke have en situation, hvor kvinder bliver krænket seksuelt som tilfældet tilsyneladende er her.«

»Det er noget, som det nye Folketing må tage alvorligt og følge op på,« siger Holger K. Nielsen (SF),

Forsvarschef Bjørn Bisserup afviser ikke at gennemføre undersøgelser af forholdene.

»Jeg er sikker på, at der nok er et mørketal, vi ikke kender til. Og derfor vil jeg bestemt heller ikke afvise, at vi gennemfører en undersøgelse, så vi kan få klarhed omkring det,« siger Bjørn Bisserup til Politiken.

/ritzau/