Forsker: Ingen har overblik over krænkelser i Forsvaret

Tonen blandt ansatte i forsvaret kan både være humoristisk, men også hård, vurderer forsker efter krænkelser.

Kvindelige Veteraner, der er en forening for nuværende og tidligere soldater, har på to år været i kontakt med omkring 100 kvinder, der har berettet om krænkende oplevelser i Forsvaret. (Arkivfoto) Morten Stricker/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Nedsættende bemærkninger, uønskede berøringer og enkelte tilfælde af forsøg på voldtægt.

Det er blandt de oplevelser, som 100 kvinder fra det danske forsvar har berettet om til foreningen Kvindelige Veteraner.

Men tallet kan være højere, vurderer Beate Sløk-Andersen, der er postdoc ved CBS, hvor hun blandt andet forsker i køn i forsvaret.

»Hovedet på sømmet er, at ingen i forskningsverdenen eller forsvaret ved, hvor udbredt krænkende adfærd og overgreb er i det danske forsvar.«

»Så når Kvindelige Veteraner kommer med de her fortællinger, er det vigtigt, at det bliver taget alvorligt,« siger hun.

I februar udkom det norske forsvar med en undersøgelse, hvor 24 kvinder ud af 8805 adspurgte svarede, at de var blevet voldtaget det seneste år.

123 kvinder svarede i undersøgelsen, at de var blevet udsat for forsøg på voldtægt. Dog er kun to af voldtægterne blevet anmeldt, skriver Politiken.

Ligesom i nabolandet bør det danske forsvar igangsætte en omfattende undersøgelse i Danmark, lyder opfordringen fra Beate Sløk-Andersen.

Ingen af sagerne fra Kvindelige Veteraner er blevet anmeldt. Det kommer ikke bag på forskeren. Ifølge hende kan det hænge sammen med den tone, der hersker i forsvaret blandt de ansatte.

»Mange i forsvaret har valgt arbejdspladsen, fordi der er en meget direkte og humoristisk omgangstone. Men den kan også være meget grov sommetider.«

»Der er en gråzone, der er svær at navigere i, og som gør det svært at vurdere, hvornår noget bør anmeldes,« siger hun.

I forbindelse med sin forskning har Beate Sløk-Andersen selv lavet feltarbejde og været ude på kasernerne.

Det har givet et billede af en branche, hvor kvinder oplevelser negative konsekvenser ved at gå til de overordnede med krænkelser.

»Jeg har oplevet, at kvinderne er blevet mødt med hånlige kommentarer og mobning fra kolleger, hvis de tager sager op,« siger hun.

Tendensen med krænkelser er ikke blevet sporet i dagligdagen på Hærens Officersskole, fortæller skolens chef og oberst Nicolas T. Veicherts.

Ifølge ham forsøger skolen at klæde officererne på til at skabe et trygt arbejdsrum for soldaterne.

»Det er den enkeltes ansvar at anmelde noget, for ellers er der ikke nogen, der hører om det. Det kan selvfølgelig være ubehageligt.«

»Men det er ledelsen, der skal sørge for, at der er et rum, hvor man kan komme med sine problemer,« siger han.

Det kommer undervisningen omkring i fag om ledelse, militærdannelse, etik og normer.

»Her taler vi om, hvordan vi fremmer en positiv adfærd blandt ansatte og skrider ind over for negativ adfærd,« siger Nicolas T. Veicherts.

/ritzau/