Pædagoger beskylder kommuner for at bruge de mindste børn i spareøvelse

Pædagogernes fagforening, BUPL, kritiserer kommuner for »spareøvelse«, mens Kommunernes Landsforening (KL) afviser.

Livet i daginstitution slutter brat for mange børn, når de står over for mødet med skolelivet. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

0. klasse starter først i august, men for mange børn slutter tiden i børnehaven i foråret og i stedet for at lade børnene blive i børnehaven, bruger cirka to tredjedele af kommunerne tidlig sfo i forårsmånederne.

Det viser en analyse, konsulentfirmaet Index100 har lavet for pædagogernes fagforening, BUPL, hvor 74 ud af 98 kommuner har deltaget, skriver Politiken.

Her står det, at 16 procent af kommunerne bruger lige så mange penge per barn i tidlig sfo, som hvis barnet var blevet i børnehaven, mens resten tildeler færre midler til børn i tidlig sfo end til børn i daginstitution.

Ifølge Elisa Rimpler, der er formand for BUPL, viser tallene, at kommunerne bruger tidlig sfo for at spare penge.

»Flere og flere starter skolelivet allerede i det tidlige forår, og det kan der være gode argumenter for, men de her tal viser bare, at det desværre er en smutvej til at spare på børnene. Det er en spareøvelse«, siger hun.

Til den kritik svarer Thomas Gyldal Petersen (S), der er formand for Kommunernes Landsforenings børne- og undervisningsudvalg, at flere penge ikke betyder mere kvalitet.

»I KL er vi fuldt opmærksomme på, at BUPLs primære fokus er ressourcer. Vores primære fokus er børnene og deres mulighed for en ordentlig overgang til skolelivet. Vi er bare på en anden bane. Bare fordi der tilføres flere penge, betyder det ikke altid, at indsatsen bliver kvalitativt stærkere,« siger han.