Ny stor undersøgelse: Kommunerne skar ned for aktivering af kontanthjælpsmodtagere – men det gjorde ingen forskel

Ifølge Rockwool Fonden gør det hverken fra eller til, at landets kommuner har skruet ned for aktivering af kontanthjælpsmodtagere.

Det havde enten ingen eller ringe betydning for kontanthjælpsmodtageres senere beskæftigelse, at der i 2011 blev skåret ned for aktiveringsindsatsen, skriver Rockwool Fondens Forskningsenhed i et nyt studie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Der er i øjeblikket debat om det danske beskæftigelsessytem. Antallet af ledige falder, mens udgifterne stiger. Regeringen har nedsat en ydelseskommission, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil fast holde investeringerne, selv om ledigheden falder.

Siden 1990erne har landets kommuner sendt kontanthjælpsmodtagere i aktivering af forskellig slags ud fra en formodning om, at aktivering bringer arbejdsløse tættere på arbejdsmarkedet.

Men noget tyder på, at det ikke er tilfældet.

I hvert fald konkluderer Rockwool Fonden i en ny rapport, at det ikke har gjort nogen målbar forskel, at den statslige refusion til kommunernes aktiveringsindsats blev kraftigt beskåret i 2011.

»Det havde ingen eller ringe betydning for kontanthjælpsmodtageres senere beskæftigelse, at der i 2011 blev skåret ned for aktiveringsindsatsen,« skriver Rockwool Fonden, som har set på det vigtigste:

Nemlig hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der kommer ud af kontanthjælpssystemet efter aktivering. Og det er begrænset.

»Resultaterne peger på en – i bedste fald – meget begrænset effekt af selve omfanget af aktivering,« skriver Rockwool Fonden og sætter dermed spørgsmålstegn ved hele ideen bag kommunernes aktivering af ledige.

»Såfremt aktiveringsomfanget umiddelbart før 2011 bidrog til at øge beskæftigelsen, skulle man, i takt med lavere aktiveringsomfang, forvente et fald i andelen, der forlader kontanthjælp, umiddelbart efter januar 2011. Det er imidlertid ikke tilfældet,« konkluderer Rockwool Fonden.

En succesrate på fem pct.

Men hvad virker så? Rockwool Fonden har sammenlignet aktiveringsindsatsen med andre kommunale tiltag, og her viser det sig, at virksomhedspraktik giver bedre resultater. Ikke fantastiske resultater, men bedre resultater.

»Et år efter virksomhedspraktik er fem pct. i beskæftigelse i værtsvirksomhed,« slår Rockwool Fonden fast.

Men der er et men.

»Det er dog også dem med mest beskæftigelseserfaring, der i udgangspunktet deltager i disse virksomhedsrettede tilbud,« konstaterer Rockwool Fonden, som kun har set på eksisterende kommunale tiltag og afholder sig fra at komme med anbefalinger til nye tiltag.

Derfor er en succesrate på fem pct. det bedste, kommunerne kan fremvise, ud fra Rockwool Fondens undersøgelse.