Cepos: Det er tid til at skære voldsomt på jobcentrene

Den aktive beskæftigelsespolitik virker ikke, så fyr 3.000 sagsbehandlere og brug pengene på jobfradrag, lyder budskabet fra Cepos efter Rockwool Fondens seneste rapport.

En ny undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at det ikke har gjort nogen forskel, at landets kommuner siden 2011 har skåret ned på aktivering af kontanthjælpsmodtagere. Der får den borgerligt-liberale tænketank Cepos til at foreslå, at man afskediger 3.000 ansatte på landets jobcentre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Den danske beskæftigelsespolitik har længe været i stykker, og nu er det tid til handling, mener den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

»Den aktive beskæftigelsespolitik virker ikke. Vi bruger 13 milliarder kroner om året på den, og der er ansat 9.000 mennesker i landets jobcentre. Vi foreslår, at man til en start beskærer landets jobcentre med en tredjedel,« siger Cepos' cheføkonom, Mads Lundby Hansen.

Rockwool Fonden offentliggjorde tirsdag morgen en ny undersøgelse, der viser, at det ikke har gjort nogen forskel, at landets kommuner siden 2011 har skåret ned på aktivering af kontanthjælpsmodtagere, og det får Cepos til at konkludere, at aktiveringsindsatsen simpelthen ikke virker.

»Og vi er ikke de eneste, der når frem til, at vi ikke får nok for pengene. Tilbage i 2007 – sidst nogen undersøgte beskæftigelsesindsatsen samlet – konkluderede de økonomiske vismænd, at der var et negativt samfundsafkast på tre milliarder kroner samt et jobtab som følge af aktivering,« siger Mads Lundby Hansen.

»Vi ved faktisk, hvad der virker,« siger han så.

»Derfor foreslår jeg, at man som en start sparer en tredjedel af de 13 milliarder kroner, som vi bruger på landets jobcentre, og bruger pengene på øget jobfradrag, for det, ved vi med sikkerhed, virker,« siger Cepos' cheføkonom.

Hvad skal der ske med de 3.000 sagsbehandlere, der mister deres job?

»Jeg er sikker på, at de dygtige medarbejdere i landets jobcentre hurtigt vil få job i den private sektor, som skriger på arbejdskraft,« siger Mads Lundby Hansen.

Blandt de ledige er der svage grupper, som ikke umiddelbart reagerer på økonomiske incitamenter, som for eksempel det jobfradrag, du foreslår. Hvad skal der ske med dem?

»Det er rigtigt, at der en gruppe borgere, der ikke er i stand til at reagere på økonomiske incitamenter, men helt simpelt skal man på sygedagpenge, hvis man er syg, eller også skal man på førtidspension. Man skal ikke cykle rundt i jobcentrenes systemer,« siger Cepos' cheføkonom.

»Tiden er kommet til et opgør med den aktive beskæftigelsespolitik, der siden 1990erne er blevet lidt af en hellig ko på Christiansborg. Nu får vi igen at vide, at den ikke virker, og denne gang håber jeg, at politikerne forstår, at det er en god idé at skære ned på jobcentrene og bruge pengene på et jobfradrag,« lyder opfordringen fra Mads Lundbye Hansen.