Nu presser flere partier på for hurtigt at tage magten fra Heunicke: »Jeg synes, at det hele skal rulles tilbage«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af coronavirussen og dens følger.

Ifølge Politiken har Magnus Heunicke under krisen fået øgenavnet »Coronakongen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Godmorgen.

Glædelig grundlovsdag og velkommen til dagens overblik, som igen står i covid19s tegn.

Dagens tal:

Bekræftede smittede i Danmark: 11.811
Indlagte: 97
Indlagte på intensiv: 17
Antal døde: 582
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.639.228
Døde på verdensplan: 391.261

Kilder: Statens Serum Institut og Johns Hopkins University

Tallene er stabile, og det er både en god og en dårlig nyhed, vurderer Berlingskes eksperter. God, fordi smitten ikke stiger, og dårlig, fordi de stabile tal viser, at covid-19-smitten tilsyneladende ikke falder, når vejret bliver godt, på samme måde som det eksempelvis er tilfældet for influenza. Læs eksperternes vurdering her.

Topøkonomer hegler Ellemann-Jensens økonomiske plan igennem

De gør det i Tyskland. Som et led i genopretningen af den tyske økonomi bliver momsen sat ned for at sætte gang i forbruget. Det samme har Venstre foreslået i Danmark resten af året. Nærmere bestemt en halvering af momsen året ud. Men en række af landets førende økonomer advarer kraftigt imod den idé, som de mener er et meget dyrt – over 40 mia. kr., vurderer de – og usikkert redskab, der vil skabe uhensigtsmæssig bølgegang i den danske økonomi.

Den økonomiske overvismand, professor Carl-Johan Dalgaard, forklarer problemet således:

»Hvis vi siger, at jeg havde planlagt at købe en kummefryser i 2021, vil jeg sikkert købe den nu, hvis momsen blev sat ned. Men jeg vil jo ikke købe to frysere. Derfor er risikoen, at vi laver nogle nationaløkonomiske skvulp, som slet ikke er ønskelige,« siger han.

Af samme grund mener økonomiprofessor ved Aarhus Universitet og tidligere økonomisk overvismand Michael Svarer, at »det er for mange penge at sætte på en hest«, og professor emeritus ved Københavns Universitet og tidligere økonomisk overvismand, Niels Kærgård, advarer imod at gå tilbage til fuser fra oliekrisen i 70erne.

»Det er bekymrende, at det største oppositionsparti kommer med et forslag, der er så lidt gennemtænkt. Det fortæller mig, at man ofte mere tænker på, hvad der lyder godt og kan sælges til vælgerne, end hvordan det rent faktisk virker,« siger Niels Kærgård.

Læs hele den sønderlemmende kritik i Berlingske her.

Middag i et glasbur

»Vi skal – måske for altid – vænne os til at omgås hinanden på nye måder,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S)  6. april på et af flere covid-19-pressemøder, og det kan jo betyde hvad som helst.

For eksempel kan det betyde, at restauranter bliver indrettet anderledes. Meyers har taget udfordringen op og har fået lov til at stille 12 spisedrivhuse op foran henholdsvis Meyers Deli og Skuespilhusets café Ofelia, og Berlingskes madanmelder Søren Frank har testet konceptet.

»Det næste, vi bemærkede, var, at nogen studerede os, mens vi studerede udsigten. Forbipasserende turister (hvor de så end var kommet fra?) havde taget opstilling foran vores glashus og fotograferede os som aber i et bur. Det varede heldigvis kun, indtil en tjener gennede dem væk og bad dem om at fotografere et tomt spisebur i stedet,« fortæller Søren Frank, som ikke umiddelbart har vænnet sig til den nye måde at spise ude på.

Læs hans anmeldelse her.

Uset vælgeropbakning til Mette Frederiksen

En meget tydelig konsekvens af covid-19-epidemien er en øget opbakning til regeringen og Mette Frederiksen som statsminister. Politiken har set på diverse meningsmålinger fra Megafon og konkluderer, at ingen anden regeringsleder har stået stærkere i den tid, Megafon har lavet meningsmålinger. End ikke Anders Fogh Rasmussen kommer i nærheden af Mette Frederiksens nuværende styrkeposition.

»Under coronakrisen har Mette Frederiksen imidlertid slået ny, uofficiel danmarksrekord. Statsministeren og hendes røde blok distancerer ifølge den seneste Megafon-måling Venstre og blå blok med små 18 procentpoint. Socialdemokratiet står alene til godt 34 procent. Nogenlunde det samme som Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti tilsammen,« skriver Politiken.

Derudover viser den seneste Megafon-måling, at Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten tilsammen står til 51 procent af stemmerne. Læs mere om den opsigtsvækkende meningsmåling her.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, står Mette Frederiksen bomstærkt lige nu, og hun kan se til, mens rød blok »samlet set pulveriserer blå lejr i alle målingerne«. Læs hans analyse her.

Oprør mod »Coronakongen«

I Jyllands-Posten ser det umiddelbart ud som om, at en række folketingspolitikere på grundlovsdag er blevet nervøse over den magt, de selv har været med til at give sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da et enstemmigt Folketing vedtog en ændring af epidemiloven, som gav sundhedsministeren så vide beføjelser, at han ifølge Politiken har fået øgenavnet »Coronakongen«.

Han kan for eksempel egenhændigt beslutte at lukke skoler, daginstitutioner og uddannelser. Han kan forbyde større forsamlinger og ligefrem beordre tvangsbehandle covid 19-smittede, og det er for meget, lyder det nu fra en række politikere.

»Det er voldsomt drastiske beslutninger, der blev truffet, og det skete nærmest i panikangst. Jeg synes, at det hele skal rulles tilbage. Det er mit udgangspunkt,« siger de Konservatives Per Larsen, men også blandt regeringens støttepartier, skaber sundhedsministerens magt nervøsitet.

»Det er et af de største indgreb i demokratiet i nyere tid, at regeringen har fået kompetence til at foretage indgreb, uden at Folketinget godkender det. Det er voldsomt,« siger Enhedslistens Pernille Skipper, som mener, at det er på tide at tage magten fra sundhedsministeren.

Det mener Venstre, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige også. Læs hele historien her.

Det sker i dag

I dag er det grundlovsdag, Fars Dag og Verdensdag for Miljø.

Gruppen Sammen For Frihed demonstrerer kl. 12 på Rådhuspladsen i København imod de mange hastelove under coronakrisen.

Det sker ikke i dag

Festivalen Northside i Aarhus er aflyst på grund af epidemi. Gadefestivalen Distortion ligeså. Og Dronning Margrethe skulle i dag med Kongeskibet Dannebrog have lagt til i Aarhus som led i fejringen af sin 80-års fødselsdag, som hun selv aflyste i sin tale til nationen den 17. marts. Den slags fester kan man, som Dronningen sagde, ikke være bekendt i den nuværende situation

»Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst,« mente hun 17. marts.