Nu lukkes alle skoler og dagtilbud: »Naboer, venner og familie må hjælpe hinanden med at passe børn«

Senest på mandag, men allerede gerne i morgen, skal alle børn holdes hjemme fra dagtilbud, skoler og uddannelsesinstitutioner, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) som reaktion på spredningen af coronavirus i Danmark. Statsministeren åbner dog en kattelem for de offentligt ansatte, der har børn og er nødt til at arbejde.

Der bliver tomt i landets børnehaver, skoler og uddannelsesinstitutioner fra på mandag, efter at statsminister Mette Frederiksen har meddelt, at alle offentligt ansatte skal sendes hjem på grund af spredningen af coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Daginstitutioner og skoler lukker ned, og statsminister Mette Frederiksen er med på, at det vil presse børnefamilierne.

Når skoler, daginstitutioner og uddannelsesinstitutioner lukkes ned fra på mandag, og alle offentligt ansatte sendes hjem, vil hundredtusindvis af børnefamilier blive ekstraordinært presset, sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i Statsministeriet for kort tid siden.

»Det handler først og fremmest om, at vi hjælper hinanden, men jeg vil opfordre til, at familier taler om, hvordan de kan arbejde forskudt, og naboer, venner og familier må hjælpe hinanden med at passe børn,« sagde statsministeren

De drastiske og historiske tiltag kommer efter, at coronavirus på rekordfart har spredt sig i Danmark. 514 danskere er nu smittet, oplyste statsminister Mette Frederiksen på pressemødet, og to er nu i en kritisk tilstand.

Derfor sendes alle offentligt ansatte, der arbejder i daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner og andre steder, altså hjem fra på mandag. Personer, der varetager kritiske funktioner, skal dog fortsætte med at arbejde.

Lad gerne børnene blive hjemme allerede i morgen

Det drejer sig blandt andet om sundhedspersonale, politibetjente, ansatte, der arbejder med sårbare mennesker, og andre faggrupper.

Netop sundhedspersonale og andre grupper kan dog få brug for ekstraordinær hjælp, når skoler, dagtilbud og andre institutioner lukkes, sagde regeringschefen.

»Skoler og institutioner vil blive holdt åbne til de forældre, der ikke kan finde en anden løsning, og som varetager en af de kritiske situationer i vores samfund,« sagde Mette Frederiksen.

Men opfordringen til alle andre danskere er, at de allerede fra i morgen holder børnene hjemme fra vuggestuer, børnehaver og skoler.

»De, der har mulighed for at blive hjemme eller kan få alternativ pasning, skal gøre det fra i morgen,« sagde Mette Frederiksen og uddybede om begrundelsen for det vidtgående indgreb:

»Vi skal minimere aktiviteten i samfundet mest muligt.  Den sundhedsfaglige analyse er, at vi ikke skal omgås hinanden for meget. Vi skal stå sammen, og vi skal hjælpe hinanden. Men vi skal gøre det på en anden måde, end vi har gjort før. Nu skal vi holde afstand til hinanden.«