Nu løfter Nationalbanken sløret for afgørende prognose

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

Ifølge Nationalbanken har dansk økonomi gode forudsætninger for at komme igennem coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Det er den 1. april midt i en alvorlig krise, og der er ikke noget at gøre nar ad, så derfor ingen falske nyheder i dagens overblik.

Det gælder de seneste tal fra sundhedsvæsenet. Antal smittede, antal indlagte, antal indlagte på intensiv, antal indlagte i respirator og antal døde. Der er mennesker og pårørende bag tallene.

Det gælder økonomiske tal. Danmarks Statistik offentliggør i dag tal for arbejdsløsheden i februar, og Nationalbanken offentliggør en prognose for dansk økonomi i skyggen af coronakrisen. Selv regneark handler om menneskeskæbner.

Skriv en aprilsnar til fremtiden, hvis du har behov for at grine. Humor er som bekendt tragedie plus tid.

Danmarks økonomi har et bomstærkt udgangspunkt

Nationalbankdirektør Lars Rohde har allerede i en video afsløret hovedbudskabet:

»Corona betyder, at samfundsøkonomien bliver sat under pres. De nødvendige foranstaltninger, som regeringen og Folketinget har indført, betyder en aktivitetsnedgang, og dermed også en indkomstnedgang for virksomheder og husholdninger,« siger han ildevarslende i videoen. Men opmuntrer så.

»Lad mig slå fast, at dansk økonomi har et bomstærkt udgangspunkt. Vi har gode balancer, vi har aldrig – indtil udgangen af januar – haft så høj en beskæftigelse, vi har stort overskud på betalingsbalancen, og vi har sunde offentlige finanser med lav gæld. Og derfor er der råd til at foretage de initiativer og foranstaltninger, som regeringen og Folketinget har iværksat,« siger hele Danmarks bankrådgiver, og således trænger der lys gennem revnerne i coronakrisens næsten totale tristesse.

Lars Rohde uddyber som sagt sin prognose i dag.

Få overblikket - hver dag


Coronavirussen har lukket Danmark og spredt sig over hele verden. Hundrede tusinder er bekræftet smittet verden over, og tusindvis af dødsfald er registreret.

På Berlingske følger vi coronavirussen og dens konsekvenser tæt, og du kan med nyhedsbrevet Berlingske Morgen hver dag modtage et overblik i din indbakke med de seneste udviklinger fra ind- og udland og dagens vigtigste historier.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Og så til de seneste tal om udbredelse af corona i Danmark og verden:

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 2.860 (ud af 24.175 testede personer).
  • Indlagte i alt i Danmark: 529.
  • Indlagte på intensiv i Danmark: 145.
  • I respirator i Danmark: 131.
  • Antal døde i Danmark: 90.
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 859.796.
  • Antal døde på verdensplan: 42.341.

Tallene er øjebliksbilleder, og selv om det er svært at glæde sig over dem, så er der håb at finde i tallenes udvikling. For første gang under epidemien er antallet af indlagte i Danmark faldet, og forskere fra Syddansk Universitet har regnet sig frem til, at epidemien topper i Danmark i uge 14.

Knap så godt går det i Sverige hovedstad.

Bekymring over genåbning af Danmark

I flere medier reagerer eksperter med advarsler om ikke at tage nogen chancer, når Danmark skal genåbnes.

I Berlingske kan man således læse forskeres opbakning til Statens Serum Institut, der anbefaler, at genåbningen sker i trin med en hel måned imellem hvert trin, så man kan følge udviklingen og sikre sig, at smitten ikke blusser op igen.

Også i Berlingske kan man læse en af verdens mest anerkendte epidemiologer, briten Benjamin Cowling, som direkte advarer om, at Danmark kan risikere at lukke ned igen efter en måned, hvis genåbningen går for stærkt.

I Jyllands-Posten mener en række epidemologer, at al snak om selv gradvis genåbning burde vente 14 dage.

Også i Politiken kan man læse, at genåbningen af samfundet i bedste fald kommer til at gå meget langsomt, hvis smitten ikke skal blusse op igen.

Kraftig kritik af regeringen

Det var historisk, da politikere med et sædes mellemrum rejste sig alle som en og enstemmigt vedtog den første hastelovgivning i kampen mod corona. Men nu bryder uenigheder ud blandt politikerne på Christiansborg.

Det begynder på kulturområdet, hvor et flertal uden om kulturminister Joy Mogensen krævede nødhjælp til kulturinstitutioner, men som Berlingske kan fortælle, gik sundhedsminister Magnus Heunicke mandag direkte fra pressemøde om genåbning af samfundet ind til en skideballe på et videosamråd om yderligere hastelovgivning.

Adskillige ordfører fortæller, at de højlydt undrede sig over, hvorfor de skulle diskutere endnu flere indgreb i danskernes frihedsrettigheder, samtidig med at regeringen talte om at genåbne samfundet.

»Man kan roligt sige, at jeg udtrykte min undren på det samråd,« fortæller blandt andre Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen:

»Jeg synes, det er dobbeltkommunikation. Med den ene hånd signalerer statsministeren, at nu er vi nærmest ovre på den anden side, og med den anden hånd sidder vi og vedtager love, som potentielt kan være meget indgribende i forhold til eksempelvis folks forsamlingsfrihed.«

Forslaget, der blev diskuteret, handlede om at indskrænke forsamlingsforbudet til maksimalt to personer.

Senere på tirsdagen blev forslaget stemt igennem, og regeringen kan nu forbyde forsamlinger på mere end to personer, hvis det skulle blive nødvendigt.