Nu bliver følsomme oplysninger beskyttet på gymnasieplatformen Lectio

En lang debat om datasikkerhed på gymnasieplatformen Lectio ender nu med, at oplysninger om lærere og elever bliver lagt bag login. En god og vigtig nyhed, mener formanden for Danske Gymnasier.

Fra mandag ligger oplysninger om elever og lærere beskyttet bag login på gymnasieplatformen Lectio. Arkivfoto fra Falkonergårdens Gymnasium: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Den dominerende gymnasieplatform Lectio er længe blevet kritiseret af bl.a. Danske Gymnasier, fordi oplysninger om elever og lærere her flyder frit.

Gymnasielærer Mai Møller Nielsen har f.eks. forklaret, hvordan hun har følt sig magtesløs over for, at enhver gennem Lectio kan få indblik i hendes hverdag på en skole i Nordsjælland.

Hidtil har Macom - firmaet bag Lectio - afvist at beskytte elever og lærere ved at lægge deres oplysninger bag et login. Ifølge kritikere er det sket med en uforklarlig stejlhed.

Det har nu ændret sig. Det fremgår af en besked, der er sendt ud til skoler, som bruger Lectio. Her fremgår det, at brugerne allerede mandag 28. januar skal logge ind i Lectio, før man kan se siderne. Kun hovedmenuen vil fremover være tilgængelig uden et login.

Godt og vigtigt nyt, mener Danske Gymnasiers formand, Birgitte Vedersø.

»Elevernes og lærernes liv vil ikke længere være blotlagt med en åben kalender. Vi har offentligt kendte elever, som har kunnet spores. Lærerne vil også blive bedre sikret mod noget så banalt som indbrud, fordi man fremover ikke længere kan se, om de er på arbejde. Det kommer nu en nødvendig beskyttelse af folks privatliv,« siger Birgitte Vedersø.

Birgitte Vedersø, formand for Danske Gymnasier

»Elevernes og lærernes liv vil ikke længere være blotlagt med en åben kalender.«


Lectio er gennem godt 15 år vokset til at blive en platform, som ca. 90 pct af gymnasierne i Danmark bruger. Det er den moderne udgave af skemaer på køleskabet og de beskeder om skemaændringer, der tidligere gik tabt et sted i telefonkæden. Dermed er Lectio en uomgængelig del af hverdagen for mange gymnasieelever og forældre.

Ønske eller ultimatum

Macoms direktør, Martin Holbøll, forklarer, at ændringen sker på baggrund af et møde med tre rektorer.

»En gruppe rektorer er gået sammen og har sikret konsensus om et ønske, og vi er superglade for, at det er sket,« siger Martin Holbøll:

Hvorfor har I ændret mening?

»Vi gør det, som vores skoler gerne vil have. Vi er sat i verden for at lave det bedst mulige system. Når rektorerne bliver enige om noget, gør vi selvfølgelig det. Det skal vi gøre som privat firma. Og vi er glade for, at det er lykkedes at få en klar udmelding på det her område.«

Er det besværligt for jer, at oplysningerne fremover skal være bag et login?

»Overhovedet ikke. Det er teknologi. Det er det, vi laver.«

Hvorfor har I så afvist det indtil nu?

»Som jeg sagde før, laver vi det system, som er bedst muligt ud fra de informationer, som vi har fra skolerne. Nu har vi fået meget tydelige informationer fra skolerne, og det er vi superglade for.«

Synes du ikke, det har stået klart indtil nu, at rektorer ønskede, at oplysningerne blev langt bag et login? 

»Jeg synes i hvert fald, at det er rigtig, rigtig klart med det, som de tre har taget initiativ til,« siger direktøren.

Spørger man Birgitte Vedersø fra Danske Gymnasier, var der snarere tale om et ultimatum:

»Der har været et stærkt pres fra skolerne for at få ændret på det. Og det er lykkedes for nogle af mine gode kolleger at få en dialog i gang om, at hvis ikke det ville blive ændret, ville vi være nødt til at skifte system.«