Nationalmuseet kaster sig nu ind i sommerens hedeste værdikamp: Vil ikke »fastholde hvid dominans«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Nu kaster Nationalmuseet sig ind i debatten og fjerner ordet eskimo i en udstilling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik. Det er ved at udvikle sig til en rigtig dansk sommer. Vejret er ikke lige i skabet, og nu begynder det også at vælte frem med de store værdidebatter.

Sommeren danner ofte bagtæppe for store værdikampe om alt fra halalmærkning af kød til diskussioner om muslimske buschauffører, der faster. Og nu begynder værdidebatterne også at pible frem i år. Både Politikens og Kristeligt Dagblads forsider danner således ramme om værdikampe, og det skal vi omkring i dette nyhedsoverblik.

Først skal vi lige have kort et overblik over coronasituationen i Danmark.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.634 (+57 siden tirsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.485 (+34 siden tirsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 614 (+1 siden tirsdag)

Antal døde på verdensplan: 666.239

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 16.978.206

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Som det fremgår af oversigten, var der onsdag et relativt højt antal nye smittetilfælde, og sådan har tendensen generelt været gennem de seneste uger. Men der kan være en god forklaring på stigningen.

I gennemsnit er vi nu i nærkontakt med otte-ti mennesker uden for vores egen husstand i løbet af en dag. Det viser et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet kaldet HOPE-projektet, som blandt andet hver dag får Kantar Gallup til at spørge 500 danskere om deres adfærd og holdninger under coronakrisen.

»Det er den tydeligste adfærdsændring, vi har set de seneste måneder. Og i forhold til risikoen for nye smittekæder, er det nok den vigtigste,« siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen. Læs hele artiklen her.

Messerschmidt vil føre kristen værdikamp

Og så er vi kommet til de føromtalte værdikampe. På forsiden af Politiken åbner Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt nemlig for en sådan.

På væsentlige områder skal dansk politik nemlig defineres af kristendommen på bekostning af andre religioner, mener han.

»Der foregår en religionskrig, og vi ser den også her i Danmark«, siger han blandt andet i dette læseværdige interview, hvor han også lægger afstand til partitoppens parløb med Socialdemokratiet før valget. Læs det hele her.

Nationalmuseet vil ikke bruge ordet eskimo

Det vakte stor opsigt og gav anledning til sommerens første store værdidebat, da Hansens Is ændrede navnet på isen Eskimo af hensyn til det grønlandske folk og personer, der føler sig stødt over navnet på isen, som for mange opleves som nedsættende.

Nu kaster Nationalmuseet sig ligeledes ind i debatten og fjerner ordet eskimo i en udstilling. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Hvorvidt det betyder »dem, der fletter snesko«, »en, der spiser råt kød« eller »de ekskommunikerede«, er oplevelsen for mange folk i Arktis, at det er en betegnelse, som kommer udefra. Derfor bliver betegnelsen af ganske mange opfattet som et instrument til at fastholde en hvid dominans og kategorisere folk i en superforsimplet udgave. For mig er det meget problematisk, at man ikke ønsker at tage hensyn til de mennesker, vi gerne vil kommunikere med,« siger Martin Appelt, museumsinspektør og seniorforsker ved Nationalmuseet, om beslutningen. Hele historien kan læses her.

Virksomheder mangler milliarder i kompensation

På forsiden af Berlingske handler det om økonomi. For virksomheder har hidtil kun fået tre milliarder kroner fra en 65 milliarder stor hjælpepakke, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen.

Ifølge flere brancheorganisationer skyldes det, at kompensationsordningen har været for bøvlet at søge.

»Der er rigtigt mange virksomheder, der har givet op på ordningen. Den har været for bureaukratisk, og politikernes frygt for, at der skulle ske misbrug, har gjort det så besværligt at søge, at det for nogle næsten er blevet dyrere at søge end selv at tage tabet,« siger Jakob Brandt, der er adm. direktør i SMVdanmark, som er brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder med omkring 18.000 medlemsvirksomheder.

Først normal luftfart i 2024

Et af de steder, hvor coronakrisen har gjort allermest ondt, er i Københavns Lufthavn.

Michael Svane, branchedirektør i Dansk Industri, estimerer, at mellem 5.000-6.000 mennesker samlet er blevet afskediget på arbejdspladser i og omkring lufthavnen på grund af coronavirussen.

»Det er vurderingen, at luftfarten først er på normalt niveau i 2024. Nedgangen i lufthavnene er på ca. 80 procent, så der er lang vej endnu – og dermed også for de afskedigede,« siger Michael Svane i historien fra Berlingske, der kan læses her.

Det sker i dag:

Det er nogle stille nyhedsdage i øjeblikket, og det ser det også ud til at blive i morgen.

Der er ikke meget på programmet indtil videre. Klokken otte publicerer Danmarks Statistik tal for arbejdsløsheden i juni, og klokken 16 opdaterer Udenrigsministeriet rejsevejledningen. Det sidste sker hver torsdag på basis af Statens Serum Instituts opgørelse over »åbne lande« og »karantænelande«:

Så hvis du er på vej væk fra den danske sommerregn, er det måske en idé at holde sig opdateret i morgen eftermiddag.

Som et lille kuriosum kan det nævnes, at det i dag er 45 år siden, den tidligere fagforeningsmand Jimmy Hoffa forsvandt i Detroit. Hoffa var boss i fagforeningen Teamster, der var involveret med mafiaen, og Hoffa var mistænkt for at have stjålet af fagforeningens penge. Jimmy Hoffas lig er aldrig blevet fundet, og sagen er uopklaret.