Når sagen mod tidligere Danske Bank-topchef Thomas Borgen begynder, bliver det med en anden dommertrio end planlagt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

 
Retsformand Søren Holm Seerup læser Morten Messerschmidts (DF) dom op i Retten i Lyngby fredag. Video: TV 2/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er det fredag, parlamentsvalgene i Tyskland og Rusland går ind i deres slutspurt, og CNN placerer Danmark øverst på listen over forbilledlige lande, som »åbner op og lever med covid-19«.

Nu vi er ved en vis sygdom, får du lige dagens fortsat ret opmuntrende nationale coronatal:

Og så til fredagens store overskrifter:

Omdiskuteret dommer ude af central retssag

Når retten i Lyngby i den nærmeste fremtid skal tage stilling til et søgsmål mod den tidligere Danske Bank-topchef Thomas Borgen sker det med en anden dommertrio end oprindeligt planlagt.

Domstolen har således, noget utraditionelt, i sidste øjeblik valgt at pille en af de tre dommere, Søren Holm Seerup, af sagen, bekræfter retspræsident i Lyngby, Elisabet Michelsen.

Dommer Søren Holm Seerup læser dommen op i Morten Messerschmidt-sagen. Nu er han, noget utraditionelt, skiftet ud i en anden stor sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV 2.

Ifølge retspræsidenten skyldes udskiftningen den massive bevågenhed, der har været om Søren Holm Seerup den seneste tid. Dommeren har været genstand for offentlighedens interesse, efter at han fungerede som retsformand i sagen mod Morten Messerschmidt, som blev fundet skyldig i svig med EU-midler.

Efter dommen kom det frem, at dommeren havde »liket« et opslag på Facebook af den tidligere V-minister Søren Pind, der i et opslag havde kritiseret netop Morten Messerschmidt.

Berlingske har historien, som du kan læse her.

Her er Danmarks giganter

I 2020 blev store dele af dansk erhvervsliv ramt med hidtil uset kraft, da coronakrisen lagde det meste af verden ned.

Det har sat sine tydelige spor på Berlingskes Guld1000-liste, hvor Danmarks største virksomheder er rangeret efter omsætning.

Byggemarkedskæden Stark er blandt årets højdespringere på Berlingskes Guld 1000-liste. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR foto: Stark.

Byggemarkeder som Stark og Bauhaus har taget tigerspring op ad listen, mens hotelkoncerner som Scandic og Radisson samt rejseselskaber som Spies og Tui er raslet ned.

Overordnet set er virksomhederne dog sluppet nådigt igennem coronakrisen. Den samlede omsætning i landets største koncerner faldt kun med én procent i 2020. Til sammenligning skrumpede verdensøkonomien med tre procent.

Men hvem ligger helt oppe i top-tre på virksomhedernes muskelfront? Det kan du læse alt om her.

En giftig viruscocktail

Et stort antal danske eksperter frygter, at den kommende vinter kommer til at byde på en decideret epidemi af influenza. Det kan sammen med en parallel coronapandemi skabe en giftig cocktail.

»Problemstillingen er, at hvis vi får en stor influenzaepidemi, så får vi høj belastning på de enkelte sygehuse. Det ved vi erfaringsmæssigt. Så hvis du samtidig har en stor covidepidemi, kan det skabe rigtig meget pres på hospitalerne,« fastslår den tidligere og mangeårige direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen.

Sundhedseksperter advarer om risikoen for en decideret influenzaepidemi i den kommende vinter. Foto fra Hanoi i Vietnam. Fold sammen
Læs mere
Foto: NHAC NGUYEN.

Da den seneste ekstra store influenzaepidemi toppede i februar 2018, blev næsten 900 influenzapatienter indlagt på landets hospitaler – om ugen. På eksempelvis Svendborg Sygehus var belastningen så stor, at patienter måtte ligge ude på gangene, og alt personale var indkaldt.

Men dengang skulle man ikke på samme tid forholde sig til covid-19.

Du kan læse historien i Berlingske her.

Var Khader i Egypten?

Og så er vi fremme ved historien bag overskriften til denne udgave af Dagens overblik.

Sagen om Naser Khaders mulige krænkelser tager en mulig ny drejning.

I sagen om politikerens påståede seksuelle krænkelser har meget været ord mod ord, men på et punkt har Khader fremhævet, at han har et alibi og dermed ikke kan have stået bag krænkelsen. Han var nemlig i Kairo på det angivne tidspunkt i januar 2006, har han forklaret flere steder.

Rejsebureauet Atlantis Rejser kan hverken be- eller afkræfte, hvorvidt Naser Khader var i Egypten, da en påstået krænkelse fandt sted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Khader har underbygget sin forklaring med, at der deltog en medrejsende, som kan bekræfte turen, samt med, at han har en reservation.

Men begge dele kan der nu rejses tvivl om, kan Jyllands-Posten fortælle. Blandt andet siger en talsmand for rejsebureauet, som Naser Khader angiveligt benyttede sig af, følgende:

»Atlantis Rejser ligger ikke inde med dokumentation, som kan be- eller afkræfte, hvorvidt Naser Khader faktisk var i Egypten i perioden.«

Du kan læse historien her.

Det sker i dag

Hvis man bevæger sig i Tivoli i aften, bliver der lejlighed til at træne stemmemusklerne og skråle med på hits som »De første kærester på Månen« og »Kys det nu (det satans liv«). For fra kl. 22 giver TV-2 med Steffen Brandt i front koncert på Plænen.

TV-2 med Steffen Brandt i front spiller fredag aften i Tivoli i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Fredag offentliggør Danmarks Statistik nationens drivhusgasregnskab for 2020 – en opgørelse, der sandsynligvis vil blive flittigt diskuteret her op til det globalt afgørende klimatopmøde COP26 i Glasgow i begyndelsen af november.

I Rusland begynder vælgerne at gå til parlamentsvalget, der slutter søndag. Præsident Vladimir Putins parti, Forenet Rusland, står svagere end nogensinde før i meningsmålingerne, men Putin har introduceret nye kandidater til partiet. Flere oppositionspolitikere er blevet anholdt eller har fået frataget retten til at stille op.