Mette F.: Det kan blive aktuelt med »en form for geografisk nedlukning«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af coronavirussen og dens følger.

ARKIVFOTO: Statsministeren tror ikke, at der bliver behov for en stor nedlukning af landet i efteråret. Men der kan blive behov for »en form for geografisk nedlukning«, siger hun til Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag, hvor borgere i Sønderjylland vil demonstrere for at få åbnet den dansk-tyske grænse.

På Facebook har lige godt 200 mennesker angivet, at de agter at deltage i demonstrationen, der finder sted lige syd for Tønder og begynder klokken 10.00. 1.300 mennesker har »vist interesse« for arrangementet på det sociale medie. Det er en del flere, end de ti personer man ellers må være forsamlet i det åbne rum, men demonstrationer er ikke omfattet af forsamlingsforbuddet.

Skal du ikke til demonstration, kan du hjemme fra sofaen se – noget for de seneste måneder så sjældent som – professionel fodbold fra den bedste tyske række: Bundesligaen. Klokken 15.30 tørner FC Köln sammen med Mainz 05, og klokken 18 møder Union Berlin det sydtyske hold Bayern München.

Dagens tal

  • Bekræftede smittede: 10.858
  • Indlagte: 140
  • Indlagte på intensiv: 28
  • Antal døde: 543
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 4.635.830
  • Døde på verdensplan: 311.824

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Smitte har floreret »under radaren« på landets plejehjem

Vi lægger ud med tophistorien fra Berlingskes avisforside søndag, hvor en rundspørge viser, at 13 kommuner har fundet raske smittebærere på plejehjemmene. Mennesker, der uden at vide det kan have smittet andre med covid-19.

I flere uger fandt Sundhedsstyrelsen det nemlig »ikke hensigtsmæssigt« at teste personer uden symptomer på covid-19, selv om de boede eller arbejdede på plejehjem. Men fra 21. april blev det alligevel et krav, og nu viser rundspørgen til de 13 kommuner, at minimum 80 beboere og medarbejdere har været raske smittebærere og risikeret at smitte andre på hjemmene.

Med til det billede hører, at mange kommuner intet overblik har over, hvorvidt de har haft raske smittebærere, skriver Berlingske.

Eksperterne kalder tallene og det mulige mørketal for stærkt bekymrende og kritiserer Sundhedsstyrelsen for ikke sætte gang i test meget tidligere.

»De her tal er alvorlige. Det er en helt forkert tilgang, at man ikke fra starten har vidst, om der er raske smittebærere,« siger overlæge Niels Høiby, professor i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet til Berlingske.

Wammen: Milliarder til praktikpladser, klima og renovering af almene boliger

Videre til Jyllands-Posten. Her kan man nu berette, at finansminister Nicolai Wammen (S) vil bruge 6,1 milliarder kroner på uddannelse og lærlinge samt et direkte tilskud til virksomhederne. Det skal forhindre et tab af praktikpladser.

Forslaget er et af tre spor, som han ser som det væsentligste frem mod sommeren.

»Vi håber at kunne indgå en aftale med arbejdsmarkedets parter, der giver økonomisk luft til virksomhederne, men også holder hånden under elev- og lærlingepladser under den økonomiske krise,« siger finansministeren til Jyllands-Posten.

Milliarderne skal bruges på forskellige tiltag relateret til praktikpladser på erhvervsuddannelser. Derudover peger Wammen på en snarlig klimapakke og regeringens udspil til renovering af almene boliger for 30 milliarder kroner som de resterende »store forløb« for regeringen i den kommende tid.

Flere partier efterlyser dog ifølge avisen langt flere initiativer for at imødegå coronapandemiens økonomiske følger.

Virussen er på retur – særligt vestpå

Tilbage til Berlingske, der kan fortælle, at coronavirussen er ved slippe sit tag i store dele af landet.

Coronaepidemien har fra begyndelsen været præget af store regionale forskelle, og nu ser smitten ud til at være tæt på at dø ud på Fyn og i store dele af Jylland.

Ser man på samtlige hospitaler i Jylland og på Fyn, havde de fredag tilsammen 27 indlagte coronapatienter, mens der øst for Storebælt var 110 indlagte patienter. Det fremgår af tal fra Statens Serum Institut (SSI).

I de områder af landet, hvor smitten er på retur, er der dog stor forskel på, om man ønsker sig en differentieret genåbning af landet eller ej. I Hjørring, hvor antallet af smittede er meget lavt, siger borgmester Arne Boelt (S) til Berlingske, at han ikke ønsker andre retningslinjer, end man har i København:

»Der er megastor forskel på, hvordan vi omgås hinanden, og derfor også stor forskel i smitterisiko, men jeg har ikke noget problem med, at myndighedernes retningslinjer er landsdækkende,« siger han.

Ifølge Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune, giver det dog slet ikke mening, at forsamlingsforbuddet skal gælde på samme måde i hans kommune, som det gør i København, for kommunen har plads nok.

Mette F. tror ikke på en stor nedlukning til efteråret

Vi springer videre til statsminister Mette Frederiksen (S), der nu siger til Politiken, at hun ikke tror, at det bliver nødvendigt med en stor nedlukning af landet igen til efteråret.

»Selvfølgelig er der en risiko. Men med den måde, tingene har udviklet sig på, og med den nuværende viden ser jeg ikke for mig, at vi vil få behov for en lockdown som den, vi lavede 11. marts,« siger hun til avisen.

Dermed lægger hun sig op ad faglig direktør ved Statens Serum Institut (SSI) Kåre Mølbak, der tidligere har sagt, at en såkaldt anden bølge næppe vil udvikle sig i Danmark.

Statsministeren peger desuden på, at Danmark nu er forberedt og har opbygget en infrastruktur, der gør, at man kan reagere hurtigt på nye smittekæder.

Mette Frederiksen åbner dog for »en form for geografisk nedlukning« med henvisning til mulige lokale smitteudbrud.

Det står også nævnt i aftalen for genåbningen, at »partierne er enige om, at idet der pt. er store regionale forskelle på udbredelsen af covid-19-smitte, så er der ved hver faseovergang grundlag for at drøfte, om åbningen kan differentieres mellem landsdelene«, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

Dagens kolde skulder

Den belgiske premierminister Sophie Wilmès ville lørdag vise sin støtte til landet sundhedspersonale ved at besøge flere hospitaler. Men hun fik en temmelig kold af personalet, da hun ankom til hospitalet på Saint-Pierre i Bruxelles. De stod i parade langs vejen til hospitalet ... med ryggen til. Det skyldes, ifølge nyhedsmediet Le Soir, at de protesterede imod nedskæringer på sundhedsområdet, som premiereministeren stod i spidsen for, dengang hun var budgetminister.

Se det her.

Det sker i dag

Beskæftigelsesministeriet offentliggør, hvor mange danskere der har meldt sig ledige dagen forinden. Tallene kommer dagligt på grund af coronakrisen.

Der kommer nye coronatal fra Statens Serum Institut for Danmark. Tallene dækker blandt andet antallet af coronarelaterede dødsfald, antallet af indlagte coronapatienter samt antallet af coronasmittede.

Når klokken bliver 10 vil en gruppe af borgere i Sønderjylland demonstrere for at få åbnet den dansk-tyske grænse. Demonstrationen finder sted ved grænsen lige syd for Tønder.

Dagens indlagte

Lørdag kom det frem, at 140 er indlagt med covid-19 på sygehusene, og det er tre personer mere end dagen forinden.

Heraf ligger 28 personer på intensivafdelinger, og de 22 af de indlagte på intensivafdelingerne er i respirator, hvilket også er lavere end torsdag. Få det fulde overblik her.