Medicin reducerer coronadød med 80 procent: »Da jeg så de data ... det er jo helt vildt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Data fra et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine viser, at lægemidlet Remdesivir kan reducere coronadødeligheden med omkring 80 procent, hvis det gives på det rigtige tidspunkt. Ulrich Perrey/Pool via REUTERS/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL New

Godmorgen. Det er lørdag, og vi er på vej mod lysere tider.

Her er et overblik over dagens covid-19-nyheder: De fylder mindre i aviserne, og det er der gode grunde til. Vi begynder med de tørre tal.

Dagens tal

Bekræftede smittede: 11.230
Indlagte: 119
Indlagte på intensiv: 23
Antal døde: 561
Bekræftede smittede på verdensplan: 5.168.433
Døde på verdensplan: 335.936

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Umiddelbart er der ikke meget at se. Tallene ligner tallene fra de seneste dage, og netop derfor kan eksperterne næsten ikke få armene ned.

»Det kan jo ikke se bedre ud. Antallet af nyindlagte er faldet igen, så det går stadig i den helt rigtige retning, mere er der ikke at sige om det,« siger Torben Mogensen, som er formand for Lungeforeningen og speciallæge i anæstesi her.

Hovedstadens turisme er særligt hårdt ramt

Imens det sundhedsmæssigt går den rigtige vej, ser det sort ud for Københavns turismeindustri. I marts måned mistede hovedstadens hoteller 480.000 overnatninger ifølge Wonderful Copenhagen. Det er det samme, som resten af landet tilsammen. Problemet er, forklarer Wonderful Copenhagen og Dansk Erhverv til Berlingske, at den flytrafik, der typisk bringer turister til hovedstaden, er lammet, samtidig med at der gennem de seneste år er investeret enorme summer i bygning af nye hoteller. Derfor rammer krisen hovedstaden ekstra hårdt.

»Når man har en struktur i turismen i København, som er baseret på internationale rejsende, der ankommer med fly, stor volumen i internationale kongresser, møder og events koblet med, at der er lagt milliarder af kroner i ny hotelkapacitet, så er det bare en pænt dyster cocktail, som vi har foran os,« vurderer chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv Lars Ramme Nielsen i artiklen her.

Krisens demokratiske efterspil er i gang

Jyllands-Posten stiller skarpt på vigtigheden af den undersøgelse, som et flertal i Folketinget vil have af regeringens håndtering af covid-19.

Avisens politiske redaktør, Marchen Neel Gjertsen, samler op på læk fra vigtige møder, uoverensstemmelser mellem myndigheders anbefalinger og regeringens henvisning til samme myndigheder, og når frem til, at »forspillet til coronakrisens demokratiske efterspil er i gang«.

Hun skriver her:

»Intet over og intet ved siden af Folketinget, hedder det sig. Men i dette forløb har Folketinget i sundhedskrisens navn netop selv overladt meget mere magt til regeringen i forbindelse med den indledningsvise behandling af en hastelovgivning, som blev stemt igennem på få timer, og hvor tilliden er så meget desto vigtigere. Derfor er det afgørende, hvad Folketinget fik oplyst undervejs, og hvad virkeligheden var.«

Svenskerne tror stadig på sig selv

Det er blevet Politikens tur til at lede efter svensk selvransagelse. Sveriges tilgang til covid-19 har adskilt sig ved at holde store dele af samfundet åbent, mens statsepidemilog Ander Tegel har nægtet at lade sig hyle ud af den af høje dødstal og i stedet talt om flokimmunitet. Men flokimmuniteten lader vente på sig. Alligevel er der ikke mange tegn på, at svenskerne fortryder, at landet ikke lukkede ned på samme måde som Danmark.

Professor i statskundskab og direktør for Ratio-institutttet i Sverige Nils Karson forklarer i Politiken, at det ganske enkelt ikke ville blive accepteret af det svenske folk.

»Jeg tror, der ville have blevet revolution. Svenskerne ville aldrig have accepteret dette. Vi tolererer høje skatter, men så vil vi også have, at man ikke blander sig fra myndighedernes side,« siger han.

I samme artikel advarer professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren imod at fælde al for hård dom over den svenske tilgang, for epidemien er ikke ovre endnu.

»Vi ved jo endnu ikke, hvordan vinteren 20-21 vil udvikle sig. Vil Sverige, som har opnået en større grad af flokimmunitet, rammes mindre hårdt end Danmark?« spørger han.

Tidlig Remdesivir-behandling mindsker coronadød markant

Politiken skriver også, at verden nu er kommet tættere på en behandling for coronavirus.

Data fra et nyt studie publiceret i New England Journal of Medicine viser nemlig, at lægemidlet Remdesivir kan reducere coronadødeligheden med omkring 80 procent, hvis det gives på det rigtige tidspunkt. Det skriver Politiken fredag.

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren fra Rigshospitalet understreger over for avisen, at der er tale om foreløbige data. Men han er overrasket over, hvor markant effekten af lægemidlet lader til at være.

Det gælder dog kun, hvis Remdisivir gives inden patienten ender i respirator, og »på det rigtige tidspunkt«, forklarer han.

»Da jeg så de data ... det er jo helt vildt. Det ændrer fuldkommen på paradigmet for, hvordan vi skal angribe den her sygdom. Hvornår vi skal sætte ind, og hvad vi skal gøre med intensivpatienter,« siger Jens Lundgren til Politiken.