Med en ny rapport i hånden overvejer Tesfaye at afskaffe ordning, der især er populær nord for København

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og vel mødt til den sidste rigtige uge inden juleferien.

Her i overblikket begynder vi med det, som mange i går kaldte en stor skuffelse.

Det lykkedes nemlig ikke søndag for verdens lande at blive enige om et nyt system for CO2-kvoter. COP25 i Madrid endte med endnu en vag og uforpligtende sluterklæring, som ikke alene har fået den danske klimaminister Dan Jørgensen (S) til at rive sig i håret, men en hel verden af håbefulde unge til igen at synke ned i desillusion.

De skuffede reaktioner er væltet ind og vil givetvis fortsætte hele dagen.

Her fra FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Fortsat nedtur for Dansk Folkeparti

Ligeså skuffet er formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl formentlig. Han mente i weekenden i et interview med Berlingske, at det borgerlige Danmark er blevet kidnappet af liberalister og regnedrenge.

Nu viser en spritny meningsmåling fra Gallup for Berlingske, at nedturen for Dansk Folkeparti tilsyneladende fortsætter, efter at partiet blev mere end halveret ved valget i juni. Kun 7,8 procent bakker nu op om DF, hvilket er det laveste i 20 år.

Gruppeformand Peter Skaarup siger, at man ikke skal lade sig slå ud af en enkelt måling, og at sagen om misbrug af EU-midler er »træls«.

EU afviser dansk asylforslag

Vi haster videre med skuffelserne. De står i kø her til morgen. For EUs nye flygtningekommissær, svenske Ylva Johansson, afviser en central del af den danske regerings forslag til et nyt asylsystem.

I valgkampen var det en krumtap i den stramme socialdemokratiske udlændingepolitik at flytte selve asylbehandlingen uden for Europa i form af modtagecentre i tredjelande. Det arrangement har Ylva Johansson svært ved at se ført ud i livet:

»Jeg synes, det er en urealistisk idé. Der udestår en masse spørgsmål og juridiske implikationer, som jeg ikke kan se en praktisk løsning på i dag,« siger hun til Berlingske forud for hendes besøg hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i dag.

Den danske minister siger dog, at han nægter at give op.

Flertal for at ændre skilsmisselov

Og endnu en Beringske-historie. Der tegner sig nu et flertal i Folketinget for at drøfte ændringer i den stærkt kritiserede skilsmisselov, når partierne indkaldes til forhandlinger i januar

Samtlige af regeringens støttepartier erklærer sig allerede nu parat til at gøre op med den såkaldte refleksionsperiode på tre måneder samt med skilsmisseforældres tvungne delte bopælsret over børnene i den periode.

Reglerne er ifølge både fagpersoner og organisationer med til at optrappe konflikterne i mange brudte familier.

Vil bare sikre fairness

Og så fortsætter sagaen om de færøske telefonforbindelser. Den kinesiske ambassadør er blevet beskyldt for at true det færøske landsstyre til at vælge Huawei, sådan som det fremgår af en lydoptagelse. Nu siger ambassadør Feng Tie, at der ganske vist blev talt om Huawei på hans møde med lagmand Bárður Nielsen. Men formålet var at sikre en retfærdig behandling.

»Som Kinas ambassadør i Danmark er det mit job og min pligt at have møder med færøske politikere for at sikre mig, at Huawei bliver behandlet retfærdigt og uden diskrimination. Så mit formål med at tage til Færøerne er simpelt – at sikre, at Huawei bliver behandlet fair,« siger han i et interview med DR Nyheder.

Slut med au pair?

Allerede næste år kan det være slut med den populære au pair-ordning, som vi kender den i dag. Det skriver Politiken.

Ordningen, som oprindeligt var tænkt som sproglig og kulturel udveksling, har ifølge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udviklet sig til at være en metode til at rekruttere praktisk hushjælp.

Søndag offentliggjorde regeringen en evalueringsrapport, der viser, at næsten alle au pairer kommer fra Filippinerne, og mere end hver tredje værtsfamilie bor i Gentofte eller Rudersdal kommuner.

Ifølge rapporten vurderer myndigheder og organisationer, der arbejder med au pair-ordningen, at det økonomiske er den primære motivation, og nu vil ministeren gribe ind.

»Enten skal ordningen fungere efter intentionen, ellers skal den afskaffes. Eller også skal den laves om til en erhvervsordning eller noget helt fjerde, men der skal ske et eller andet. Vi kan ikke blive ved med at se, at vi har noget lovgivning, som ikke fungerer efter formålet,« siger Mattias Tesfaye til Politiken.

Dagens hjerteknuser

Forældrene til de to børn, som er blevet efterladt på gaden i Aarhus, er endnu ikke fundet. Nu har politiet frigivet billeder af de to.

Østjyllands politi efterlyser forældrene, vidner ell. personer med oplysninger vedr.de to efterladte børn på Park Alle i Aarhus g.d. Har du oplysninger så kontakt Østjyllands Politi på 114. Fold sammen
Læs mere
Foto: Østjyllands Politi.

Dagens citat

Kommer fra professor Peter Kurrild-Klitgaard, som mildest talt er skuffet over den udvikling, det danske velfærdssamfund har taget.

»Vi er dermed på rekordtid kommet til den demokratiske totalstat, hvor alle vil nyde mere og mere på bekostning af alle andre, og hvor alle derfor vil bestemme mere og mere om, hvad alle andre kan, skal og må,« siger han i et debatindlæg i Berlingske.

Dagens tal

50 grader kan temperaturen komme op på i denne uge – i Australien. Desværre med risiko for endnu flere skovbrande. Det skriver DR-Nyheder.

Dagens analyse

Er skrevet at Lena Mellin, som i svenske Aftonbladet mener, at Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har brug for hjælp, hvis han fortsat skal forsvare den regeringsaftale, han indgik med de liberale partier Liberalerna og Centerpartiet for knap et år siden. Det går ikke så godt for Löfven – heller ikke med at forklare sine vælgere, hvorfor det er socialdemokratisk politik at give skattelettelser de de rigeste, mener hun.

Det sker i dag

Ud over at udlændingeminister Mattias Tesfaye altså får besøg fra EU, er der flere interessante ting på programmet denne mandag.

I eftermiddag offentliggøres rapporten fra den kommission, der siden de offentlige overenskomster blev reddet på stregen i 2018, har arbejdet med anbefalinger til, hvordan lærernes arbejdstider kan skrues sammen på en anden måde.

Nedsættelsen af kommissionen med Per B. Christensen i spidsen var det, der i sidste ende fik parterne på hele det offentlige område til at indgå en overenskomst. Derfor er der stor spænding både i kommunerne og blandt lærerne til, hvad kommissionen er nået frem til.

Klokken 10.30 offentliggør finansminister Nicolai Wammen (S) Økonomisk Redegørelse, som indeholder regeringens prognose for dansk økonomi.

En tredje minister, nemlig miljøminister Lea Wermelin (S) lancerer i dag en ny kogebog med invasive arter og tilbereder sammen med kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen i København to retter fra bogen. Hvis man ikke kan slippe af med disse invasive arter på anden måde, kan man altså æde dem.

Endelig er det i aften, at en række genstande fra Hollywood kommer under hammeren. Blandt andet kan man købe Supermans kappe, som Christopher Reeve bar under indspilningen af den første Superman-film...