Klimatopmøde trak ud og endte uden en aftale om kvotehandel: Dybt skuffende

Efter afslutningen på det store klimatopmøde i Madrid står utilfredsheden med resultatet klart fra flere sider. Klimaministeren river sig i håret, og klimaekspert mener, at COP25 ligner en fiasko.

Carolina Schmidt, Chiles miljøminister og formand for COP25, måtte lukke klimatopmødet med en skuffende aftale. Foto: Nacho Doce/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resultatet af klimatopmødet i Madrid vækker ærgelse og bekymring fra flere sider.

Klimaforhandlingerne er endt som de længste, FN nogensinde har oplevet. Egentlig skulle mødet have været afsluttet fredag, men på grund af diverse uenigheder er mødet trukket ud til i dag.

Søndag er det endt med en kompromisaftale ved COP25. En aftale, som flere er utilfredse med. Utilfredsheden går på, at de delegerede udskyder at finde en løsning på, hvordan udledningen af klimaskadelige stoffer reduceres. Konkret udskyder parterne løsningen på et nyt system for CO2-kvoter, som har været anledning til stor uenighed under forhandlingerne.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) mener, at forhandlingsforløbet har været kaotisk.

»Det er et forløb, hvor det er, som om det ikke er gået op for en række lande, hvor alvorlig en situation verden står i,« siger han til DR.

»Jeg kan sagtens forstå, hvis man sidder som borger derhjemme og tænker, hvorfor kan de ikke blive enige? Jeg river mig jo også i håret, når man skal bruge timevis på nogle formuleringer, som burde være nemme at blive enige om.«

Mod de store spilleres vilje

Signe Munk, klimaordfører fra SF, skriver på Twitter, at »COP25 havde sloganet »Tid til handling«, men det blev sørgeligt nok »Tid til udsættelse«.

Også de Radikales Morten Helveg, der er medlem af Europa-Parlamentet, udtrykker utilfredshed med topmødets resultat.

Ifølge flere medier var EU fortaler for at hæve ambitionerne. Men de store spillere som Kina, USA, Brasilien og Indien var imod.

Fra Laurence Tubiana fra NGOen European Climate Foundation lyder det til britiske BBC, at »de store spillere, der skulle have leveret i Madrid, levede ikke op til forventningerne.«

»Men takket være en progressiv alliance af små østater, europæiske, afrikanske og latinamerikanske lande har vi fået det bedst mulige resultat – mod de store forureneres vilje.«

Ikke realistisk

Ifølge generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist Sørensen er det »på ingen måde realistisk« at holde sig under en global temperaturstigning på 1,5 grader, hvilket er målet i Parisaftalen fra 2015. Det skriver hun til Ritzau.

»Verdens lande har ikke magtet at vise lederskab, og Madridaftalen lægger ikke op til den ambition, som vi havde håbet på. Det er dybt skuffende, og det er svært at forstå, at politikerne kan være så ude af sync med forskning og befolkning,« skriver hun til nyhedsbureauet.

Troels Ranis, branchedirektør i Dansk Industri Energi, kalder over for Ritzau aftalen for »en kneben pointsejr til klimaet«.

»Der er desværre ikke noget globalt klimalederskab – alt for mange lande forsøger at trække ambitionerne ned. Men det er glædeligt, at Danmark og EU tager ansvar,« skriver han.

Fiasko

Forfatter og klimaekspert Jesper Theilgaard skrev inden topmødets afslutning, at »COP25 ligner en fiasko«.

Både korrespondenter fra TV 2 og DR beskriver forløbet på nogenlunde samme måde.

»Det er en kæmpe skuffelse for COP25, at det ikke er lykkedes at finde et nyt system for kvotehandel,« siger DRs klimakorrespondent Thøger Kirk til DR om, at et nyt CO2-kvotesystem er udskudt til klimatopmødet i november 2020 i Glasgow i Skotland, COP26.

TV 2s korrespondent i Madrid, Svenning Dalgaard, siger til TV 2, at »man er nået frem til en meget, meget svag løsning.«

»Den danske klimaminister Dan Jørgensen har gentagne gange sagt, at det er bedre ikke at få en løsning end at få en svag løsning. Nu har vi fået en svag løsning,« siger han.