Mary i Etiopien: Jeg fortæller mine børn om mine rejser

Kronprinsesse Mary bruger tid på at fortælle sine børn om de rejser, hun er på. Hun håber, at det får dem til at have sympati for andre mennesker.

Onsdag ankom kronprinsesse Mary sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) til den etiopiske by Shire, hvor de besøgte en flygtningelejr og en lokal skole. Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Tirsdag besøgte hun et hospital i Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, og onsdag drog kronprinsesse Mary videre på sin rejse i det østafrikanske land, som hun er rejst til for at sætte fokus på FN's femte verdensmål om ligestilling mellem kønnene.

Sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) tog kronprinsesse Mary onsdag til regionen Tigray i det nordlige Etiopien, hvor en af landets største flygtningebefolkninger befinder sig.

Her besøgte hun en af regionens fire flygtningelejre, og kronprinsesse Mary var blandt andet forbi den lokale skole, hvor børn i og omkring lejren modtager undervisning.

Og det kommer hendes egne børn, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine, måske til at høre om, når kronprinsessen igen er hjemme på Amalienborg.

Når kronprinsesse Mary kommer hjem fra sine mange rejser, taler hun nemlig af og til med sine fire børn om de oplevelser, hun får og de menneskeskæbner, hun møder.

»Det er vigtigt at fortælle, hvordan andre børn og andre mennesker lever, når man sammenligner med, hvordan man selv lever,« siger kronprinsessen.

»Jeg synes, det er vigtigt, at de får øjnene op for, hvordan det er for andre. Det er også noget, de kan tænke og reflektere over og have sympati for,« siger hun.

Skolen, som kronprinsesse Mary besøgte i det nordlige Etiopien, blev dannet i 2016 med bidrag fra blandt andre Dansk Flygtningehjælp.

Under besøget hilste kronprinsessen på skolebørnene og fik hjælp af seks elever til at plante et træ foran skolen.

Kronprinsesse Mary vurderer, at forholdene forbedrer sig for flygtninge i Etiopien - blandt andet som følge af støtten fra Dansk Flygtningehjælp.

»Jeg oplever generelt, at flygtningelejrene har en meget mere holistisk tilgang til, hvordan man sørger for at give flygtninge et så værdigt liv som muligt i de kæmpe udfordringer, som de mennesker står overfor,« siger hun.

»Man skal have fokus på uddannelse som vejen til udvikling, og man skal beskytte og have fokus på piger, som er særligt sårbare i krisesituationer og flygtningelejre,« siger kronprinsessen.

Hun besøgte også et hjem for uledsagede mindreårige, der ofte er flygtet alene for at blive genforenet med deres familiemedlemmer.

Turen sluttede onsdag aften, da Ulla Tørnæs og kronprinsesse Mary var til middag hos den kvindelige etiopiske præsident, Sahle-Work Zewde.

Den nye etiopiske regering, som har eksisteret i knap et år, har lanceret en reformdagsorden, der blandt andet betyder et stærkere fokus på piger og kvinders ligestilling.

Landets premierminister, Abiy Ahmed, har samtidig sat et nyt ministerhold med lige dele kvinder og mænd samt udnævnt en kvindelig præsident.

/ritzau/