Magtskifte på vej: Venstrefløjspartiet IA vinder Grønlands valg

IA og Naleraq, der begge er imod et stort mineprojekt i Grønland, har tilsammen flertal efter valget.

 
Grønland har haft valg, og partiet Inuit Ataqatigiit (IA) står stærkt i parlamentet. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) bliver det største parti ved valget til Inatsisartut, Grønlands parlament.

Det står klart, efter at alle stemmer er talt op og godkendt. Dermed får IA og formand Múte Bourup Egede førsteret til at forsøge at danne regering.

IA har fået 36,6 procent af stemmerne – 9912 i alt. Det giver 12 mandater. Det er 2434 stemmer flere end ved valget i 2018.

Siumut ender med 29,4 procent af stemmerne – 7971 i alt. Dermed ender Siumut med 10 mandater. Der er i alt afgivet 27.079 stemmer. 41.126 var stemmeberettiget.

Det traditionelt største parti, det socialdemokratiske regeringsparti Siumut, går også frem i forhold til valget i 2018. Men Siumut må altså se sig slået af IA.

Partiet Inuit Ataqatigiit (IA) i Nuuk, tirsdag 6 april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms.

Formand for Siumut Erik Jensen ønsker i en partilederrunde på KNRs tv-kanal IA tillykke med sejren.

»Vi ønsker Inuit Ataqatigiit tillykke med valget. Nu er vi spændte på, hvad forhandlingerne bringer de kommende dage,« siger Erik Jensen til Múte Bourup Egede.

På forhånd står det ikke klart, hvem IA vil søge at danne regering med. Men Jensine Berthelsen, politisk redaktør for avisen Sermitsiaq, har tidligere peget på Naleraq som en mulighed.

Det skyldes, at IA klart afviser at give grønt lys til et stort mineprojekt nær byen Narsaq i Sydgrønland. Og i det spørgsmål er IA og Naleraq tættest på hinanden, lyder vurderingen.

Naleraq har fået tredjeflest stemmer med 3249. Det svarer til 12 procent af stemmerne og giver 4 mandater. Der skal 16 mandater til et flertal i Inatsisartut. Det betyder, IA og Naleraq sammen har flertal i parlamentet.

Hvis IA lykkes med at danne regering, vil det være blot anden gang siden 1979, at Siumut ikke står i spidsen for Naalakkersuisut, Selvstyret. Det var også tilfældet fra 2009 til 2013, hvor IA ledede regeringen.

Siumuts Kim Kielsen har siden 2014 været regeringschef.

Han blev også på posten frem til valget, selv om han i november blev væltet som formand for Siumut. Siden da har Erik Jensen været i spidsen for partiet, som har været præget af den interne uro.

Både Nunatta Qitornai og Samarbejdspartiet ryger ud af Inatsisartut, skriver mediet Sermitsiaq. AG. Nunatta Qitornai dannede sammen med Siumut frem til valget en mindretalsregering.

Den helt store stemmesluger ved valget blev IA-formand Múte Bourup Egede. Han fik 3380 personlige stemmer.

Kim Kielsen vandt det interne opgør i Siumut, hvor han fik 1841 stemmer mod Siumut-formand Erik Jensens 1186.

Naleraq-stifter Hans Enoksen ender også højt med 1471 personlige stemmer.

/ritzau/