Lykketoft: »Det bekymrende er, at ingen tilsyneladende forsøger at fortælle Trump, hvordan verden ser ud«

Det mest bekymrende ved forløbet om Donald Trumps aflyste statsbesøg i Danmark er, at ingen i præsidentens nærmeste omgivelser tilsyneladende forsøger at fortælle ham om verden omkring ham. Det mener tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S).

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) mener, at forløbet om Donald Trumps statsbesøg i Danmark i substansen har været absurd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) ryster på hovedet over, at USAs præsident Donald Trump har aflyst sit planlagte statsbesøg i Danmark.

»Det er farce-agtigt, at Trumps eneste motiv åbenbart har været, at han ville købe Grønland – at ingen har fortalt ham, at man her i det 21. århundrede ikke handler med 57.000 menneskers land,« siger Mogens Lykketoft og tilføjer:

»Det er så mærkeligt og så absurd. Men det er åbenbart den eneste grund til, at Danmark kom op på Trumps skærm: At han havde fået den skøre idé.«

Ud over Danmarks udenrigsminister 2000-2001 har Mogens Lykketoft bl.a. også været formand for Socialdemokraterne 2002-2005, formand for Folketinget 2011-2015 og formand for FNs Generalforsamling 2015-2016.

Donald Trumps aktuelle brud på etikette er ifølge Mogens Lykketoft det mindste problem.

»Hele sagens substans er fuldstændig absurd,« siger han.

Tror du, det vil skade Danmarks forhold til USA?

»Ikke til USA. Måske til Donald Trump. Men han er der forhåbentlig kun en kort overgang. Der er ingen velinformerede mennesker i State Department eller andre steder, der kunne drømme om, at man kunne rejse et spørgsmål om salg af Grønland. Alle, som ved noget – også i USA – ved, at det har været en fuldstændig absurd diskussion. Det virkelig bekymrende er, at ingen i Trumps nærmeste omgivelser tilsyneladende forsøger at fortælle ham, hvordan verden ser ud,« siger Mogens Lykketoft.

Også tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) beskriver forløbet som en diplomatisk farce.

Vi må finde en ny dato

Donald Trump selv begrunder i et opslag på Twitter natten til onsdag aflysningen sådan her:

»Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt,« skriver Donald Trump.

Søndag udtalte præsidenten, at USA har en »strategisk interesse« i at købe Grønland på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så ideen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, sagde præsidenten.

Han sammenlignede i øvrigt et muligt køb af Grønland med »en stor ejendomshandel«.

Statsminister Mette Frederiksen har afvist det hele som en absurd diskussion.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har også blankt afvist idéen.

I et opfølgende opslag på Twitter natten til onsdag uddyber Donald Trump, at Mette Frederiksen har »sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte«:

»Det takker jeg hende for, og jeg ser frem til at finde en ny dato for et besøg i fremtiden.«