Lars Løkke i hårdt angreb mod regeringen: »Det værste er, at det potentielt gør Danmark til et farligere sted«

Forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at regeringen har gamblet med Danmarks sikkerhed i sin håndtering af sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste. Han henviser til et nyligt attentat i Frankrig. »Derfor er det ikke bare dumt, men decideret farligt,« skriver han.

»Det forekommer uværdigt og egenrådigt. Men var det så bare det. Det værste er, at det potentielt gør Danmark til et farligere sted,« skriver tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet om regeringen og forsvarsminister Trine Bramsens (S) hjemsendelse af topchefer i efterretningstjenesten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) angriber regeringen for dens håndtering af spionsagen i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det sker i et debatindlæg i B.T. søndag.

»Det forekommer uværdigt og egenrådigt. Men var det så bare det. Det værste er, at det potentielt gør Danmark til et farligere sted,« skriver han blandt andet om regeringen og forsvarsminister Trine Bramsens (S) hjemsendelse af topchefer i efterretningstjenesten.

Han henviser til fredagens angreb foran satiremagasinet Charlie Hebdos tidligere kontor, hvor to mennesker blev stukket ned, og mener, at netop sådan et attentat udtrykker, hvor »dumt« og »decideret farligt« det var for regeringen at »kompromittere« Forsvarets Efterretningstjeneste, som han skriver i debatindlægget.

»Der står international respekt om vores efterretningstjenester – og det betyder alverden for din og min sikkerhed. Derfor er det ikke bare dumt, men decideret farligt, at regeringen er godt i gang med at kompromittere Forsvarets Efterretningstjeneste. Hvor dumt og farligt kan jeg ikke uddybe uden at bryde min tavshedspligt, så du må tage mig på ordet,« skriver den tidligere statsminister.

Lars Løkke Rasmussens kommentar kommer, efter at også tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har kritiseret regeringens håndtering af sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har anklaget FE for at have brudt loven i årevis og løjet om sine aktiviteter.

Den tidligere forsvarsminister og Løkke mener, at Trine Bramsen er faret for hårdt ud og har draget for store konsekvenser, før det er grundigere undersøgt, hvad der er op og ned i sagen. Blandt andre FE-chef Lars Findsen, tidligere departementschef Thomas Ahrenkiel og yderligere to ledende medarbejdere i FE er fritaget fra tjeneste.

Lars Løkke Rasmussen skriver videre om sin vurdering af regeringen:

»På amatøragtig vis er regeringen ved at gøre begge dele. Den skubber Tilsynet med Efterretningstjenesterne foran sig, men alle ved jo godt, at sagen kunne have været håndteret mere diskret: Giv os rapporten i fortrolighed, og vi tager den videre og undersøger den til bunds i det forpligtende og fortrolige samarbejde, der i sådanne sager altid har været mellem Folketingets ansvarlige partier,« skriver den tidligere regeringsleder, der altså mener, at det havde været den rette håndtering:

»Men nej, når det bliver svært, skubber man bare embedsmændene ud over kanten. Væk med ministerhånden fra kogepladen, og lad os i stedet grille nogle embedsmænd. I fuld offentlighed bliver de hjemsendt, men så stopper offentlighedens indsigt også der.«