Claus Hjort retter usædvanligt hårdt angreb mod Trine Bramsen: »Jeg er på grænsen til at blive rigtig vred«

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at hans afløser, Trine Bramsen (S), sætter Forsvarets ry over styr og skader forholdet til vores allierede, som kan svække Danmarks sikkerhed. Det fortæller han i et opsigtsvækkende interview.

Claus Hjort Frederiksen mener, at Trine Bramsen (S) som forsvarsminister sætter Forsvarets ry og rygte over styr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) retter nu et usædvanligt hårdt angreb på sin afløser, nuværende forsvarsminister Trine Bramsen (S).

Ifølge Claus Hjort Frederiksen har Trine Bramsen på en række områder ageret på en måde, som sætter Forsvarets ry og rygte over styr.

Det siger han i et interview til Weekendavisen.

Som årsag peger han på, at Bramsen er kommet med gentagne udmeldinger om problemer med kulturen i Forsvaret, at hun efterlader embedsmænd i et retssikkerhedsmæssigt limbo ved at sende dem hjem uden beviser for deres skyld, og – som det mest alvorlige – mener han, at Trine Bramsen har skadet forholdet til vores allierede på en måde, der kan få konsekvenser for Danmarks sikkerhed.

»Jeg er på grænsen til at blive rigtig vred,« siger han:

»Vi er dybt afhængige af at kunne få informationer fra vores allierede. De informationer er afgørende, hvis vi skal forhindre eksempelvis terrorangreb på Danmark, og de er afgørende for sikkerheden for de soldater, vi sender ud i verden for at løse opgaver. Derfor fatter jeg ikke, at ministeren og regeringen har håndteret denne sag på en måde, der må skabe tvivl om, hvorvidt vi kan håndtere fortrolighed.«

Forundret

Claus Hjort Frederiksen er »dybt forundret« over regeringens håndtering af sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) har anklaget FE for at have brudt loven i årevis og løjet om sine aktiviteter.

Han mener, at Trine Bramsen er faret for hårdt ud og har draget for store konsekvenser, før det er grundigere undersøgt, hvad der er op og ned i sagen, hvor bl.a. FE-chef Lars Findsen, tidligere departementschef Thomas Ahrenkiel og yderligere to ledende medarbejdere i FE er fritaget fra tjeneste.

Den fremfærd skader de allieredes syn på Danmark, og dermed er det også egnet til at skade danske interesser, mener Claus Hjort Frederiksen, der vil holde øje med, hvilken retssikkerhed de hjemsendte personer får i forbindelse med den undersøgelse, der nu kommer.

»Jeg har svært ved at se, hvordan man kan rette op på den skade, man har forvoldt på deres karrierer, hvis en undersøgelse skulle ende med, at der ikke er noget at kritisere,« siger han.

Claus Hjort Frederiksen finder det også problematisk, at Trine Bramsen tegner et billede af Forsvaret som en moralsk anløben organisation, fortæller han til Weekendavisen.

Trine Bramsen har ikke ønsket at forholde sig til Claus Hjort Frederiksens anklager.

Du kan læse hele interviewet i Weekendavisen her.