Landsretten slår fast: Forsvundet mand i Langebro-sagen skal anholdes

Det er tvivlsomt, om sagen mod den 27-årige mand, som er anklaget for blandt andet vanvidskørsel på Langebro, kan begynde på tirsdag. Først skal den forsvundne mand findes og anholdes. I øjeblikket er han på fri fod – måske i London.

Den 28-årige mand, der angiveligt stadig befinder sig i Dubai, er blandt andet anklaget for vanvidskørsel på Langebro i København i juli 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 27-årige mand, som er anklaget i sagen om vanvidskørsel på Langebro, hvor en 35-årig betjent blev dræbt, er forsvundet. Og det er tvivlsomt, om sagens første retsdag kan afholdes 14. december.

Derfor skal dansk politi nu udsende en international arrestordre.

Landsretten har netop stadfæstet Københavns Byrets afgørelse om, at den 27-årige mand skal begæres anholdt. Søndag aften klokken 19 skal anklageren give retten besked om, hvorvidt det er lykkedes at pågribe den 27-årige, oplyser Jens Bech Stausbøll, som er pressedommer ved Københavns Byret.

»Hvis han bliver anholdt, bliver sagen gennemført. Hvis han ikke bliver anholdt, bliver den ikke gennemført,« siger Jens Bech Stausbøll.

Den 27-årige mand er anklaget for 18 forskellige trafikforseelser. Mest alvorlig er anklagen om særlig hensynsløs kørsel, da han ifølge anklageskriftet fra Københavns Politi 23. juli 2019 overskred hastighedsgrænsen på Langebro i København med mere end 100 procent med den konsekvens, at en 35-årig betjent blev påkørt og dræbt.

Coronasymptomer

Sagen skulle egentlig være begyndt allerede tirsdag 1. december, men blev udskudt, fordi den 27-årige dagen inden meddelte sin forsvarer, at han var i London – hvor han har familie – og havde coronasymptomer.

Retsmødet blev derfor kort. Dommer Pernille Kjærulff fastslog, at den 27-årige mand skulle fremlægge dokumentation for, at han havde taget en coronatest, og at han havde en flybillet hjem til København.

Anklager Jelena Vestergaard Hansen tilføjede, at hvis ikke den anklagede kunne fremlægge dokumentation for sygdom, ville han blive begæret anholdt inden retsmødet 14. december.

Den 27-årige mand fremlagde materiale, som blev diskuteret på et møde i byretten mandag 7. december. Men dommeren fandt ifølge TV 2 ikke dokumentationen overbevisende nok, og retten besluttede, at den 27-årige mands udeblivelse var ulovlig.

På samme møde anmodede anklager Jelena Vestergaard Hansen også retten om, at den 27-årige mand blev varetægtsfængslet in absentia, og at retten skulle udstede en begæring om mandens anholdelse.

Den 27-årige mands forsvarer, advokat Anders Schønnemann Olesen, kærede både spørgsmålet om dokumentation og om anholdelsesbegæringen til landsretten. Og landsretten har altså nu erklæret sig enig med byretten.

Den 27-årige mand, som er anklaget for særlig hensynsløs kørsel ved ulykken på Langebro, er beskyttet af navneforbud, hvilket betyder, at avisen ikke kan beskrive hans person i nærmere detaljer. Det fremgår dog af Københavns Politis anklageskrift, at han er tiltalt for en lang række brud på færdselsloven både før og efter episoden på Langebro, hvor hastighedsgrænsen er 50 kilometer i timen, og hvor han kørte mellem 108 og 125 kilometer i timen.

Efterfølgende kørte den 27-årige mand ifølge Københavns Politi for eksempel i Gentofte ad Helsingørmotorvejen med mindst 187 kilometer i timen på en strækning, hvor hastigheden ikke må overskride 90 kilometer i timen. Det skete 23. oktober 2019, hvilket var præcis tre måneder efter dødskørslen på Langebro.