Kunstner løb med pengene: Museum sagsøger for at få dem retur

Jens Haaning har overskredet Kunstens deadline for at betale 532.549 kroner tilbage. Nu venter et søgsmål.

Sådan ser den ud, den ene halvdel af Jens Haanings værk Take the Money and Run. Kunstmuseet Kunsten mener ikke, at kunstneren har holdt sin del af aftalen, fordi han ikke har returneret de penge, han havde lånt til at genskabe et tidligere værk til udstillingen Work it Out. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstmuseet Kunsten i Aalborg skrider nu til yderligere handling i forsøget på at kradse de penge ind, som man mener at have til gode hos kunstneren Jens Haaning.

Museet havde givet Haaning frist til 16. januar til at tilbagebetale de 532.549 kroner, som sagen drejer sig om.

Men pengene er ikke dukket op, og derfor har museet nu bedt en advokat om at anlægge et civilt søgsmål mod kunstneren.

Museumsdirektør Lasse Andersson kalder det »en ulykkelig sag«, som han gerne ville have været foruden.

»Vi tager dette skridt, fordi vi har et ansvar over for de private fonde, som støtter denne udstilling økonomisk, og vi har et ansvar over for vores gæster i forhold til at give dem så mange oplevelser som muligt for pengene,« siger han.

Uenigheden mellem parterne består i, at Jens Haaning i forbindelse med udstillingen »Work it Out« fik til opgave at genskabe to værker, der viste henholdsvis en dansk og en østrigsk årsløn i kontanter.

Men da museets medarbejdere åbnede pakkerne med de to billedrammer, var der kun to tomme lærreder og en besked fra Haaning om, at pengene i stedet var indgået i et nyt kunstværk kaldet »Take the Money and Run«.

Kunsten mener, at Haaning er løbet fra den aftale, der er indgået, og Haaning mener omvendt at museet har fået et nyt værk, der skal ses som en protest mod den aflønning, han var stillet i udsigt.

Balladen har ikke kun skabt omtale i Aalborg og det øvrige Danmark. Store dele af verden har efterhånden fået fortalt historien om kunstneren, der løb med pengene.

Den megen omtale har dog ikke formildet museets indstilling til sagens kerne.

»Vi har været glade for udstillingen, som både har givet omtale til Kunsten, men så sandelig også for Jens Haaning.«

»Men vi forholder os til, at vi har stillet penge til rådighed, som skal leveres tilbage. Det kan man ikke ændre på, fordi man synes, at det har været mere opportunt,« siger Lasse Andersson.

Han afviser at politianmelde Jens Haaning, fordi det vil være at »eskalere sagen yderligere«.

Jens Haaning har ved flere lejligheder – og senest i torsdags til DR – udtalt, at han ikke har tænkt sig at give museet pengene tilbage.

I en pressemeddelelse udsendt mandag af kunstgalleriet Sabsay, der ligger i København, er Jens Haaning citeret for at sige, at han sætter pris på den debat, hans værk har kastet af sig.

»Dette er det mest vigtige værk, jeg har lavet til dato, og jeg er glad for at se, at det giver så stor genklang også ud over kunstverdenen og den vestlige verden,« siger Jens Haaning i pressemeddelelsen.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvordan Haaning foreholder sig til nu at være blevet sagsøgt af Kunsten.

Det oplyses kun, at han har valgt Tyge Trier som sin advokat i sagen.

/ritzau/