Kronprinsen får mange i løbeskoene i dag og ud i gaderne i seks byer

Kronprinsen får pulsen op hos 90.000 mennesker mandag, når han og familien løber en tur med i Royal Run.

Kronprins Frederik hiver mange borgere, der ikke før har dyrket motion, op af sofaerne med sit årlige løb, Royal Run. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 90.000 mennesker snører mandag løbeskoene til en løbetur hele landet over, når Royal Run løber af stablen.

En af dem er kronprins Frederik, der igen i år er med til at løbe flere steder, i det løb han selv har været med til at starte.

Den kommende danske konge og hans familie er et forbillede for mange af dem, der har tilmeldt sig. Over en tredjedel af søndagens løbere har ikke deltaget i et motionsløb før. Og det er den kongelige deltagelse, der er med til at trække folk op af sofaen.

Det fortæller Charlotte Bach Thomassen, der er landsformand for idrætsorganisation DGI.

»Der er slet ingen tvivl om, at når kongehuset er med, er der nogle andre målgrupper. Nogle andre danskere, som har lyst og mod til at prøve at være med i de aktive fællesskaber, som en løbe- eller gåtur er.«

I DGI forsøger organisationen at engagere løberne både før under og efter Royal Run. En løbetur om året er nemlig ikke helt nok, hvis danskerne sundhed skal forbedres, lyder det fra landsformanden.

Igen i år er der deltagerrekord i Royal Run, og over 90.000 mennesker vil løbe eller gå i Aalborg, Aarhus, Kolding, Næstved, København og på Bornholm. De vil kaste sig ud i distancerne en mil, fem kilometer eller ti kilometer.

Kronprinsen skriver på det sociale medie Instagram, at dagens løb er helt særligt.

»Det er en helt særlig dag, vi har taget hul på. For i dag er vi over 90.000, der dropper at sove længe på denne helligdag og i stedet deltager i den fjerde udgave af Royal Run,« skriver han.

Og dagen byder måske på en overraskelse eller to, fortsætter han uden at afsløre, hvad overraskelsen er.'

Kronprinsen startede sin aktive dag i Aalborg klokken 10.40. Her løb han en mil på cirka otte minutter. Efter sin løbetur, vendte kronprins Frederik næsen mod Aarhus.

Her skulle han klokken 14 startet dagens anden tur på fem kilometer. Aarhus lagde for 30 år siden også veje til kronprinsens allerførste maraton, derfor kender han gaderne godt fra træningen op til, skriver han på Instagram.

»Om lidt stiller jeg til start i Aarhus, og denne by har en særlig plads i mit hjerte. Ja, sågar i mit løbehjerte.«

»For i år er det 30 år siden, at jeg løb mit første marathon,« skriver han.

De fem kilometer klarede kronprins Frederiks på 23 minutter og 31 sekunder. I aften klokken 19 skal han løbe ti kilometer i København/Frederiksberg.

Kronprinsesse Mary løb i Kolding og i Næstved.

»Det er fantastisk at være en del af et fællesskab,« siger kronprinsessen til TV 2 efter at have løbet fem kilometer i Næstved.

»Der er mange, som har tilsluttet sig som førstegangsløbere til Royal Run, og det er helt unikt,« siger hun.

Kronprinsesse Mary med mange andre løbere i formiddags i Kolding. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker.

Royal Run blev første gang løbet i 2018 i forbindelse med kronprins Frederiks 50-års fødselsdag. Det er fjerde gang, løbet bliver afholdt, da coronapandemien i 2020 gjorde, at det ikke kunne afvikles.

/ritzau/