Iran-USA-krisen: Før Trump gik ombord på Air Force One og satte kursen mod Washington sendte han en klar besked til irakerne

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den første dag i den første hele uge i et helt nyt årti. Faktisk en ret særlig dag.

Det er da alligevel noget, selv om det også bare er en grå mandag.

Ugen skydes blandt andet i gang med et hasteindkaldt møde om den sprængfarlige situation i Mellemøsten. Det kommer vi til. Vi skal også forbi EU, der udråber det danske alkoholbrug som et stort folkesundhedsproblem, og tre eksperter, der råder skatteministeren til at eftergive danskernes gæld til det offentlige.

»Beta«, »teatermanden« og arkivaren: Det er historien om fire polske spioner

Men vi begynder på Berlingskes printforside. Der er nemlig nyt i historien om, at Polen under den kolde krig ville angribe, invadere og erobre Danmark.

Berlingske kan på baggrund af sagsakter fortælle historien om fire polske spioner i Danmark, som skulle hjælpe til, at polakkerne nået det endelige mål: Overtagelse af Danmark.

Historien tager sig udgangspunkt i koldkrigsårene, og spionernes navne og dæknavne lyder også lige så filmiske og mystiske som i en John le Carre-roman. Der er Blechingberg, »Beta«, »teatermanden« og arkivaren med kodenavnet »Bret«.

Hele historien kan man læse her.

Verden holder vejret på grund af situationen i Mellemøsten

Vi fortsætter i det storpolitiske. For hen over weekenden er situationen i Mellemøsten eskaleret time for time. Det begyndte fredag med det amerikanske attentat mod den iranske general Qassem Soleimani, der er blevet betegnet som Irans næstmest magtfulde mand.

Søndag aften nåede reaktionerne deres foreløbige højdepunkt, da det kom frem, at det irakiske parlament havde opfordret den irakiske regering til at smide den USA-ledede koalition, herunder de danske styrker, ud af landet.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har indkaldt NATO-medlemslandenes ambassadører til hastemøde i dag. Men hvad der sker nu, ved ingen.

Den ledende general i Irans revolutionsgarde, Qassem Soleimani, blev dræbt i et luftangreb fredag morgen. I nat kom modangrebet. Men det er langt fra sikkert, at krisen er overstået. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

»Verden holder vejret i forventning om det hævnangreb fra Iran, som præstestyret har bebudet,« skriver Berlingskes korrespondent i Mellemøsten Carolina Kamil blandt andet.

I nat truede USAs præsident, Donald Trump, Irak med drastiske sanktioner, hvis landet på fjendtlig vis smider amerikanske soldater ud af landet. Kort før han steg ombord på Air Force One, leverede han følgende budskab:

»Hvis der er nogen form for fjendtlighed, og hvis de gør noget, der på nogen måde er upassende, vil vi pålægge Irak sanktioner - meget store sanktioner,« lød det fra Donald Trump.

På Twitter afviste præsidenten samtidig Demokraternes kritik af, at han burde have orienteret Kongressen før drabet på den iranske general Qassem Soleimani i Bagdad:

»Disse opslag (på Twitter, red.) vil fungere som orientering af USAs Kongres, hvis Iran rammer en amerikansk person eller et amerikansk mål, så vil USA hurtigt slå tilbage, måske på en uforholdsmæssig måde.«

»Sådan en orientering er ikke påkrævet, men bliver givet uanset hvad,« skrev Trump.

EU er efter Danmark: Vi drikker for meget og er for tykke

Vi bliver i kategorien »dårlige nyheder«. For en ny rapport fra Europa-Kommissionen er slem læsning. Særligt hvis man er gået optimistisk ind i det nye år. Vi drikker alt, alt for meget, og vi er desuden for tykke.

Danskernes drukkultur og stigende problemer med overvægt udgør et »væsentligt sundhedsmæssigt problem«, som koster liv og bidrager til, at danskerne lever kortest tid af alle i de vesteuropæiske lande.

Det er hovedkonklusionen i rapporten, som sammenligner sundhedssystemerne og borgernes sundhedstilstand i EU.

Rapporten skaber bekymring i Danske Regioner, som driver sundhedsvæsenet og nu vil presse på for at få sat gang i en national indsats for at gøre op med den danske drukkultur.

»Det fremgår meget tydeligt her, at vi har et problem med en voldsomt usund drukkultur, der grundlægges i ungdomsårene, og som nogle aldrig rigtigt kommer ud af igen. Det bliver vi nødt til at handle på såvel i sundhedsvæsenet som på Christiansborg,« siger formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Karin Friis Bach (R).

Læs hele historien her.

Klimaforandringer kan oversvømme 468.000 bygninger

Jyllands-Posten har også en interessant og dyster historie, som der er værd at få med i overblikket.

Over 468.000 bygninger langs åer, ved lavninger og langs kysterne risikerer at blive ramt af oversvømmelser som dem, man har set ved Gudenå de seneste uger, skriver Jyllands-Posten på baggrund af en analyse fr Danske Regioner og virksomheden Scalgo, der er specialiseret i tredimensionelle kort.

Analysen viser, hvad der sker, når forskellige områder af Danmark bliver ramt af en såkaldt 100-års hændelse eller af en stormflod, der presser vandet to meter højere op end normalt.

Resultatet er voldsomt: 10.664 bygninger langs åerne kan blive oversvømmet, 393.574 ejendomme i såkaldte lavninger og 64.000 bygninger langs kysterne er i fare for at blive oversvømmet. Ikke på én gang, men de ligger i områder, hvor risikoen eksisterer.

»Det er en kæmpe udfordring, der kun bliver værre med de klimaforandringer, vi ser. Derfor er vi nødt til at se på, om tingene skal løses på en anden måde,« siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland og formand for regionernes miljø- og ressourceudvalg.

Få hele historien her.

Krigsfilm løber med flere store priser ved Golden Globe

Krigsfilmen »1917« vandt prisen Bedste Film ved prisuddelingen Golden Globe natten til mandag dansk tid, skriver Ritzau. Filmen, der handler om Første Verdenskrig, slog således en række stærke konkurrenter såsom »Joker«, »The Irishman« og »Marriage Story«.

Desuden vandt filmens instruktør, britiske Sam Mendes, prisen som Bedste Instruktør.

»Det er en stor overraskelse,« lød det fra Mendes ifølge Ritzau.

Også filmen »Once Upon a Time ... in Hollywood« løb med en af aftenens hovedpriser, nemlig prisen for Bedste Komedie eller Musical samt to andre priser.

Streamingtjenesten Netflix' film, hvis nomineringer havde vakt stor opsigt i opløbet til Golden Globe, blev til gengæld aftenens store tabere.

Eksperter: Staten bør eftergive danskernes milliardgæld

Vi slutter rundflyvningen over de vigtigste historier med noget, der meget vel kan blive dyrt for staten, men en god forretning for mange danskere med gæld til det offentlige. I hvert fald hvis skatteminister Morten Bødskov (S) lytter til tre eksperter, der opfordrer ham til at eftergive en del af den 123 milliard store gæld, som danskerne skylder til det offentlige.

»Jeg mener, at man skal afskrive den del af gælden, som det er udsigtsløst nogensinde at få inddrevet. Der er ingen grund til at have gæld stående, som man aldrig får hjem. Det giver jo et falsk indtryk af, hvor mange penge man rent faktisk kan få hjem. Det bedste vil være – også for at give det mest retvisende billede af den offentlige sektors økonomi – at afskrive de penge,« siger Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

Du kan læse hele historien her.

Dagens navn:

Helligtrekonger.

Dagen er opkaldt efter de tre vise mænd: Balthasar, Kasper og Melchior, der kom med henholdsvis myrra, røgelse og guld til det lille Jesusbarn. De tre vismænd blev senere udråbt som konger.

Det sker i dag:

200 danske soldater sendes til Estland

I dag sendes op til 200 danske soldater til Estland, hvor de skal være en del af Natos fremskudte tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen. De danske soldater kommer til at være en del af Natos multinationalstyrke, der tæller omkring 4000 soldater. Pressen forventes at møde klokken 9.30 i Roskilde Lufthavn, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) tager afsked med soldaterne.

Nu skal de meget omtalte cirkuselefanter have et hjem

Fire meget omtalte cirkuselefanter skal bo i det, der bliver kaldt Europas største og mest avancerede elefantanlæg. Og i dag tages første spadestik til anlægget i Knuthenborg Safaripark. Med spaden står fødevareminister Mogens (S). En af elefanterne, Ramboline, har indtil nu boet sammen med kamelen Ali, men de adskilles nu, da kamelen i stedet skal bo i Dronningmølle.

Visitationszone udløber

Lidt mere end tre måneder efter en konflikt mellem to kriminelle grupperinger brød ud i efteråret sidste år, udløber en særlig visitationszone i København.

Visitationszonen giver politiet særlige beføjelser i visse områder, og formålet er at skabe tryghed for borgerne ved blandt andet sikre, at personer ikke bærer eller besidder våben.

Visitationszonen i Københavns Politi strækker sig over det følgende område: Nørrebrogade – Fælledvej – Nørre Alle – Universitetsparken – Lersø Parkallé – Tuborgvej – Tomsgårdsvej – Frederikssundsvej – Nordre Fasanvej – Hillerødgade  – Nørrebrogade.

Nu skal filmproduceren Harvey Weinstein, der blev katalysator for Metoo-bevægelsen, for retten

Retssagen mod filmproduceren Harvey Weinsteins om voldtægt og seksuelt overgreb ventes i dag indledt i New York. Anklagerne mod Weinstein går specifikt på voldtægt i et hotelværelse i en forstad ved New York i 2013 og et andet seksuelt overgreb på en anden kvinde i 2006. Harvey Weinstein var centrum for anklagerne, der startede MeToo-bevægelsen. En lang række kvinder, heriblandt kendte skuespillerinder, stod frem med anklager mod Weinstein i oktober 2017.

Dagens citat:

»For den enkelte mand handler det om, at familien står i vejen for den selvudfoldelse, som presser sig på som et tvingende behov. «


Sognepræst Kathrine Lilleør har fra sit præsteværelse oplevet, at det for mange mænd er en fristelse at skifte familien eller bare konen ud særligt i denne årets første weekend.

Julens forventningspres sidder stadig i kroppen, og al den dejlige tid, den forjættede ferie, er blevet ædt af kedsommelige familietraditioner,” skriver sognepræsten blandt andet i en kommentar, du kan læse her.