Ingen fund af coronavirus i test af 125 danske minkfarme

Ifølge minister vil der stadig holdes øje med de danske minkfarme, selv om test ikke har vist fund af corona.

Der er ikke fundet coronavirus i en landsdækkende stilprøve-screening af minkbesætninger. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tidligere fund af coronavirus i danske minkbesætninger er der de seneste to uger blevet lavet en national stikprøve-screening.

Samlet er 125 minkbesætninger blevet testet, og i ingen af dem er der fundet coronavirus. Det oplyser Fødevarestyrelsen, som har stået bag screeningen.

Resultatet fra de 125 minkbesætninger, der svarer til en tiendedel af de danske minkfarme, glæder fødevareminister Mogens Jensen (S).

Han kalder de 10 procent for et repræsentativt udsnit af landets minkfarme.

»Men det er klart, at man selvfølgelig ikke kan være sikker på, at smitten ikke kan forekomme på en af de mange minkfarme, vi har.«

»Derfor vil vi også have en tæt overvågning af alle landets minkfarme i den kommende tid,« siger Mogens Jensen.

Sammen med sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen vil regeringen hurtigst muligt lave en strategi for, hvordan nye smittetilfælde skal håndteres fremover.

Ifølge ministeren er det endnu for tidligt at sige præcist, hvornår strategien bliver præsenteret.

»Mink har vist sig modtagelige for sygdommen. Derfor kommer vi til at stille nogle krav til ejerne for at undgå, at vi får flere smittetilfælde.«

»På nuværende tidspunkt opfordrer vi derfor minkejere til at udvise ekstra forsigtighed, så de ikke uforvarende kommer til at sprede Covid-19,« siger Mogens Jensen.

Han forklarer, at det ud fra den nuværende viden ikke vurderes sandsynligt, at andre former for dyrebesætninger som svin, kvæg eller kyllinger risikerer at blive smittet med coronavirus.

»Men det bliver selvfølgelig stadig undersøgt, og det sker også i et samarbejde med kolleger i andre lande,« fortæller Mogens Jensen.

Screeningen af de 125 minkbesætninger er blevet iværksat efter fund af coronavirus i tre minkfarme. De tre besætninger har ikke været en del af den nationale screening.

Alle tre besætninger ligger i Nordjylland, og ifølge Fødevarestyrelsen tyder det på, at der har været tale om et lokalt udbrud af coronavirus.

Test fra de to første smittede besætninger viser, at mennesker og dyr er smittet med den samme virusstamme. Fra den tredje smittede besætning er test endnu ikke klar.

Minkene på alle tre farme er aflivet.

/ritzau/