Hovedstadskommune er truet af mangel på rent vand

Grundvandet i Dragør er efterhånden så forurenet, at man kan blive nødt til at lukke de to lokale vandværker og hente alt drikkevand uden for kommunen.

Bag det gamle Dragørs idyl gemmer sig store udfordringer med såvel vand- som luftkvaliteten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tiltagende forurening presser forsyningen af rent drikkevand i Dragør Kommune.

Så slemt er det, at kommunen kan blive nødt til at lukke de to lokale vandværker og hente alt drikkevand uden for kommunegrænsen.

Det skriver Politiken, der har set et notat, som forsyningsselskabet HOFOR har forelagt kommunalbestyrelsen. Af notatet fremgår blandt andet følgende:

»Den lokale indvinding er truet af dårlig vandkvalitet, hvor blandt andet fund af pesticider og andre miljøfremmede stoffer over de tilladte grænseværdier har gjort det nødvendigt at lukke lokale boringer.«

Allerede i dag stammer det meste vand i Dragørs vandhaner fra nabokommunen, Tårnby. Men ifølge avisen kan Tårnby Forsyning ikke blive ved med at levere den nødvendige mængde drikkevand til Dragør, hvorfor selve forsyningssikkerheden til den lille kommune på Amagers sydspids kan være truet.

Konsekvensen kan derfor blive, at man må anlægge en helt ny forsyningsledning til vandværker længere oppe på Amager, eller at man opfører et helt nyt vandværk med en særlig renseteknologi, skriver Politiken.

Flyforurening

Men det er ikke kun vandkvaliteten, man har udfordringer med på den sydlige halvdel af Amager. Det samme gælder luftkvaliteten.

For få uger siden kunne Berlingske berette, at mængden af ultrafine og potentielt sundhedsskadelige partikler fra Københavns Lufthavn er ganske høj på veje omkring lufthavnsområdet, som både Dragør og Tårnby støder direkte op til.

Ved den lejlighed sagde professor i miljøepidemiologi ved Utrecht Universitet i Holland til Berlingske:

»Partiklerne kommer hovedsageligt fra flymotorer, når flyene starter, og det spreder sig mere end partikler fra biltrafik, fordi det spredes i mere fri luft så at sige.«

Men flytrafikken har tilsyneladende også ramt grundvandet, i hvert fald indirekte. Ifølge Politiken er der i vandprøver fra Dragør fundet spor af et særligt stof, der blev anvendt til brandøvelser i lufthavnen frem til 2008.