Højesteret ændrer dom: LTF-leder bliver udvist af Danmark

Bandeleder Shuaib Khan udvises fra Danmark i seks år. Dermed går Højesteret mod det resultat, som byretten og landsretten tidligere er kommet frem til i sagen.

Arkivfoto: Over to dage har Højesteret behandlet sagen mod lederen af banden Loyal to Familia, Shuaib Khan, som anklagemyndigheden kræver udvist fra Danmark. Byretten og landsretten mente ikke, der var grundlag for udvisning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF

Lederen af Loyal to Familia, Shuaib Khan, bliver udvist fra Danmark for at have truet en betjent tilbage i sommeren 2017. Det har Højesteret netop afgjort.

Dermed ændrer Højesteret den afgørelse, som både byretten i København og sidenhen Østre Landsret nåede frem til i sagen.

Højesteret lægger vægt på, at bandelederen er tidligere straffet for alvorlig personfarlig kriminalitet og at han tidligere er blevet betinget udvist, men uden at det har afskrækket ham fra at fortsætte sin kriminelle løbebane. Samtidig fremhæver Højestefret, at der er betydelig risiko for, at Shuaib Khan vil fortsætte sin kriminelle løbebane i Danmark.

En væsentlig faktor er desuden, at bandelederen ifølge Højesteret ikke er »uden forudsætnin­ger for at klare sig i Pakistan.«

Shuaib Khan bliver udvist ubetinget med indrejseforbud i seks år. Højesteret fandt desuden, at truslerne skulle takseres til tre måneders fængsel.

»Pas på din ryg«

Den aktuelle straffesag mod bandelederen udspringer af en kontrovers sidste sommer, under bandekrigen i København som LTF spille en central rolle i.

Politiet oprettede under konflikten en såkaldt visitationszone, som giver udvidede muligheder for at ransage og visitere personer, og sammen med en gruppe LTF-medlemmer blev Shuaib Khan kropsvisiteret ved Folkets Park på Nørrebro. Da en betjent bad bandelederen om at tage sit tøj af og bøje sig forover, blev situationen tilspidset, og han lod hårde ord falde til betjenten.

»Pas på din ryg« – eller lignende – sagde Shuaib Khan angiveligt, hvorefter han henvendt til LTF-gruppen sagde: »Husk hans ansigt«.

Byretten vurderede ordene som en trussel mod betjenten og takserede forbrydelsen til tre måneders fængsel, en bøde på 12.200 kroner og en betinget udvisning fra Danmark. Landsretten nedsatte straffen til 60 dages fængsel og fastholdt, at truslen mod betjenten ikke var nok til en ubetinget udvisning. Men her er anklagemyndigheden altså fortsat uenig og mener, at sagen er »dråben, der får bægeret til at flyde over« for Shuaib Khan.

I Højesteret lagde rigsadvokat Jan Reckendorff, som fører sagen for anklagemyndigheden, under sin procedure især vægt på Shuaib Khans tidligere forbrydelser.

Lang straffeattest bag sig

Bandelederen har i alt ni domme fra 2007 til 2015, og han har siddet fængslet i omtrent ti år af sit 32-årige liv. Bl.a. blev Shuaib Khan idømt otte års fængsel for dødsvold efter et slagsmål i Jomfru Ane Gade i Aalborg i 2007. En 21-årig mand fik 14 knivstik, herunder et i leveren, og han døde af sine kvæstelser.

Da Shuaib Khan blev prøveløsladt i slutningen af 2012, blev LTF-gruppen kort efter etableret, og i februar 2013 fik Shuaib Khan endnu en dom for vold. Sammen med ni andre LTF-medlemmer angreb han to personer i Københavns Nordvestkvarter. De blev sparket, slået og knivstukket, men de var ikke i livsfare.

I Vestre Fængsel begik Shuaib Khan i februar 2014 endnu et overfald, som gik ud over den tidligere bandeleder fra Nørrebro, Abderazzok Benarabe, også kendt som »Store A«. Han blev slået i ansigtet, sparket og trampet på.

Opholder sig i Spanien

Shuaib Khan har ifølge Københavns Politi opholdt sig i Spanien siden november 2017, hvorfra han har styret banden LTF, der sidste år var den ene part af bandekrigen i København.

Sagen mod Shuaib Khan er blevet behandlet over to retsdage i Højesteret og under første retsdag  kom det også frem, at politiet under en ransagning hos bandelederens far – den tidligere lokalpolitiker Wallait Khan – har fundet et pakistansk ID-kort tilhørende bandelederen, udstedt 30. november 2017 og med udløbsdato i 2027. Fundet er interessant, fordi Shuaib Khans forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen, i byretten nedtonede sin klients tilknytning til Pakistan.

Michael Juul Eriksen afviste at fortælle yderligere om, hvor Shuaib Khan opholder sig, men han bemærkede, at det ikke er underligt, hvis hans klient er gået under jorden, efter politiet nærmest har »mobbet« ham væk med tæt overvågning og visitationer.