Gyldendal anmeldt for opbevaring af data på 685.000 medlemmer

Forlaget Gyldendal er blevet indstillet til en bøde på en million kroner for at overtræde dataregler.

Forlaget Gyldendal er blevet meldt til politiet, for at have opbevaret data på 685.000 medlemmer. Mere end størstedelen af medlemmerne havde ligget opbevaret i mere end ti år efter de havde meldt sig ud af forlagets bogklub. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forlaget Gyldendal er blevet meldt til politiet for at opbevare oplysninger på 685.000 bogklubmedlemmer længere tid end nødvendigt.

Det skriver Datatilsynet, der står bag anmeldelsen, i en pressemeddelelse.

»Et af de helt grundlæggende principper er, at man ikke skal opbevare folks oplysninger længere, end det er nødvendigt,« forklarer Ditte Yde Amsnæs, kontorchef i Datatilsynet i meddelelsen.

»I dette tilfælde mener vi, at en bødestraf er passende, fordi det drejer sig om rigtig mange danskeres oplysninger, der er blevet opbevaret uden noget sagligt formål i meget lang tid.«

Forlaget står til at modtage en bøde på en million kroner.

Datatilsynet opdagede det mulige lovbrud under et tilsynsbesøg.

Her kunne tilsynet se, at Gyldendal opbevarede de personlige oplysninger i en såkaldt »passiv database« i stedet for at slette dem.

Oplysningerne på størstedelen af medlemmerne havde ligget opbevaret, i mere end ti år efter at de havde meldt sig ud af forlagets bogklub. Det skriver Datatilsynet i pressemeddelelsen.

Gyldendal har imidlertid slettet alle oplysninger i den passive database igen.

I samme ombæring har forlaget oplyst Datatilsynet, at det vurderes, at det fremover vil være nødvendigt at opbevare oplysningerne om tidligere medlemmer i op til seks år.

Det fremgår ikke, hvorfor man mener, at det er nødvendigt.

Det er ikke længe siden, at Gyldendal sidst har været i Datatilsynets søgelyset.

For en uge siden kunne TV 2 skrive på baggrund af en aktindsigt, at et større datalæk havde haft konsekvenser for op mod 750.000 børn og voksnes oplysninger.

Lækket drejer sig om oplysninger om elever og læreres fulde navne, brugernavne i interne systemer samt om personen er lærer eller elev.

En fejl i Gyldendals system var skyld i lækket.

Gyldendal havde opdaget problemet, fordi der kom et tip i midten af maj. Siden meldte forlaget selv lækket til Datatilsynet.

/ritzau/