Gallup: Danskerne vil gerne kunne vælge privat velfærd, men mener generelt, at det er en offentlig opgave

Et flertal af danskerne vil hellere på et privat plejehjem end et offentligt plejehjem, og det frie valg mellem private og offentlige leverandører af velfærd er vigtigt for danskerne. Alligevel mener et overvældende flertal, at velfærd er noget, som velfærdsstaten skal stå for.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner umiddelbart et paradoks, men det er det ikke. I en frisk Kantar Gallup-måling for Berlingske svarer 49 procent af danskerne, at det er vigtigt for dem at kunne vælge mellem et offentligt og privat velfærdstilbud. 35 procent svarer det modsatte. Der er mange velfærdstilbud i den danske velfærdsstat, men det kunne for eksempel være et plejehjem, og et flertal af de adspurgte danskere vil faktisk hellere på et privat end et offentligt plejehjem.

Men samtidig foretrækker 78 pct. af de adspurgte danskere, at »det offentlige tager sig af velfærden i Danmark.«

Professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Jørgen Goul Andersen ler i telefonen, for han skal ofte forklare samme fænomen til professorkollegaer i udlandet. Hvorfor danskerne mener, at det offentlige skal tage sig af velfærd, men samtidig insisterer på et privat alternativ, som de så også foretrækker, når de får valget.

»Det er fuldstændig konsistent med alle de vælgermålinger, vi har lavet siden 1990, og man skal dykke lidt ned i, hvordan Danmark fungerer, for at forstå det,« siger Jørgen Goul Andersen.

»Det dér med at have en valgmulighed og især en exitmulighed – det vil sige, at hvis du ikke kan lide lugten i bageriet, så kan du gå ind i et andet bageri – det kan folk rigtigt, rigtigt godt lide. Folk har også en opfattelse af, at man i hvert fald på ældreområdet får et lidt bedre tilbud i det private,« begynder professoren.

»Men når folk samtidig mener, at det offentlige skal tage sig af velfærden, så handler det om, at man skal skelne mellem, hvem der betaler, hvem der bestemmer, og hvem der leverer. Ældrepleje er for eksempel et offentligt ansvar, men du kan selv vælge, om du vil have en offentlig eller privat leverandør af det,« forklarer Jørgen Goul Andersen.

Danskerne betaler skat til det offentlige, og så er ansvaret for velfærd også det offentliges. Danskerne vil være med til at bestemme, og det kan de få lov til i decentrale organisationer som for eksempel skolebestyrelser, og så vil de have forskellige leverandører at vælge imellem.

»Det frie valg mellem leverandører er sådan set vigtigere end selve leverandøren. Hvis danskerne blev påtvunget en privat leverandør, ville de være utilfredse med det. Hvis danskerne blev tvunget til kun at kunne vælge offentlige leverandører, så vil de være utilfredse med det,« siger Jørgen Goul Andersen.

Medbestemmelse og frit valg mellem private eller offentlige leverandører er ifølge Jørgen Goul Andersen en af forklaringerne på, at så mange danskere støtter op om den offentlige sektor.

Selv blandt vælgerne i blå blok foretrækker 72 pct., at det offentlige tager sig af velfærden i Danmark.

»Vi har en konsensus om, at sundhedsvæsen, skoler, daginstitutioner, ældrepleje skal det offentlige tage sig af. Anders Samuelsen (LA-formand, red.) stiller sig ikke op og siger andet, og selv Nye Borgerlige gør det dårligt nok,« siger Jørgen Goul Andersen.