Frihedskæmperen Povl Falk-Jensen er død

Povl Falk-Jensen, der blev 99 år, stod personligt for 11 stikkerlikvideringer under besættelsen. De var nødvendige, fastholdt han.

åpbmintern Povl Falk-Jensen, 94 år, skød og dræbte elleve stikkere i sin tid som modstandsmand og leder af likvideringsafdelingen i sabotageorganisationen Holger Danske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da der for nogle år siden opstod debat om stikkerlikvideringerne under besættelsen, stod Povl Falk-Jensen frem og fastholdt, at de var nødvendige. I Berlingskes store serie om frihedskæmperne, som udsendtes i 2014, sagde han:

»Stikkere var skyld i, at jeg mistede mange kammerater. Jeg havde taget min beslutning. Stikkere skulle bekæmpes. Hvis ikke jeg gør det, så svigter jeg, tænkte jeg. Hvis jeg havde været blødsøden, havde det været min skyld, at mange loyale danskere havde mistet livet.«

Povl Falk-Jensen var ansvarlig for stikkerlikvideringer i den borgerlige modstandsgruppe Holger Danske, og han stod for 11 likvideringer. I 2018 blev debatten genoplivet, fordi en forfatter anklagede Povl Falk-Jensen for at have begået et hævnmord i besættelsens sidste fase, som ikke var nødvendigt. Denne anklage tog hårdt på Povl Falk-Jensen.

Povl Falk-Jensen blev spejder og senere medlem af Konservativ Ungdom (KU). I 1939 blev han indkaldt til soldat og blev kornet i artilleriet. I begyndelsen af 1930erne havde man i Konservativ Ungdom sværmet for de stærke mænd i Europa, men senere blev mange frihedskæmpere rekrutteret fra netop KU, og 43 af dem mistede livet i kampen mod nazismen.

Povl Falk-Jensen brugte under krigen dæknavnene »Eigil« og »Stig«. I august 1944 blev han chef for afdeling »John«, der senere skiftede navn til afdeling »Eigil« efter hans illegale dæknavn. Afdeling »Eigil« forsatte frem til befrielsen med sabotagehandlinger og likvideringer af stikkere. Her ses han med frihedskæmper-armbind umiddelbart efter besættelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privatfoto - MÅ IKKE BRUGES.

Afdeling »Eigil«

Povl Falk-Jensen kom via medlemskabet af KU ind i illegalt bladarbejde i »Hjemmefronten«. Efter 29. august 1943, da regeringen gik af, søgte han sammen med nogle kammerater ind i sabotagearbejde, og de kom ind i sabotageorganisationen, den borgerlige modstandsgruppe Holger Danske.

Povl Falk-Jensen brugte under krigen dæknavnene »Eigil« og »Stig«. I august 1944 blev han chef for afdeling »John«, der senere skiftede navn til afdeling »Eigil« efter hans illegale dæknavn. Afdeling »Eigil« forsatte frem til befrielsen med sabotagehandlinger og likvideringer af stikkere.

I 2009 udgav han på Frihedsmuseets Forlag bogen: »Holger Danske: Afdeling ’Eigil’«, hvor han fortæller om besættelsestiden. Povl Falk-Jensen ernærede sig efter krigen som bankassistent og var i mange år tavs om sin indsats under krigen.