Forsvaret slettede sætning om at slå ihjel fra jobopslag: »Det er en grundpræmis ved at være soldat. Men behøver det stå der?«

I et jobopslag kaldte Forsvaret det en »kernekompetence« at slå ihjel. Men så blev sætningen fjernet. »Jeg er enig, men jeg synes ikke, det hører sig til i et jobopslag,« lyder forklaringen nu.

Arkivfoto. Det er en grundpræmis som soldat, at man risikere at skulle tage liv. Det siger oberst Susanne Lund. Derfor behøver det ikke at blive nævnt i jobopslag, mener hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et jobopslag, der blev lagt op på Forsvarets hjemmeside tirsdag, søgte Den Kongelige Livgarde efter en ny chef for en panserinfanteribataljon.

»Vi søger en kompagnichef, som er sig bevidst, at vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!«, stod der i stillingsopslaget.

I hvert fald indtil torsdag eftermiddag.

For efter et interview, hvor manden bag opslaget, oberstløjtnant Henrik Hvilsom, forklarede til Berlingske, hvorfor han havde skrevet sætningen, blev den fjernet.

»Vi søger en kompagnichef, som er sig bevidst, at vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!« Fold sammen
Læs mere

Ramte skævt

Ifølge oberst Susanne Lund, der er chef for Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling, er det en beslutning, der er blevet truffet i Forsvarets Personalestyrelse.

Opslaget var ellers sendt forbi en HR-sagsbehandler i såvel Den Kongelige Livgarde som Personalestyrelsen i første omgang.

»Nogle gange, når noget kommer ud på skrift, så kan man godt tænke, at det har ramt skævt,« siger Susanne Lund fredag morgen.

Hun mener, at sætningen kom til at give hele jobopslaget »et ærgerligt twist,«, og at det kom til at skygge over resten af kravene i opslaget. Derfor er hun enig i beslutningen om at slette sætningen.

Oberst Susanne Lund var i audiens hos Dronningen på Christiansborg Slot mandag den 5. februar 2018. I dag er hun chef for Forsvarskommandoens Kommunikationsafdeling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke.

Henrik Hvilsom sagde, at han havde skrevet det, fordi det skulle give ansøgerne en refleksion over, hvad det var for en profession, de var en del af, og for at minde dem om, at de kunne være nødt til at slå ihjel, hvis de endte i krig. Har han ikke en pointe i det?

»Jeg er enig i alt, hvad Henrik sagde, men jeg synes bare ikke, det hører sig til i et jobopslag. Det er en grundpræmis ved at være soldat. At man kan komme til at skulle tage liv fylder meget på vores uddannelser, men behøver det at stå i et jobopslag? Det synes jeg ikke,« siger Susanne Lund.

»Det her fjerner fokus«

I interviewet med Berlingske forklarede oberstløjtnant Henrik Hvilsom, at slutmålet for soldater er at slå fjenden ihjel, hvis det er nødvendigt for at vinde krigen. Men ifølge Susanne Lund ved soldater det allerede godt, og når medierne griber den ene sætning, kommer den til at fylde mere, end den skal.

»Alle soldater skal forholde sig til det. Henrik vælger at skrive det i et jobopslag, og så får det medieinteresse. Men der er så meget andet i at få uddannet de her soldater og få gjort dem klar til indgå i en mission. Etik, moral og at føre krig inden for de konventioner, der er, bruger vi meget krudt på. Det her fjerner fokus fra alt det andet,« siger Susanne Lund.

Så budskabet er der ikke noget i vejen med, men det er udelukkende, fordi det kommer til at skygge over noget andet?

»Ja, lige præcis. Og så er det skrevet meget hårdt. Det er noget, vi reflekterer sindssygt meget over og forholder os rigtig meget til. Men når vi er udsendt på vegne af Danmark, så bruger vi 99,9 procent af tiden på andet, på at gøre tingene bedre og være diplomater. Der er rigtig meget andet i det her job, og den sætning kommer til at skygge over alt det.«