Forsvaret søger en chef, som er bevidst om, at det er en »kernekompetence« at kunne slå ihjel

»Vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!«, skriver Forsvaret i et jobopslag. Det handler om at se virkeligheden i øjnene og være klar over, hvad jobbet indebærer, fortæller manden bag. Opslaget med at slå ihjel blev pludselig fjernet torsdag eftermiddag.

Hvis man vil have jobbet som kompagnichef ved panserinfanteribataljonen i Den Kongelige Livgarde, skal man være klar over, at en »kernekompetence« er at slå ihjel. Billedet er fra den årlige flagdag 5. september i år for soldater, der har været udsendt på en international mission for Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

»Vi søger en kompagnichef, som er sig bevidst, at vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!«

Sådan stod der i et jobopslag fra Forsvaret, der søger en kompagnichef til en panserinfanteribataljon ved Den Kongelige Livgarde. Kompagniet, der består af cirka 120 soldater, beskrives som »meget professionel og særdeles kompetencestærk« og er en del af 1. Brigade, der er Hærens kampklare tropenhed.

Blandt arbejdsopgaverne for kompagnichefen er planlægning, forberedelse og gennemførelse af operationer og personaleopgaver.

Udover at være bevidst om, at det at slå ihjel er en kernekompetence, så skal man som ny kompagnichef være en »fører og far« for soldaterne, og man skal kunne »råde, vejlede, kræve, opdrage og drage omsorg« om sine soldater, fremgår det.

Men vupti, efter at jobopslaget var nået frem til flere medier i løbet af torsdag, var den del med kernekompetencen om at slå ihjel pludselig fjernet om eftermiddagen.

»Vi søger en kompagnichef, som er sig bevidst, at vores kernekompetence er at slå ihjel – så råt, så simpelt og så enkelt er det!« Fold sammen
Læs mere

»Skal vinde over fjenden«

Det er oberstløjtnant Henrik Hvilsom, der har skrevet jobopslaget, men det er forinden blevet sendt forbi en HR-sagsbehandler i såvel Den Kongelige Livgarde som Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Det er dem, der i sidste ende har til opgave at få gjort jobopslaget tilgængeligt for personer, der kunne være interesseret i at søge det, fortæller Henrik Hvilsom.

For ham er det at slå ihjel – og uddanne og lede soldater, så de er i stand til netop det – slutmålet for hæren. Det kræver mange andre kompetencer inden for eksempel diplomati og kendskab til mennesker at være kompagnichef, men ender man i en krig, handler det om at vinde over sin fjende, og det indebærer at slå ihjel, fortæller oberstløjtnanten.

»Jeg tror, at den sætning for nogle kan føre til en refleksion over, hvad det er for en profession, de er en del af. Hvis vi ender i krig, må sådan en person, der har jobbet, ikke være i tvivl om det krav, vi stiller – og det er, at de (ansøgerne, red.) skal vinde over den fjende, de står over for,« siger Henrik Hvilsom.

»Når vi er i krig, så spiller vi hverken fodbold, badminton eller skak med fjenden«

I skriver, at »vores kernekompetence er at slå ihjel«. Er det at slå ihjel den allervigtigste opgave?

»Nej, men det er den slemmeste, værste og hårdeste situation, man kan komme ud for. Den situation skal den nye kompagnichef være sig bevidst om, og de skal være robuste nok til at håndtere det. Det tror jeg, at den sætning kan føre til en refleksion over.«

Så det handler om, at eventuelle ansøgere skal kigge sig selv i spejlet og spørge: Kan jeg det, slå ihjel?

»Ja, de skal spørge: Kan jeg det? Vil jeg det? Har jeg evner, vilje og mod til at uddanne 120 soldater i den ånd, der skal til for, at de har de bedste betingelser for at overleve på en kampplads? Hvis man ikke kan det, så skal man udleve sine ledelsesambitioner et andet sted,« siger Henrik Hvilsom.

Han fortæller, at alle er velkomne til at søge stillingen som kompagnichef, men at de lægger vægt på, om ansøgeren har erfaring fra militæret. Det er blandt andet et krav, at man har gjort tjeneste i internationale operationer.

Har man ikke militær baggrund, kommer man ikke i betragtning, fortæller Henrik Hvilsom. Derfor kommunikerer han også til en forholdsvis smal gruppe af mulige kandidater, der er vant til hærens sprog, tone og tankesæt.

»Når vi går ud på skydebanen, skyder vi til måls efter skydeskiver, og det er ikke uden grund, at de har krop som et menneske. En kompagnichef må ikke gå fejl af, at når vi er i krig, så spiller vi hverken fodbold, badminton eller skak med fjenden. Så slås vi med våben mod dem.«