Formanden for Jobcentrets Ofre er begyndt i fleksjob: »Jeg blev headhuntet«

Kim Madsen blev sidste år tilkendt et fleksjob efter flere års »kamp mod systemet«. Nu får han 18.000 kroner om måneden for at arbejde én time om ugen.

Kim Madsen, stifter og formand af Jobcentrets Ofre, er begyndt i sit fleksjob 1. januar 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk

Kim Madsen er blevet en del af den arbejdende befolkning.

1. januar begyndte han som social media-medarbejder hos foreningen ForRetssikkerhed.

Kim Madsen er ikke hvem som helst.

Han er formand og stifter af bevægelsen Jobcentrets Ofre, hvis grundstamme er Facebook-gruppen af samme navn, hvor såkaldt »reformramte« mødes for at støtte og hjælpe hinanden i kampen mod »systemet« og jobcentrene. Gruppen, der blev grundlagt i 2014, tæller i dag flere end 15.000 medlemmer.

Siden 2012 har han levet af kontanthjælp, men en kold novemberformiddag i 2018 blev Kim Madsen tilkendt fleksjob, mens en støttedemonstration af medlemmer ventede utålmodigt uden for jobcentret og hyldede deres formand, da han kom ud og rakte armene i vejret.

Nu er Kim Madsen så begyndt i sit fleksjob.

»Jeg skal arbejde for at udbrede kendskabet til foreningen på de sociale medier. Jeg er jo ikke så stiv i andet end Facebook, men jeg kan bidrage med mit store kendskab til journalister, politikere og fagforeningsfolk, så ad den vej kan jeg komme langt,« siger Kim Madsen, som fortæller, at han kan passe arbejdet hjemme fra siden egen computer.

Fleksjob gives til borgere, der ikke kan holde til at arbejde fuldtid, og som har specielle hensyn, der skal tages. Kim Madsen har for eksempel dårlig ryg.

Han skal arbejde én time om ugen hos ForRetssikkerhed, som arbejdsgiveren betaler. Resten af hans indkomst består af det, der kaldes for et fleksløntilskud, der er på max 18.260 kr. pr. måned. Mens han har været på kontanthjælp, har han fået 11.282 kr. før skat pr. måned.

Mener du, det er retfærdigt, at samfundet skal betale det ekstra?
»Ja, det synes jeg helt bestemt.«

Hvorfor?
»Hvorfor skal jeg straffes, fordi jeg er syg?« spørger Kim Madsen.

»Det sorte hul«

»Foreningen for Retssikkerhed« har eksisteret siden sidste efterår, og foreningens agenda er at gøre en forskel for syge i »det sorte hul« idet myndighedernes behandling af syge og handicappede i Danmark er »under al kritik«:

»Vi ønsker at hjælpe syge, der har været fanget i årevis i systemet med at søge erstatning for ulovlig behandling,« lyder det.

Foreningen vil også hjælpe med at få borgere, der er tilkendt fleksjob, i et job.

Kim Madsen forklarer, at det kan være meget svært at finde fleksjob til de borgere, der er blevet vurderet til at skulle have få timer om ugen. Ifølge jobcentret skal Kim Madsen have et fleksjob tre timer om ugen, men han skal altså være hos foreningen en time om ugen.

Kim Madsen, stifter og formand af Jobcentrets Ofre, blev tilkendt fleksjob i november 2018. Medlemmer fra foreningen havde arrangeret en støttedemonstraton uden for jobcentret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk.

Reklameafdelingen hvorsomhelst

Hvordan fik du jobbet?
»Jeg blev headhuntet. Det kom over en kop kaffe, rent tilfældigt. De spurgte: Skal vi ikke ansætte dig i foreningen? Så tænkte jeg i to minutter og sagde, det vil jeg gerne.«

Hvorfor ville de gerne have dig?
»Det snakkede vi slet ikke om. Man kunne forestille sig, at det var, fordi at sådan en som mig var et godt grundlag for at få deres budskab ud,« siger Kim Madsen, der blandt andet har været interviewet af medier som B.T. og Radio24syv i kraft af sin rolle som formand for Jobcentrets Ofre, ligesom han også har deltaget i DRs »Debatten«.

Hvorfor kunne du ikke bare have taget et lignende job ved siden af din kontanthjælp?
»Fordi så ville jeg automatisk blive raskmeldt af jobcentret, hvis jeg bare tog en halv times arbejde,« siger Kim Madsen.

Madsen var på grund af sygdom fritaget for den såkaldte 225-timers regel, som ellers gælder kontanthjælpsmodtagere. Med den stiller man krav til, at borgerne arbejder 225 timer årligt for ikke at blive skåret i deres ydelse. Han har blandt andet slidgigt.

Kan du forstå, hvis nogen bliver provokeret af, at det offentlige betaler for, at du kan arbejde i et fleksjob i en forening, der vil sagsøge offentlige myndigheder som jobcentre?
»Jeg kunne lige så godt have fået job i for eksempel reklameafdelingen i Coop. Om jeg promoverer det ene eller andet, det er vel ligegyldigt.«

Men kan du forstå, de bliver provokerede?
»Nej, fordi det er dem, der har stemt for, at lovgivningen skal være, som den er i dag, og derfor opstår der en forening som ForRetssikkerhed som et modsvar til lovgivningen,« siger Kim Madsen.

Han skal være hos ForRetssikkerhed, indtil han begynder hos en købmandsbutik 1. april, hvor han tidligere har været i et jobafklaringsforløb. Forløbets formål var at finde ud af, hvor meget Kim Madsen kunne holde til at arbejde. Tre timer er svaret.