Fordømmelse af Paludan og stenkastere – skal blasfemiparagraffen genindføres?

En række politikere blandede sig hurtigt på de sociale medier med kommentarer til urolighederne på Nørrebro. Ytringsfriheden er igen til debat.

Politi afspærrer Solitudevej på grund af brand under uroligheder på Nørrebro i København, efter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan har afholdt demonstration i området søndag den 14. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere end 20 brande blev påsat, og politiet foretog omkring 23 anholdelser, gik debatten i gang på de sociale medier om urolighederne i København søndag.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var tidligt på banen med en klar fordømmelse af Rasmus Paludan og en opfordring til at møde provokatøren med argumenter og ikke med vold.

Den opfordring blev der tilsyneladende ikke lyttet til. Til gengæld høstede statsministeren respekt og anerkendelse for indholdet af sin reaktion fra partifæller, hvilket måske ikke er så usædvanligt.

Mere uvant for statsministeren er det med skulderklap fra venstrefløjen.

Ud over at rose Lars Løkke Rasmussen kaldte Enhedslistens Pernille Skipper Rasmus Paludan for »voldsomt provokerende«.

Mens de fleste på de sociale medier kunne blive enige om at fordømme både Rasmus Paludan og de stenkastende ballademagere, opstod der hurtigt en diskussion om rækkefølgen.

Hvem skulle man fordømme først og hårdest. Den politiske kommentator Henrik Qvortrup mente, at Lars Løkke Rasmussen skulle have fordømt stenkasterne først.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, var snart ude med samme budskab som statsministeren, men med omvendt rækkefølge.

Også den konservative justitsminister, Søren Pape Poulsen, forsøgte at holde balancen med kritik af både Paludan og stenkasterne.

Snart derefter kom debatten på de sociale medier dog til at handle om ytringsfrihed og om, hvorvidt det var en god idé, at Folketinget for nylig afskaffede blasfemiparagraffen.

De Radikales værdiordfører, Zenia Stampe, mener, at det må være slut med at bruge de mange penge – omkring seks mio. kr. alene i år – på at beskytte Rasmus Paludan, når han optræder rundtom i landet.

Socialdemokratiet stemte som det eneste parti imod en afskaffelse af blasfemiparagraffen, og flere – blandt andre Politiets Efterretningstjeneste (PET) – advarede mod en situation som den, der opstod søndag, hvor en provokatør sætter brand i gaden, uden at myndighederne kan stille noget op.

Det fik udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til at rette skytset mod Socialdemokratiet.

Ytringsfriheden skal ikke begrænses, mener han.

Det samme mener Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund.

Det var dog ikke det, Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, fokuserede på på Facebook.

Hun gjorde det på Twitter samtidig klart, at Socialdemokratiet ikke vil genindføre blasfemiparagraffen, selv om partiet stemte imod at afskaffe den. Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, spurgte Trine Bramsen, hvad Socialdemokratiet mener om paragraffen, og her lød hendes svar:

En anden socialdemokrat, folketingskandidat David Trads, mener, at familiemedlemmer må træde til og sætte en stopper for Paludans »barnlige« opførsel.