Fogh: Trumps udsættelse af sit besøg er et »tilbageslag for vores landes diplomatiske forbindelser«

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kalder det et »tilbageslag for vores landes diplomatiske forbindelser«, at Donald Trump har udsat sit statsbesøg i Danmark på ubestemt tid.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen beskriver Trumps udsættelse af hans besøg i Danmark som »et tilbageslag for vores landes diplomatiske forbindelser«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS GEBERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen kommenterer nu også på, at USAs præsident Donald Trump har aflyst sit planlagte statsbesøg i Danmark og udskudt det på ubestemt tid.

»Præsident Trumps udsættelse af sit besøg i Danmark er et tilbageslag for vores landes diplomatiske forbindelser,« skriver Anders Fogh Rasmussen i et tweet og fortsætter:

»Men måske er det for det bedste. De sikkerheds- og klimamæssige udfordringer omkring Arktis er for vigtige til at blive drøftet samtidig med håbløse diskussioner som salget af Grønland,« fortsætter Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen (V) var Danmarks statsminister 2001-2009 og NATOs generalsekretær 2009-2014. I dag virker Anders Fogh Rasmussen som rådgiver i sin egen konsulentvirksomhed, Rasmussen Global.

Donald Trump selv begrunder i et opslag på Twitter natten til onsdag aflysningen sådan her:

»Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt,« skriver Donald Trump.

Søndag udtalte præsidenten, at USA har en »strategisk interesse« i at købe Grønland på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så idéen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende, sagde præsidenten.

Han sammenlignede i øvrigt et muligt køb af Grønland med »en stor ejendomshandel«. Statsminister Mette Frederiksen har afvist det hele som en absurd diskussion.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, har også blankt afvist idéen.

I et opfølgende opslag på Twitter natten til onsdag uddyber Trump, at Mette Frederiksen har »sparet en masse omkostninger og ulejlighed for både USA og Danmark ved at være så direkte«.

»Det takker jeg hende for, og jeg ser frem til at finde en ny dato for et besøg i fremtiden,« skriver præsidenten på Twitter.