Fejl efterlod 800 svage borgere i vaccinekø

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Sprøjter gøres klar til at vaccinere hjemløse i Aalborg i februar 2021. Så heldige var 800 andre særligt udsatte borgere i Region Midtjylland dog ikke. De blev glemt på en liste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen på denne arbejdsuges sidste dag og på dronning Margrethes 81-års fødselsdag. Det skal nok blive godt.

I nat landede Folketingets partier en ny aftale om endnu flere lempelser af restriktionerne, før det ellers var planlagt. Det fører både til lempelser af forsamlingsforbud, servering på restauranter og uddannelser.

Åbningen af indendørs servering på restauranter var med genåbningsaftalen inden påske fastsat til 6. maj, men nu åbnes der for indendørs servering allerede 21. april – med et krav om bordbestilling og fremvisning af coronapas.

Når udendørs servering åbner – også 21. april – er der til gengæld ikke krav om coronapas. Allerede inden forhandlingerne havde et flertal uden om regeringen ønsket kravet droppet. Seneste udskænkning er klokken 22, og der skal holdes lukket fra 23 til klokken 5.

Tilskuere kan komme tilbage på stadion efter den såkaldte superliga-model, der blandt stiller krav til antal tilskuere per sektion på stadion. Det kan ske allerede fra 21. april.

Læs mere om aftalen her.

Og husk mundbindet. Transportministeriet forlængede torsdag kravet om mundbind i den offentlige trafik til 13. maj. Det sker blandt andet for at forhindre smitte, når samfundet åbner mere op, og flere begynder at benytte tog, busser og metro. Til gengæld ophæver Region Hovedstaden besøgsrestriktioner på hospitalerne – undtagen på Herlev Hospital og Hvidovre Hospital på grund af smittetryk i de omkringliggende kommuner. Det skriver Ritzau.

Du kan se dagens aldrig svigtende coronatal her:

Flygtninge får inddraget deres pas

I Berlingske kan du læse historien om, at de syriske flygtninge får inddraget deres opholdstilladelse i Danmark, fordi Udlændingestyrelsen mener, Damaskus-området er blevet mere sikkert. Det mener flere forskere dog ikke er tilfældet. Danmark står alene med den vurdering, der vil få som konsekvens, at op mod 500 syriske flygtninge bliver udvist. Læs hele historien her.

Mastercardet bliver klimasladrehank

Ifølge Børsen lancerer Mastercard et nyt CO2-beregningsværktøj, der vil gøre det muligt for firmaets tre milliarder kunder at se, hvad deres forbrug koster i CO2-udledning, hver gang de svinger kortet. Ifølge Mastercard-direktør Erik Gutwasser har ideen til formål at gøre forbrugerne mere bevidste om, hvordan deres gøren og laden påvirker klimaet.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Hæstorp vil krydre »betonørkner« med grønt

Alle københavnere skal have maksimalt fem minutter til natur af høj kvalitet. Det er socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget senere på året, Sophie Hæstorp Andersens, idé. Hun mener, alt for mange københavnere lever uden adgang til buske, træer og bademuligheder. Hun vil derfor, ifølge Berlingske, etablere nye byparker hvert femte år og skabe grønne kiler i hovedstadens »betonørkner«.

Læs mere her.

Brøler efterlod 800 syge i vaccinekø

Region Midtjylland beklager, at en menneskelig fejl i flere uger har forsinket vaccinationsindkaldelserne til 800 syge og sårbare borgere. Det skriver Jyllands-Posten. Mange af de særligt sårbare burde have fået deres første coronavaccination for længe siden.

Men regionen havde overset en liste med 800 alvorligt syge borgere, som derfor har ventet i ugevis på et tilbud om covid-19-vaccination. Det drejer sig blandt andet om kræftsyge.

Den fadæse kan du læse mere om her.

Veteraner gjorde, hvad de kunne

De sidste amerikanske soldater lukker og slukker i Afghanistan 11. september i år. Danskerne gør det samme og slutter dermed 20 års dansk engagement i det krigshærgede land. Fem veteraner fortæller i Kristeligt Dagblad, om det var det hele værd.

Læs historien her.

Det sker i dag

  • I anledning af Dronningens fødselsdag uddeler Københavns Bagerlaug medaljer (kager) til plejehjemsbeboerne og deres personale i København. Lauget uddeler flere end 7.000 kager.
  • Folketingets udenrigsudvalg har i dag kaldt udenrigsministeren og forsvarsministeren i åbent samråd om al-Hol- og al-Roj-flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien. Ministrene skal redegøre for risikoen for, at internerede islamister i de to lejre flygter, eller at børn bortføres fra lejrene med henblik på indoktrinering og optræning til gennemførelse af terroraktioner.
  • Retten i Odense afsiger i dag klokken 10 dom i en sag, hvor den fynske festival Tinderbox er tiltalt for at have brudt taxiloven ved at lade frivillige køre artister, mod at de frivillige fik et armbånd til festivalen.