Febersyge patienter må vente på svar på coronatest i timevis

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på den tredje dag i den tredje uge, hvor coronavirussen har inficeret hver eneste afkrog af vores samfund.

Vi begynder med en historie, som handler om, at Danmarks nye strategi, som går ud på at teste flere for coronavirus, ifølge flere eksperter ikke lever op til WHOs anbefalinger – det var ellers netop det, der var meningen.

Et andet aspekt af den nye strategi om at teste flere er, at den faktisk kan være med til at overbebyrde hospitalerne, såfremt sundhedsvæsenet ikke får adgang til mere effektive test.

Derefter kigger vi mod erhvervslivet, hvor en lang række virksomheder med en solid blanding af samfundssind og egen overlevelse for øje har omstillet sig. Det er et billede af erhvervslivet, når det er mest kreativt.

Og så vender vi tilbage til test. Ikke dem, der fortæller, om nogen har covid-19, men dem, der fortæller om, hvorvidt nogen har haft covid-19. De kan ifølge flere overlæger blive essentielle, når vi skal håndtere sygdommen i fremtiden.

Men først får du et par nyheder fra natten.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det skete, mens du sov

Opdaterede tal

Her en update på de seneste tal om udbredelsen af coronavirussen i Danmark og i verden.

  • Antal bekræftede smittede i Danmark: 1.591
  • Antal helbredte i Danmark: 1
  • Antal døde i Danmark: 32
  • Antal bekræftede smittede på verdensplan: 422.989
  • Antal helbredte på verdensplan: 108.578
  • Antal døde på verdensplan: 18.916

Kilde: Johns Hopkins University

Nu skulle Danmark følge WHO – men gør det alligevel ikke

Søndag eftermiddag understregede sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), i en pressemeddelelse, at man ville til at teste flere personer for coronavirus, så man kunne leve op til WHOs anbefalinger.

Men lever Danmarks nye strategi i krigen mod coronavirus så op til WHOs anbefalinger?

»Nej,« siger professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet Jens Lundgren.

Han forklarer, at man lige nu ikke engang kan teste alt det sundhedspersonale, der burde blive testet. Det drejer sig særligt om sundhedspersonale, der varetager kritiske funktioner. Det er endnu en historie i en lang række af slagsen, som belyser, hvordan Danmark bevidst har valgt ikke at benytte sig af de værktøjer, som WHO ellers anbefaler.

Læs historien her.

»Test, test, test,« siger WHO. Det siger Danmark nu, at man vil gøre, men i virkeligheden ser det ikke ud til, at man vil efterleve WHOs anbefalinger. Samtidigt slår overlæger fast, at det er helt centralt, at man ikke bare tester mange, men også tester dem hurtigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ti danske virksomheder genopfinder sig selv for at overleve coronakrisen

Det er for længst slået fast med syvtommersøm, at det ikke kun er mennesker, men også erhvervslivet der bliver hårdt ramt af coronavirus.

Mens Folketinget uddeler trecifrede milliardbeløb for at redde landets økonomi, tager en voksende række virksomheder sagen i egen hånd og genopfinder sig selv — både for at overleve og for at udvise det samfundssind, som fællesskabet har brug for.

Der bliver blandt andet solgt håndsprit i snapseflasker, leveret pizzaer i Jaguarer og ydet psykologhjælp hjemme fra sofaen. Det er en historie om nytænkning og omstillingsparathed, der siger sparto.

Læs historien her.

Måske er du allerede immun over for coronavirus — det skal en ny test finde ud af

En betragtelig del af de personer, der har været smittet med coronavirus, oplever milde eller slet ingen symptomer. Derfor bliver de i Danmark ikke testet for, om de har haft covid-19. Men måske kan det være vigtigt, at man senere kan teste, om personer har haft sygdommen.

Hvis man på et tidspunkt har haft virussen, er man nemlig immun over for den, og så er der ingen grund til, at man for eksempel isolerer sig selv eller bliver hjemme fra arbejde, næste gang virussen rammer.

»Når vi ved, hvem der har været smittet, kan vi opnå en bedre forståelse af, hvordan virussen spreder sig. Og så kan vi tilpasse restriktionerne bedre derefter,« siger professor i virologi på Uppsala Universitet Åke Lundkvist, som lige nu arbejder på at udvikle en ny test.

Læs historien her.

Patienter må vente på svar på coronatest i timevis

Vi vender tilbage til historien om, at Danmark vil til at teste flere for coronavirus. For udover at det både koster tid og penge at foretage flere test, så ejer danske hospitaler i øjeblikket heller ikke test, der på kort tid kan afklare, om patienterne har covid-19.

»Det betyder, at alle, der kommer ind med feber, snot, hoste eller lungebetændelse, skal isoleres i mange timer, og det har vi ikke rigtig kapacitet til,« siger uddannelsesoverlæge ved Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus, Joachim Hoffmann-Petersen.

Sammen med tre andre overlæger peger han på, at det er en stor udfordring at håndtere de ventende, således at de ikke risikerer at smitte andre og dermed starte nye smittekæder.

Læs historien her.

Det sker i dag

Pressemøde om coronavirussen
Klokken 14 vil flere myndigheder give en status på situationen med hensyn til coronavirus.