En særlig paragraf kan sende »dukkeafbrændere« i fængsel

Hvis demonstranterne bag afbrændingen af en Mette Frederiksen-dukke ender med at blive dømt efter den alvorlige paragraf 113 i straffeloven, risikerer de op til 16 år fængsel. Men paragraffen holdt ikke til at varetægtsfængsle dem.

 
En dukke forestillende statsminister Mette Frederiksen (S) blev hængt op ved Men In Black-demonstrationen i København lørdag. Den havde et skilt om halsen med teksten: »Hun må og skal aflives!« Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en særlig – og meget alvorlig paragraf – i straffeloven, der kan sende de demonstranter, som lørdag aften brændte en dukke af statsminister Mette Frederiksen af, i fængsel.

Dukken, som var hængt op i en lygtepæl, havde et skilt på sig, hvor der stod: »Hun må og skal aflives!«

Afbrændingen skete under en demonstration, som blev afholdt af en gruppe, som kalder sig »Men In Black«, og den bizarre happening kan komme til at koste gerningsmændene flere år i fængsel.

Indtil videre er to mænd på 30 og 34 år blevet varetægtsfængslet indtil 9. februar, og en tredje fremstilles mandag formiddag i grundlovsforhør.

Paragraffen, som de sigtes efter, er 113 i straffeloven, som handler om angreb på regeringen, hvilket kan give helt op til 16 års fængsel.

Dommeren i mente dog ikke, at der var belæg for at fængsle demonstranterne efter denne alvorlige paragraf.

I stedet er de blevet varetægtsfængslet for brud på straffelovens paragraf 115, som handler om forbrydelser mod regeringen og paragraf 266, som handler om trusler.

»Det er særligt kriminaliserende, hvis man truer en offentlig person som for eksempel statsministeren,« siger Birgit Feldtmann, professor i strafferet ved Aalborg Universitet til Politiken.

Politiets videre efterforskning vil afklare, hvilken paragraf de tre eller flere i givet fald ender med at blive anklaget for ved retten.

Københavns politidirektør, Anne Tønnes, skriver i en pressemeddelelse, at »det er fuldstændig uacceptabelt at fremføre så alvorlige trusler i et demokrati, og derfor er jeg godt tilfreds med, at den omfattende efterforskning allerede har ført til anholdelser i sagen«.

Ifølge forsvarsadvokat Thorkild Høyer er det »meget usædvanligt«, at politiet ønsker at sigte demonstranterne efter lige netop paragraf 113. Det siger han til TV 2.

»Når jeg kigger dommene igennem for de seneste 50 år, kan jeg kun finde frem til tre domme, hvor der er dømt efter paragraf 113,« siger Thorkild Høyer og tilføjer:

»Det er en handling, der er langt over stregen. Der har før været politiske aktioner, men ikke aktioner, der gik på at dræbe statsministeren. At lave direkte trusler mod statsministeren er bare ikke i orden.«

Juraprofessor Eva Smith mener, at der er »meget rimeligt«, at demonstranterne sigtes efter den alvorlige paragraf og hæfter sig ved skiltet på dukken.

Hun mener, at anklagemyndigheden kan finde på at tage sagen hele vejen til Højesteret for at danne præcedens.

Efterforskningen er sket i tæt samarbejde med PET, skriver Københavns Politi i sin pressemeddelelse. Politiet vil ikke udelukke, at der kan komme flere anholdelser i sagen.