En dansker indlagt efter evakuering fra Wuhan - to sættes i hjemmekarantæne

En dansker fra Wuhan er indlagt med sygdomssymptomer i Belgien, oplyser Udenrigsministeriet til Ekstra Bladet.

 
Den dødbringende coronavirus spreder sig hurtigt. Den er startet i byen Wuhan i Kina, som nu er lukket ned. Fold sammen
Læs mere

De sidste danske borgere, som er evakueret fra den virusramte Hubei-provins i Kina, er landet i Roskilde Lufthavn natten til mandag.

Flyet landede i Roskilde cirka klokken 01.15, oplyser Ritzaus fotograf på stedet.

Det er kun ni af de ti evakuerede danskere og danskkinesere, der er blevet evakueret fra Wuhan, som er landet i Roskilde.

Det skyldes, at en dansker, der har været evakueret fra Wuhan over Frankrig til Bruxelles, er blevet indlagt med sygdomssymptomer i Belgien.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Ekstra Bladet.

Personen vil ifølge Ekstra Bladets oplysninger blive testet for coronavirus.

Sundhedsstyrelsen oplyser mandag morgen, at de evakuerede danskere, der er landet i Roskilde alle har det godt. To placeres i hjemmekarantæne. Ingen af de ni danskere, der kom til Danmark, har tegn på sygdom.

De overlæger, der har undersøgt de evakuerede, har foretaget en konkret risikovurdering af hver enkelt.

»Vurderingen er, at to er i høj risiko for at være udsat for coronasmitte, og vi har derfor aftalt, at de går i hjemmekarantæne i 14 dage,« udtaler Anne-Marie Vangsted, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

»For de øvrige otte har vi efter en grundig vurdering fundet, at de er i lav risiko for at være smittet med coronavirus. De er alle blevet grundigt informeret om forholdsregler.«

Evakueringen af de borgere, der har ønsket assisteret udrejse fra Hubei-provinsen, har været arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med andre EU-lande.

Borgerne er først blevet fløjet fra Wuhan, hvor coronavirusset har sit epicenter, med et fransk fly til Sydfrankrig.

Herfra er de blevet fløjet videre til en militærlufthavn i Bruxelles, hvor den ene af de danske borgere er blevet indlagt på et hospital.

Ved modtagelsen i Roskilde bliver alle de hjemtagne individuelt vurderet af overlæger fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Hun understreger videre, at Sundhedsstyrelsen vil følge op på alle de evakuerede.

På det sidste stykke af rejsen fra Bruxelles til Roskilde er danskerne blevet ledsaget af en læge fra Forsvaret, som har foretaget en lægefaglig vurdering af hver enkelt person, før de landede i Roskilde.

»Vores kriterier for risikovurdering og vores principper for overvågning af raske med risikokontakt har vi mange års erfaring med, og de er på linje med vores nabolande,« siger Søren Brostrøm, der er direktør for Sundhedsstyrelsen.

»Vi tager ingen unødig risiko i forhold til at forebygge smittespredning i befolkningen, samtidig med at vi også tager hensyn til de borgere, der er kommet sikkert hjem fra et risikoområde, så vi ikke sætter folk i karantæne uden grund.«

De vil foretage en grundig og konkret risikovurdering af hver enkelt ud fra Sundhedsstyrelsens retningslinjer for håndtering af nyt coronavirus.

»Hvis der er det mindste tvivl, om de er syge af coronavirus, så vil de blive indlagt med ambulance direkte på isolationsstue på Hvidovre Hospital,« sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, søndag aften i en pressemeddelelse på styrelsens hjemmeside.

»Men vi forventer ikke, det bliver nødvendigt, da de er så grundigt løbende screenet undervejs.«

Fredag aften ankom de første fire personer, der har bedt om assisteret udrejse fra Hubei-provinsen, til Danmark.

Ingen af de fire har vist tegn på at være smittet med coronavirusset.

/ritzau/