Ekspert efter flere tilfælde af frygtet coronavariant i københavnsk kvarter: »Jeg mener ikke, der er en meget kritisk situation lige nu«

I Københavns Nordvestkvarter er der fundet flere tilfælde af den sydafrikanske virusvariant – der er tale om to husstande, og det er mellem to og ni smittede personer. Tidligere direktør for Statens Serum Institut mener ikke, at situationen er meget kritisk i øjeblikket. »Selvfølgelig« har vi mulighed for at inddæmme smitten, lyder det.

Efter konstateringen af op mod ni tilfælde af den sydafrikanske coronavariant i Københavns Nordvest-kvarter opfordrer kommunen alle borgere tæt på udbruddet til at blive testet her i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To husstande og mellem to til ni personer er smittet med den sydafrikanske virusvariant i det københavnske Nordvestkvarter.

Det fik Københavns Kommune – i en pressemeddelelse fredag – til at opfordre alle borgere tæt på udbruddet at blive testet i weekenden.

Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut (SSI), mener dog ikke, at vi står i en »meget kritisk situation lige nu«.

»På nogen måde. Det kan være, det kan udvikle sig, det aner man ikke. Men nu skal det bare håndteres, og så finder man ud af det,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Han peger på, at det er positivt, at smitten er blevet identificeret:

»Man kan jo sagtens have sydafrikanske tilfælde, som man ikke har fået identificeret. Så alene det, at man har fået identificeret smitten, er positivt.«

Dørklokker, sms'er og flyers

Borgere, der bor i området, vil modtage en sms med besked på, at de bør lade sig teste. Desuden vil myndighederne stemme dørklokker, uddele flyers og annoncere massivt på sociale medier.

Det gælder et område, der betegnes som trekanten mellem vejene Glasvej, Frederiksborgvej og Frederikssundsvej.

Sådan lød det fra sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) i en pressemeddelelse, som Københavns Kommune sendte ud fredag aften.

Dét, at smitten er blevet identificeret i to husstande, gør, at man nu kan begynde en indsats med test og isolation, forklarer Nils Strandberg Pedersen.

»Man er begyndt på en indsats. Det vil sige test og isolation, og så tester man bredt rundt i området. Det er selvfølgelig vigtigt, om der har været nogle børn, der har været i skole, eller om der har været anden kontakt, man kan opspore og på den måde få det inddæmmet,« siger han.

Den sydafrikanske coronavariant regnes af de danske myndigheder for at være langt mere smitsom end den oprindelige variant. Der er også set tegn på, at den er mindre følsom overfor vaccine.

Tidligere i denne uge meldte myndighederne ud, at der var konstateret 13 tilfælde af smitte med varianten. Det tal stiger nu i lyset af udbruddet i Nordvest.

Den tidligere SSI-direktør mener, at vi »selvfølgelig« kan nå at inddæmme smitte med den sydafrikanske virusvariant.

»Selvfølgelig har vi mulighed for at inddæmme den. Det er ikke sikkert, at vi gør det. Men vi har muligheden. De to husstande har jo nok på en eller anden måde haft kontakt. Nu har vi ikke alle detaljerne, kan man sige – men det tyder det på, når det er to husstande i samme område,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Han tilføjer, at det også kan være, at smitten er mere udbredt i området generelt – med det forbehold, at det endnu er for tidligt at fælde nogen dom:

»Men det ved vi jo ikke endnu, før vi får testet folk. Det er jo meget tidligt at lave nogle domme omkring det her. Men alene det, at man har fået identificeret smitten, og at man har fundet de her to husstande, er positivt. For så har man noget at gå efter.«

Må ikke sprede sig

Selvom Nils Strandberg Pedersen ikke mener, at vi står i »meget kritisk situation«, så påpeger han – ligesom man har hørt fra de danske myndigheder – at den sydafrikanske virusvariant er vanskelig.

»Den har en mutation, som gør, at antistofferne, vi enten har efter en naturlig infektion eller efter vaccination, ikke er så effektive over for den. Det vil sige, at vi ikke får den beskyttelse – hverken efter en naturlig infektion eller efter vaccination – som vi gerne vil have. Det er selvfølgelig derfor, man er bekymret for den.«

Bekymringen for virusvarianten fik da også sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling til at komme med en indtrængende besked i pressemeddelelsen fredag:

»Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København. Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant.«