Dronningen i guldkaret er ankommet til sidste nytårskur

Guldkaret belagt med 24 karat bladguld har transporteret dronning Margrethe til nytårskur med officerer.

Når nytårskuren er afsluttet omkring klokken 13.30, kører dronning Margrethe tilbage til Amalienborg i guldkareten, som også kaldes Kong Christian VIII's karet. Den er belagt med 24 karats bladguld. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Dronning Margrethe er fredag formiddag ankommet til den sidste nytårskur i denne omgang.

Dronningen er i guldkaret blevet eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron, som er ryttere iført traditionelle røde og blå uniformer, fra Amalienborg til Christiansborg Slot.

Fredagens nytårskur er for officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og protektioner.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltager også.

Når nytårskuren er afsluttet omkring klokken 13.30, kører dronning Margrethe tilbage til Amalienborg i guldkareten, som også kaldes »Kong Christian VIII's karet«. Den er belagt med 24 karat bladguld.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, stammer fra tiden efter Første Verdenskrig, hvor kurene ikke længere kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Det skyldtes, at antallet af statsinstitutioner voksede op gennem 1900-tallet. Samtidig blev der oprettet flere ministerier, og en lang række nye lande opstod, hvilket medførte flere diplomatiske repræsentationer.

Nytårsdag blev der afholdt nytårskur og nytårstaffel (middag) for regeringen, Folketingets formand, repræsentanter for det officielle Danmark og hoffet.

Torsdag bød dronningen velkommen til yderligere to nytårskure.

Først var Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps inviteret i Christian VII's Palæ på Amalienborg.

Senere samme dag bød kongehuset velkommen til endnu en kur. Den fandt sted på Christiansborg Slot, hvor dronningen og kronprinsparret tog imod diplomatiet.

Her var missionschefer i korpset af diplomater inviteret med deres ægtefæller. Det samme var akkrediterede ambassadører og deres ægtefæller.

/ritzau/