Nigers ambassadør holdt tale for dronningen under nytårskur

Torsdag blev der afholdt nytårskur for højesteretsdommere, officerer i livgarden og diplomater.

Torsdag blev der afholdt nytårskur for højesteretsdommere, officerer i livgarden og diplomater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Kongehuset indledte onsdag året med den traditionelle nytårskur for ministre, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark.

Og torsdag bød kongehuset endnu engang velkommen til yderligere to nytårskure.

Først var Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps inviteret i Christian VII's Palæ på Amalienborg klokken 9.50.

Klokken 11.30 bød kongehuset velkommen til dagens anden kur. Den fandt sted på Christiansborg Slot, hvor dronningen og kronprinsparret tog imod diplomatiet.

Her var missionschefer i korpset af diplomater inviteret med deres ægtefæller. Det samme var akkrediterede ambassadører og deres ægtefæller.

Før klokken 11 var gæsterne allerede begyndt at strømme til Christiansborg. Blandt gæsterne var Nigers ambassadør i Danmark, Amadou Tcheko.

Han skulle som den ambassadør, der har været i Danmarks i længst tid, holde tale for dronningen.

Dronningen ankom traditionen tro sammen med kronprinsparret som de sidste til kuren på Christiansborg Slot.

Omkring klokken 13 blev torsdagens anden kur afsluttet.

Fredag venter endnu en nytårskur. Her er det officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og de kongelige protektioner, der er inviteret.

Fredagens nytårskur begynder klokken 9.30.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, stammer fra tiden efter Første Verdenskrig, hvor kurene ikke længere kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Det skyldtes, at antallet af statsinstitutioner voksede op gennem 1900-tallet. Samtidig blev der oprettet flere ministerier, og en lang række nye lande opstod, hvilket medførte flere diplomatiske repræsentationer.

/ritzau/