Donation sikrer Nordens største trykkammer på Riget

Ellab-Fonden donerer 35 mio. til nyt trykkammer på Rigshospitalet. Det er godt nyt både for patienter og videnskaben, lyder det fra Region Hovedstaden og fra Rigshospitalets direktør.

Rigshospitalet får i 2021 et nyt, større og mere sofistikeret trykkammer. På arkivfotoet får patienter behandling i et trykkammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Et trykkammer? På Riget?

Ja, i trykkammeret i Rigshospitalets kælder behandles patienter for blandt andet dykkersyge, livstruende infektioner, sårheling, kulilteforgiftning og strålefølger fra kræftbehandling. Og i 2021 står et nyt, større og mere sofistikeret trykkammer klar efter en donation på 35 mio. kr. fra Ellab-Fonden.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse, hvor det også fremgår, at Region Hovedstaden selv lægger 35 mio. kr. i det rumopdelte, højteknologiske trykkammer.

»Med et nyt trykkammer har vi en unik mulighed for at hjælpe de patienter, der går igennem svære sygdomsforløb og har gavn af den specielle behandling, som kun trykkammeret kan tilbyde,« siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) i pressemeddelelsen:

»Vi kan nu styrke og målrette behandlingsmulighederne for endnu flere patienter fra hele landet. Det har stor betydning for både patienterne selv og for samfundet at få disse mennesker godt tilbage til deres normale liv igen.«

Fordel for forskningen

Det nuværende trykkammer på Rigshospitalet er med ca. 5.000 årlige behandlinger – heraf ca. 500 akutte – Nordens mest benyttede. Det kommende trykkammer giver med sine opdelte rum mulighed for at øge kapaciteten og med de brede døre, som intensivsenge kan komme igennem, kan personalet spare tid i akutte situationer.

Samtidig åbner det kommende trykkammer for flere kliniske forsøg og sætter skub i igangværende eller planlagte undersøgelser.

»Det er en fantastisk mulighed for at intensivere forskningen, bidrage med væsentlig viden om trykkammerets behandlingsmuligheder – blandt andet inden for neurorehabilitering og brugen af antibiotika. Realiseringen af de planlagte forskningsprojekter kan bringe Rigshospitalets trykkammerenheds internationale omdømme op blandt eliten i Europa,« siger Rigshospitalets direktør Per Christiansen i pressemeddelelsen fra Region Hovedstaden.

Det nye trykkammer forventes at være klar til brug ved slutningen af 2021.