»Det her er meget, meget voldsomt for Inger, og det er meget voldsomt for Venstre«

Dagens overblik: Inger Støjberg er i den grad tilbage i rampelyset. Vi klæder dig på til de største nyheder på coronaårets fjerdesidste dag.

Venstre er klar til en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg, der samtidig – ifølge danskerne – er blevet den nye Pia Kjærsgaard på udlændingedebatområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser – og velkommen til en grå og desværre butikslukket »hverdag«, hvor du følgelig ikke kan bytte svigermors julegave med guldlaksko eller med Bing & Grøndahls juleplatte.

Medmindre altså at gaven er købt i et supermarked – eller i Bilka, som til venstremanden Jan. E. Jørgensens fortrydelse holder åbent her mellem jul og nytår. Og som dermed ifølge ham kan tryne »den lille tvangslukkede skohandler«.

Men før vi når til den gryende dags største nyheder, smutter vi lige forbi det dystre emne, der har overskygget alt andet her i det virusbefængte 2020, som til manges glæde er slut om mindre end fire dage.

Her er dagens coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 153.347 (2.180 nye smittede søndag)
Antal indlagte: 817
Antal indlagte på intensiv: 102 (65 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.174 (21 døde søndag)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 80.763.323
Antal dødsfald på verdensplan: 1.764.584

De danske tal kan man nærstudere her – og de globale tal kan du finde ved at klikke her.

Ellemann vil støtte rigsretssag mod Støjberg

Hvis der er grobund for det, vil Venstre støtte en rigsretssag mod partiets næstformand, Inger Støjberg.

Sådan lyder det nu fra partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen. Han skaber samtidig en vis tvivl om, hvorvidt Støjberg i givet fald kan fortsætte som næstformand.

»Ultimativt er vi klar til at støtte en rigsretssag. Nu afventer vi vurderingen fra Folketingets advokater, men kernen i mit budskab er, at Venstre ikke kan tåle at have den her mere eller mindre konkrete anklage hængende over os. Vi er et parti, der står for lov og orden. Så derfor er vi også klar til en rigsretssag,« siger Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

Han siger også, at »det her er meget, meget voldsomt for Inger, og det er meget voldsomt for Venstre. Jeg tænker først på Inger, og jeg tænker fremmest på Venstre«.

I interviewet med avisen skaber han en vis tvivl om Inger Støjbergs mulighed for at fortsætte som næstformand, hvis det ender med en rigsretssag om den såkaldte instrukssag, som kommer til at gå den tidligere udlændinge- og integrationsminister imod.

»Det skal vi drøfte, når vi kommer dertil. Jeg siger ikke, at selvfølgelig kan man det (fortsætte som næstformand, red.), for jeg mener ikke, at svaret er så entydigt. Men jeg svarer heller ikke, at selvfølgelig kan man ikke det,« siger han.

Du kan læse hele historien her.

DF har mistet monopolet på udlændingedebatten

Og nu vi er ved Inger Støjberg:

Dansk Folkepartis politikere opfattes ikke længere som de mest synlige i den udlændingedebat, partiet mere end nogle andre har præget. De har simpelthen mistet monopolet på debatten om udlændinge.

Det fremgår af en ny meningsmåling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske.

I stedet er Venstres Inger Støjberg nu udlændingedebattens mest fremtrædende figur.

27 procent angiver Støjberg som den mest synlige politiker på området, og 59 procent har den tidligere minister i deres top-3. Efter Støjberg følger Nye Borgerliges partiformand, Pernille Vermund, som 21 procent anser for den mest fremtrædende politiker i debatten, mens 49 procent har hende i top-3.

»Hvis vælgere har en opfattelse af, at udlændingepolitikken skal strammes, viser de her tal, at Inger Støjberg vil være den første, de tænker på til at løse det. Og det er en stærk position at have,« siger adjunkt Frederik Hjorth, der forsker i vælgeradfærd på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»De viser også, at Pernille Vermund har præsteret at have en påfaldende stor gennemslagskraft i offentligheden,« tilføjer han.

Du kan læse hele den bemærkelsesværdige historie her.

En beslutning under coronakrisen har kostet dansk erhvervsliv milliarder

Var sundhedsminister Magnus Heunicke og den socialdemokratiske regering for egenrådige, da de i marts ændrede epidemiloven og tog beslutninger, der endte med at koste det danske erhvervsliv milliarder? Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

I løbet af 22 timer i marts fjernede regeringen virksomhedernes ret til erstatning, hvis de lider tab som følge af restriktioner mod coronasmitten.

De gav dermed danske virksomheder et endnu større milliardtab, end de milliarder de i forvejen mistede i tabt omsætning.

Det kan Berlingske fortælle ved hjælp af fortrolige dokumenter fra centrale møder 12. marts og dermed fra dagen efter den store forårsnedlukning.

En række sundhedsordførere retter skarp kritik af sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) for ikke at klæde ordførerne tilstrækkeligt på til at håndtere det altafgørende og ikke mindst komplekse spørgsmål om erstatning.

Også fra et juridisk synspunkt var forløbet »betænkeligt«, vurderer en ekspert i epidemiloven.

»Ændringen af epidemiloven 12. marts var en fuldstændig ekstraordinær situation ud fra et retssikkerhedsmæssigt synspunkt, som jeg ikke synes fik nok opmærksomhed,« siger Kristian Cedervall Lauta, professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, og tilføjer:

»Man ændrede hele logikken i epidemiloven fra at være administrative beslutninger, som derved selvfølgelig skulle erstattes, til at være politiske beslutninger, som er erstatningsfri.«

Du kan læse hele historien her.

Ny engelsk virusvariant kan hæve grænsen til flokimmunitet

Midt i jublen over at de første danskere nu er blevet vaccineret mod klodens største plage, giver en ny og bekymrende britisk variant af coronavirussen skår i vaccineglæden.

Hvis den ret kraftigt muterede britiske variant virkelig er mere smitsom – hvilket meget tyder på – og hvis den for alvor får smittefoden indenfor i verdenssamfundet, skal endnu flere end oprindelig antaget vaccineres, før man opnår den forjættede flokimmunitet i en befolkning, hvorefter sygdommen stort set vil fordufte.

Det fremgår af vurderinger fra såvel internationale som danske eksperter.

»Det er simpel matematik. Jo mere smitsom en virus er, desto højere bliver tærsklen til flokimmunitet,« siger Bjarke Frost Nielsen, ph.d. i biokompleksitet, til Berlingske.

Og til The Wall Street Journal siger Ugur Sahin, topchef og vaccineudvikler i det tyske selskab BioNtech, der sammen med medicinalgiganten Pfizer har produceret den vaccine, som nu rulles ud i Danmark:

»Hvis virussen bliver mere effektiv til at smitte mennesker, kan vi få brug for en endnu højere vaccinerate for at sikre, at normalt liv kan fortsætte uden afbrydelse.«

Den nye variant af coronavirussen er i løbet af blot tre måneder blevet den klart dominerende i Storlondon og i hele det sydlige England. Samtidig har den bredt sig til adskillige lande, herunder Danmark, hvor mindst 250 mennesker efterhånden menes smittet med den.

Læs historien her.

Uvished om eksport for over 50 milliarder

Der var stor lettelse, da det juleaftensdag lykkedes at indgå en handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Storbritannien. For dermed burde langt størstedelen af den omfattende danske eksport til briterne være sikret.

Men så enkelt er det ikke, for ifølge aftaleteksten, som nu er lagt frem, er det kun den danske vareeksport, der er sikret. Dermed er der fortsat stor usikkerhed om tjenestehandlen, som sidste år udgjorde hele 54 milliarder kroner eller næsten 48 procent af den samlede danske eksport til briterne.

Det skyldes, at der ikke længere er automatisk accept af faglige kvalifikationer og heller ikke fri bevægelighed. Og det kan få konsekvenser for ingeniører, arkitekter, it-folk, rederier og lignende, som kan stå over for nye barrierer på det britiske marked.

Det skriver Børsen, og du kan læse historien her.