Dansk statsstøttet e-sportsfirma i uhellig alliance med styret i Saudi-Arabien

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

I sidste uge offentliggjorde den delvist statsejede e-sportsgazelle Blast et partnerskab med den saudiarabiske fremtidsby Neom, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik på en dag, hvor mange børn begynder i skole igen. Hvor solen vil bage videre. Og hvor coronavirussen stadig kaster en virus over det hele.

I Danmark er pandemien lige nu frem for alt et regionalt problem i Østjylland, og fra mandag morgen er mundbind obligatoriske offentlig transport i Aarhus. Men både smitten og mundbindene kan brede sig til resten af landet.

Vi skal også forbi nogle af dagens vigtigtse historier, men først får du de seneste danske coronatal fra fredag, hvor de sidst blev opdateret, suppleret med tal, der er tilføjet i weekenden. Du får også de internationale tal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 14.739 (inklusive 169 fredag-lørdag, viser notat til politikerne, samt yderligere 128, som blev testet positive lørdag-søndag.)

Antal, der har overstået smitten: 12.840

Bekræftede døde i Danmark: 617

Antal døde på verdensplan: 730.089

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 19.792.519

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kommenterede søndag aften, hvordan coronasituationen bør håndteres den kommende tid. Han mener, at man bør gribe det anderledes an i efteråret, nu hvor vi kender virussen bedre.

»Det må ikke ende i en ny nedlukning, som vi så i foråret, for det vil have enorme konsekvenser for os alle. Det skal simpelthen undgås,« skrev Jakob Ellemann-Jensen sent søndag aften på Facebook.

Og så går vi videre til nogle af dagens avisforsider.

Få sygeplejersker rekrutteret for mange penge

Op mod folketingsvalget i 2019 konkurrerede Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) nærmest om at skaffe flest sygeplejersker til sundhedsvæsenet.

Det var hjerteblod for begge statsministerkandidater.

Socialdemokratiet vandt og har siden både indgået aftaler om flere sygeplejersker i Folketinget og med regionerne, der har fået tildelt 900 millioner kroner til at indfri partiets løfter om at skaffe 1.000 årsværk ekstra på sygeplejerske-området i 2020 og 2021.

I Region Hovedstaden har det store projekt fået en rædselsfuld start, skriver Berlingske.

Regionen har fået næsten 200 millioner kroner til at skaffe sin andel af sygeplejerskerne, men som den eneste af de fem regioner har Hovedstaden i starten af i år oplevet et decideret fald i beskæftigelsen blandt sygeplejerskerne, mens der i alle de fire øvrige regioner har været en fremgang.

Du kan læse hele historien her.

Færre børn får udsat skolestart

Siden undervisningspligt fra seksårsalderen blev indført i 2009, er andelen af børn, der får udsat deres skolestart, halveret.

Det skriver Jyllands-Posten.

I 2009 begyndte 82 procent af børnene i skolen som seksårige, og den andel steg i 2019 til 91 procent. I perioden er andelen af børn, der begynder som syv- eller otte-årige, faldet fra godt 13 til 6 procent. Til gengæld går en mindre andel af børnene 0. klasse om. Tallene fremgår af fra Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.

På Christiansborg tegner der sig ifølge Jyllands-Posten et politisk flertal for at sikre forældrene mere indflydelse på deres barns skolestart. Det skal også sikres, at en kommune ikke kan tænke i økonomi frem for det enkelte barns tarv, når den afgør, hvornår barnet skal i skole, mener SF og S.

Du kan læse hele historien her.

Ny forskning: Ressourcestærke lærere underviser de mest ressourcestærke børn

Dagbladet Information beskriver, at når skolerne starter mandag, er det generelt de mest ressourcestærke lærere, der tager imod de mest ressourcestærke elever. Omvendt underviser flere fagligt svage lærere på skoler med mange børn fra ressourcesvage hjem.

Konklusionen lyder fra forskerne bag et nyt studie fra Rockwool Fonden, der for første gang har koblet lærernes faglige baggrund med elevernes socioøkonomiske baggrund og faglige resultater.

Rasmus Landersø, som er seniorforsker i Rockwool Fonden og medforfatter til studiet, forklarer Information, at det risikerer at gå ud over de svageste elever i folkeskolen.

»Den direkte konsekvens er, at på første skoledag i dag, så er der forskel på den kvalitet, som børnene møder. Det er ikke bare forskelle, der er drevet af, hvem et barn kommer til at gå i klasse med, men også af hvilke lærere de får,« siger Rasmus Landersø:

»Det er forskelle, som i virkeligheden er til fordel for dem, der har flest ressourcer. Så dem, der har meget i forvejen, er dem, der bliver løftet mest.«

Du kan læse hele historien her.

Dansk statsstøttet e-sportsfirma i uhellig alliance med styret i Saudi-Arabien

Politiken skriver på forsiden af mandagsavisen, at den danske e-sportsvirksomhed Blast de seneste år har reddet på en bølge af succes og er blevet en af de største arrangører af e-sportsturneringer i verden.

I sidste uge offentliggjorde den delvist statsejede e-sportsgazelle et partnerskab med den saudiarabiske fremtidsby Neom. Og kritikken er siden haglet ned over Blast – ikke mindst fra talrige e-sportsfans, der ifølge Politiken truer med at droppe Blasts events og kalder aftalen for en »skændsel« og »en pagt med djævlen«.

Bag det storstilede byprojekt står det enevældige saudiarabiske kongedømme, der finansierer Neom med 500 milliarder dollars – godt 3 billioner kroner. Styret i Saudi-Arabien er berygtet for massive krænkelser af menneskerettigheder såsom henrettelser, kvindeundertrykkelse og forbud mod homoseksualitet, ligesom et oprindeligt folk er ved at blive fordrevet for at gøre plads til byen.

Du kan læse hele historien her.

Det sker i dag:

En opsigtsvækkende sag begynder mandag ved Retten i Glostrup: Fem svenske mænd i alderen 19 til 25 år er anklaget for dobbeltdrabet i Herlev 25. juni 2019.

Her blev to yngre svenske statsborgere likvideret med skud fra pistol og en automatriffel i et opgør på dansk jord mellem to svenske bander. Men sagen har også et større perspektiv om en form for integration i Øresundsregionen, som de færreste af os ønsker: Nemlig at organiseret kriminalitet flyder over Sundet.

»Det er et godt eksempel på den rå grænseoverskridende kriminalitet, som vi for alt i verden skal bekæmpe med alle midler i Danmark,« siger politiinspektør Henrik Sønderby, som er chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC, til Berlingske.

Du kan læse hele historien her.

Copenhagen Fashion Week er nu i fuld gang, men også præget af corona. Nogle shows finder sted fysisk, mens andre er digitale eller en blanding af de to.

I Köln spiller FC København mod Manchester United i Europa League-kvartfinalen. Det er første gang, at FCK når så langt i en europæisk turnering.