Britta Nielsen hverken nægter eller erklærer sig skyldig

Britta Nielsen blev lørdag varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør, hvor hun hverken ville nægte eller erklære sig skyldig i svindel for 111 mio. kr.

Advokat, Nima Nabipour. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Lørdag kl. 10 gik døren til retssal 1 i retsbygningen på Frederiksberg op, og igennem den gik en kvinde på 64 år med et bedrøvet og mut ansigtsudtryk. Hun tog sin sorte jakke af og satte sig ved siden af sin forsvarer.

Kvinden hedder Anna Britta Troelsgaard Nielsen, og hun er sigtet for databedrageri af særlig grov beskaffenhed efter straffelovens paragraf 279a.

Bedrageriet foregik fra hendes tidligere arbejdsplads, Socialstyrelsen, og lød på 111 mio. kr.

Dommeren varetægtsfængslede hende frem til 4. december.

Britta Nielsen ønskede ikke at forholde sig til anklagen mod sig, og hun ville hverken erkende eller nægte sig skyldig.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour

»Vi har ikke haft mulighed for at gennemgå det omfattende sagsmateriale. Vi skal først drøfte det sammen, og så kommer vi med en stillingtagen.«


Ifølge hendes advokat, Nima Nabipour, skete det efter hans råd.

»Vi har ikke haft mulighed for at gennemgå det omfattende sagsmateriale. Vi skal først drøfte det sammen, og så kommer vi med en stillingtagen,« siger han.

Efter grundlovsforhøret sagde dommeren, at der er begrundet mistanke om, at Britta Nielsen er skyldig i sagen, samt at der er grund til at tro, at hun på fri fod vil flygte og forsøge at påvirke sagen.

Uden for retten sagde Nima Nabipour til pressen, at han ikke kunne sige, om der kan være ting, Britta Nielsen kan erklære sig skyldig i.

Han blev også spurgt, hvornår han og hans klient tager stilling til sigtelsen.

»Det er svært at sige. Forhåbentligt inden for lang tid.«

En dag?

»Det kan jeg ikke sige.«

Men i hvert fald d. 4. december?

»Det er ikke sikkert. Vi må se på det, vi arbejder på højtryk,« sagde han.

Nima Nabipour sluttede af med at sige, at han skal tage stilling til sagens mulige beviser.

Efter Britta Nielsens grundlovsforhør blev en medsigtet fremstillet i endnu et grundlovsforhør. Retten ophævede navneforbudet på vedkommende, og derfor må offentligheden nu få at vide, at der er tale om Britta Nielsens 38-årige søn. Han er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, hvilket vil sige for at have brugt af de midler, der stammer fra svindlen.

Den 38-årige søn nægtede sig skyldig, men blev varetægtsfængslet, ligesom sin mor, frem til 4. december.

Britta Nielsens forsvarsadvokat Nima Nabipour uden for Retten på Frederiksberg. Britta Nielsen har endnu ikke taget stilling til anklagen om svindel for ikke mindre end 111 mio. kr. og altså hverken erklæret eller nægtet sig skyldig i sagen. Ifølge Nabipour er det efter hans råd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Offentlighedens interesse

Sagen om svindel i millionklassen fra Socialstyrelsen har haft danskernes bevågenhed, siden de første breaking-bjælker fyldte medierne med nyheden i begyndelsen af oktober, men det var ikke meget, tilhørerne fik at vide ved dagens grundlovsforhør.

Dørene blev nemlig lukket, hvilket betyder, at pressen og offentligheden skulle forlade forhøret, efter anmodning fra anklagemyndighedens advokat Kia Reumert.

»Det er ikke til at sige, hvad der kommer frem under et retsmøde, og af hensyn til efterforskningen skal de medsigtede selvfølgelig ikke kunne følge med i politiets efterforskning i pressen,« sagde hun.

Hun henviste til to andre medsigtede, som stadig er på fri fod.

Derudover nævnte hun, at der er tale om en stor politiefterforskning over en lang tidsperiode på 16 år, idet svindlen skulle være stået på fra 2002 og frem til september i år.

Forsvarsadvokat Nima Nabipour

»Helt almindelige borgere burde få indblik i sagens fakta og ikke i gisner og læk fra forskellige sider.«


Britta Nielsens advokat, Nima Nabipour, protesterede over dørlukningen.

»Helt almindelige borgere burde få indblik i sagens fakta og ikke i gisninger og læk fra forskellige sider,« sagde han.

Der var også protester fra det store opbud af journalister, der ligesom Nima Nabipour mente, at sagen havde offentlighedens interesse.

Kia Reumert nævnte fra start, at hun forstod interessen, men mente, at offentligheden måtte vente lidt endnu.

Dermed måtte pressen og de øvrigt tilhørere, der havde fået en plads i retssalen, gå ud derfra, og det vides derfor endnu ikke, hvilke beviser anklagemyndigheden har mod Britta Nielsen.

Hvad den 64-årige kvinde, der var iklædt en sort bluse med et blomstermønster, havde at forklare, ved vi heller ikke.

Anklager fra anklagemyndigheden Kia Reumert bad om lukkede døre til grundlovsforhøret af Britta Nielsen af hensyn til sagens efterforskning. Britta Nielsen blev varetægtsfængslet frem til 4. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

En tidlig morgen i Johannesburg

Britta Nielsen havde arbejdet i Socialstyrelsen i 40 år, til sidst som afdelingsleder. Gennem årene havde hun ifølge anklagemydigheden overført 111 mio. kr. fra styrelsens kasser til sine egne konti fordelt på over 274 udbetalinger.

Beløbet er muligvis højere end de 111 mio. kr., og Bagmandspolitiet har oplyst, at svindlen kan være begyndt allerede i 1997.

Den blev opdaget i august i år, mere end 20 år senere, da en kommune fandt ud af, at der var fejl i udbetalingen af tilskudsmidler og derfor kontaktede Socialstyrelsen.

Derefter mødte Britta Nielsen ikke længere på arbejde, og hun blev mistænkt for groft underslæb.

I slutningen af september meldte Socialstyrelsen sagen til politiet, og på dette tidspunkt skulle Britta Nielsen være rejst til Sydafrika, ifølge fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er besiddelse af.

1. oktober overgik sagen til SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, og en international efterlysning blev igangsat. Dagen før blev Britta Nielsen varetægtsfængslet uden at være til stede.

En tidlig novembermorgen i den sydafrikanske by, Johannesburg, blev Britta Nielsen 5. november kl. 05.30 anholdt af sydafrikanske myndigheder i selskab af efterforskere fra det danske bagmandspoliti.

Nogle dage senere rullede de første levende billeder af Britta Nielsen over skærmen fra retten i Sydafrika, og fredag ved middagstid landede hun i Københavns Lufthavn med dansk politi ved sin side, som anholdt hende.