Banker og fagforeninger frygter storsvindel med hjælpepakker

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af coronavirussen og dens følger. Heriblandt de mange milliarder offentlige kroner, der blevet pumpet ud i hjælpepakker uden nævneværdig kontrol.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en dag i Danmark, som højst sandsynligt bliver bedre end i de mange byer i USA, hvor der er vold og brand i gaderne oven i den covid-19-epidemi, der efterhånden er blevet hverdag i det meste af verden.

Vi begynder med dagens tal, som heldigvis ligner gårsdagens tal.

Dagens tal:

Bekræftede smittede: 11.699
Indlagte: 99
Indlagte på intensiv: 21
Antal døde: 580
Bekræftede smittede på verdensplan: 6.378.237
Døde på verdensplan: 380.251

Kilder: Statens Serum Institut og Johns Hopkins University.

Regeringen bad Statens Serum Institut om at tage covid-19 alvorligt

Efterhånden som der slipper flere og flere informationer ud om sundhedsmyndighedernes rådgivning af regeringen under coronakrisen, tegner der sig et stadig mere tydeligt billede. Regeringens egne eksperter var ikke lige så bekymrede for covid-19, som regeringen var. I dag kan Berlingske fortælle, at Statens Serum Institut længe fastholdt en vurdering af, at covid-19 ikke ville være værre end en slem sæsoninfluenza.

I et notat fra 9. marts – blot to dage før nedlukningen af Danmark – skrev Statens Serum Institut:

»Samlet set er det vurderingen, at dødeligheden ved en covid-19-epidemi kan sidestilles med en alvorlig sæsoninfluenzaepidemi.«

Først da regeringen udtrykkeligt bad Statens Serum Institut om at tage lidt mere pessimistiske briller på, fik regeringen en anden vurdering fra Statens Serum Institut, og det undrer eksperter.

»Der har været en bevidst nedtoning af risikoen fra myndighedernes side. Måske var det for ikke at skabe panik, men jeg synes, at man valgte at nedtone faren i for høj grad, og det er vurderingen om dødeligheden også et udtryk for,« siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, med henvisning til de nye dokumenter.

Læs hele historien her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

1.600 soldater er flyttet til området omkring Washington D.C.

USAs forsvarsministerium, Pentagon, har tirsdag rykket omkring 1600 soldater fra den amerikanske hær til området omkring Washington D.C.

Det sker efter flere nætter med voldelige protester i den amerikanske forbundshovedstad, skriver Reuters.

»Enheder i aktiv tjeneste er placeret på militærbaser i hovedstadsområdet, men befinder sig ikke i Washington D.C,« siger Pentagon-talsmand Jonathan Rath Hoffman ifølge Reuters i en meddelelse.

Han siger, at soldaterne er i »forhøjet beredskabsstatus«.

Det uddybes dog, at de »ikke deltager med forsvarsmæssig støtte til civile myndighedsoperationer«.

Hoffman melder ifølge Reuters, at delingerne omfatter militært politi, ingeniøruddannet personale samt en bataljon af fodfolk.

Danmarks jernbane er syg

Allerede inden coranakrisen tømte togene for passagerer, viste den danske togdrift alvorlige sygdomstegn. Jyllands-Posten har set nærmere på, hvordan det kan være, at antallet af passagerer i de danske tog falder, mens resten af verden er i gang med at gøre sig klar til en grønnere fremtid. I Sverige er passagertallet ifølge en opgørelse fra Dansk Infrastruktur vokset med 37 procent, i Norge med 31 procent, i Tyskland med 21 procent og i Storbritannien med 30 procent siden 2010.

Så jernbanernes tiltrækningskraft vokser i alle vores nabolande, mens den har alvorlige problemer herhjemme. Og det trods massive investeringer.

»Der er brugt 132 milliarder kroner siden 2009. Så det er løgn, når nogle påstår, at vi ikke bruger penge på jernbanen. Det virker, som om vi har hældt penge ned i et sort hul. Serviceeftersynet viser, at der er noget helt galt,« siger Venstres transportordfører, Kristian Phil Lorentzen.

SFs transportordfører, Anne Valentina Berthelsen, bruger sundhedsfaglige ord for at beskrive sin bekymring.

»Jernbanen er i så kritisk tilstand, at den skal i respirator,« siger hun lige her.

Snyd med hjælpepakker 1

I Politiken fortæller fagforeninger, at de får henvendelser fra medlemmer, der oplever snyd med hjælpepakkerne, men medlemmerne ved ikke, hvor de skal gå hen med deres oplevelser. Fagforeningsmedlemmernes fortællinger udgør muligvis et stort mørketal for svindel med hjælpepakker, som kommer oven i de 34 sager om mulig svindel for knap 16 milliarder kroner, som Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØIK) efterforsker lige nu, og de 248 underretninger om mulig svindel, som Hvidvasksekretariatet har modtaget.

Det får fagforeningen HK til at efterspørge en whistleblowerordning, så ansatte har et sted at henvende sig, hvis de mistænker arbejdsgiveren for at svindle med hjælpepakkerne. Netop sådan en ordning skal Folketinget behandle torsdag.

»Så vi håber og tror på, at en whistleblowerordning kan være med til at skabe tryghed for medlemmerne, så vi kan hjælpe dem med at fortælle Erhvervsstyrelsen, at oplysningerne ikke passer, uden at de skal frygte at miste deres job,« siger faglig chef i HK, Kim Jung Olsen, til Politiken.

Snyd med hjælpepakker 2

Også i Berlingske kan man læse om bekymringer over snyd med hjælpepakker. Her er det landets banker, som står bag de mange underretninger til Hvidvasksekretariatet, der advarer imod svindel, for det vil efterfølgende være næsten umuligt for myndighederne at få pengene tilbage.

»Når vi kan konstatere, at myndighederne har trukket adskillige hundrede sager til side for at vurdere dem nærmere, så er vi stærkt bekymret for, at man ikke fanger nok svindlere,« siger juridisk direktør i bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, Kjeld Gosvig-Jensen.

Banksektoren efterspørger bedre muligheder for at udveksle oplysninger med myndighederne, så flere svindlere kan opdages.

»Hvis vi nu havde haft mulighed for i et operativt forum at udveksle mere håndgribelige oplysninger, så ville vi kunne have forhindret udbetaling i stedet for at være på bagkant, hvor det er nærmest umuligt at få pengene tilbage,« siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Og det siger han her.

Det sker ikke i dag

Distortion begynder ikke i dag. Den gadefestival, som hvert år har sat København på den anden ende, fyldt byen med glade, høje og smukke mennesker, som ikke altid har kunnet finde et toilet i rette tid, skulle være begyndt i dag, men det gør den ikke. Coronaepidemien er kommet i vejen.

Sweden Rock Festival med blandt andre Guns N' Roses og danske Volbeat på programmet begynder heller ikke i dag. Igen på grund af epidemi.