Fremragende forarbejde og historisk dobbelttriumf: Her er dommen over de danske Tour-ryttere

Otte danske ryttere stillede til start i årets Tour de France. Her vurderer Berlingske præstationerne.

Søren Kragh Andersen har kørt et fremragende Tour de France, hvor han med snu og brølstræk kørsel har vundet to etaper. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marco Bertorello/EPA/Ritzau Scanpix

Dansk cykelsport lever i en guldalder. Aldrig har der været så mange professionelle ryttere på World Tour-niveau, og aldrig har en dansk rytter kørt rundt med regnbuestriberne på brystet.

Og selv i fraværet af Jakob Fuglsang, der har leveret det bedste samlede resultat i det franske løb siden årtusindskiftet, har der været et stort dansk islæt.

Her er vurderingen af deres indsatser.

Søren Kragh Andersen, Sunweb

Når man vinder to etapesejre i samme Tour de France som kun tredje dansker gennem tiderne, giver det naturligvis adgang til øverste plads på ranglisten. Især fordi de to kom efter fremragende angreb, der snød et helt felt og en gruppe af klassikerspecialister, der ellers nok ved, hvordan man kører en finale.

Søren Kragh Andersens triumfer sikrer ham en plads i den absolutte verdenselite og giver realistiske forventninger om sejre i klassikere, hvor han kan udnytte en uovertruffen løbsnæse og tempoegenskaber, der er få forundt.

Sunweb-mandskabet har været forrygende på de etaper, hvor man satte sig for at præge afslutningerne. Her passer Søren Kragh Andersen perfekt ind, og selvfølgelig topper han denne liste.

Michael Mørkøv, Deceuninck-Quickstep

Der står skrevet Michael Mørkøv over en stor del af den grønne pointtrøje, som Sam Bennett søndag kører ind til Paris i. For den danske leadout-mand har igen vist sig frem som en af verdens ubetinget bedste i sin nichedisciplin.

Sam Bennett har vundet en etape efter fremragende forarbejde af Mørkøv, men chancerne til flere har været der. Og ydermere har Mørkøv fungeret til perfektion i de indlagte spurter, hvor han både har kørt Bennett frem til stregen og samtidig spurtet med i en grad, så han fratog konkurrenterne vigtige point.

Mads Pedersen, Trek-Segafredo

Den danske verdensmester åbnede Tour de France med en andenplads og medfølgende ungdomstrøje. Langsomt ændrede opgaven sig til at være oppasser for Richie Porte, og her har Mads Pedersen vist en stejlt stigende formkurve.

I løbets tredje uge har danskeren holdt stand i overraskende lang tid på stigningerne, så forvent en kommende hovedperson i de franske og belgiske klassikere i efteråret.

Casper Pedersen, Sunweb

Den 24-årige tidligere banerytter kan meget vel få en nøglerolle som Michael Mørkøv i fremtiden, for hans evner til at føre en sprinter frem i det kaos, der følger med en massespurt, er eminente.

Godt nok har Cees Bol ikke formået at profitere af forarbejdet, men Casper Pedersen agerer, trods sine kun 24 år, som en garvet herre i orkanens øje.

Christopher Juul-Jensen, Michelton-Scott

Den rutinerede hjælper på Michelton-Scott har i sin niende Grand Tour igen haft en fuldkommen låst rolle, hvor Adam Yates’ placering i klassementet har overskygget alt andet. Og den opgave kan Christopher Juul-Jensen om nogen opfylde. Han bliver en skattet hjælper for Jakob Fuglsang til VM.

Kasper Asgreen, Deceuninck-Quickstep

Den store motor fra Kolding er en af feltets stærkeste ryttere. Gang på gang har han vist sit overskud, men det har ikke altid været i de mest velvalgte sekvenser, han har lukket op for gassen.

Det er blevet til udbrud, og her udviste han en stædighed, der vidner om en stor moral. Den seneste uge har det været mere beskedent, hvor meget man har set den danske mestertrøje i front, og det har virket, som om kræfterne mod slutningen begyndte at slippe op.

Niklas Eg, Trek-Segafredo

Ubetinget hjælper for Richie Porte og har udført den rolle loyalt. Han har bjergene som sit arbejdsområde, men her er kræfterne sluppet op inden de egentlige finaler, hvor Kenny Elissonde har overtaget.

Touren har i år været særdeles stærkt besat, men lidt mere synlighed havde været ønskværdigt.

Michael Valgren, NTT

Det har ikke været en dans på roser for Michael Valgren, der har knoklet, men ikke har haft held til at ramme de rette udbrud.

Han har klaget over, at de sidste procenter manglede, og det blev desværre synligt på den hæsblæsende sidevindsetape i løbets første uge. Her røg han fra fronten, så Michael Gogl alene måtte køre leadout for Edvald Boasson Hagen. Havde Valgren været med, kunne det måske være blevet til mere end den andenplads, der er NTTs højdepunkt i Tour de France.